formun biraz karýþmýþ uzaktan ufak ufak takip ediyorum yardým çabalarýnýz ve öðretme çabalarýnýz için sizi tebrik ediyorum drzim hocam.
tespitleriniz güzel olmuþ 1 ve 2. maddenize katýlýyorum.
3. maddeye þöyle demek daha doðru istatistiksel olarak bir bilgi verir sistemler ve bu bilginin doðrulugu kesin deðildir. yani yorumlamaya dayalýdýr. kesin bilgi içermezler fikir verirler gelecekle ilgili.
curve fiting diye bir tabir vardýr ondanda bahsedelim bu sistemin grafiðe veya veriye uydurulmasý anlamý taþýmaktadýr. burada sistem denerken test ederken ister istemez optimize ediyoruz optimizasyon arttýkça curvefit ihtimalinide arttýrýyoruz. curvefit sistemler ise geçmiþte süperken gelecekte berbat çalýþabilir. Sistem geliþtirme konusunda yeterli düzeyde tecrübeye sahip olmayan kiþiler curvefit bir sistemi anlayamazlar. Keza çok tecrübeli insanlar da anlayamazlar ancak curvefit bir sistem olma ihtimalinin % kaç oldugunu belirleyebilirler.
kýsaca 3. maddeye baþtan bellidir demeyelim de istatistiksel olarak geçmiþ gibi olmasý beklenir diyelim.
4. maddede uygun diyebiliriz.
yapýlan tartýsmayýda göz ucuyla okudum onun stratejisi bunun stratejisi mevzusunu büyütmeye gerek yok para kazanýyormusunuz kazanmýyormusunuz sistemi formulu getirileri tartýsalým ha alý desinler sisteme ha veli desinler.
eðer drzim hocam yapabilirseniz program bunu saglýyorsa yani.
netkar+EFK / piyasa deðeri formulu uygulanýp en yüksek cýkan hisse senetlerinde ilk 5 i al sat þeklinde bir formulu denermýsýnýz.
ben manuel olarak bunu test ediyorum.
demek istediðimi daha iyi anlatmak için aþaðýdaki resmi paylasýyorum.
listenin orta kýsmý olan SON 1 yýla göre büyüme oranlarý yazan bölgede potansiyel güçlülük adlý satýrda
benim kendi uydurdugum eðer bir baþkasý tarafýndan bulunmadýysa ismine erhanacikgoz1 in rasyosu dediðim :D
potansýyel güçlülük adýnda iþlediðim formulu incelersenýz.
2016/3ç de %15 çýkmýþ güç
2016/4çeyrege kadar hisse senedi %1,67 yukarý gidebilmiþ. (bknz 2016/4ç piyasa deðeri satýrý)
yine 2016/4. çeyrekte gelen bilanco ile o an formul tekrar uygulandýgýnda potansýyel guç %27,96 cýkmýþ.
2017/1çeyreðin bilancosu gelene kadar hisse %47,74 yukarý gitmiþ.
2017/1. çeyrek bilancosu gelmiþ ve tekrar güçlülük rasyosu yani erhanacikgoz1 in üretimi olan rasyo tekrar hesaplanmýþ bu kez %22,04 cýkmýþ rasyo, bir sonraki çeyreðin (2017/2ç) bilancosu gelene kadar hisse %35,37 yukarý gitmiþ.
2017/2ç bilancosu gelmiþ formul tekrar hesaplanmýþ bu kezde %22,28 oraný bulunmuþ. bakalým hisse ne kadar yukarý gidecek. göreceðiz.
gri alanda ise sistem bir sonraki çeyreði tahmin ediyor bu daha önce denenmiþtir tahminin sapma payý oldukça düþük kalmaktadýr. yani %1 %5 %7 lik sapmalarla tahmin edebiliyor çoðu hisseyi.
sistem gri alanda ise gelecek bilancoyu tahmin ediyor ve þu anki fiyatla gelecek bilancodaki rakamlara bakarak.
POtansýyel güçlülük rasyosunu hesaplýyor.
örnegýn eðer gri alanda sistem öncekilere göre daha kötü bir bilanco bekleseydi potansýyel güçlülük %10 veya daha düþük bir rakamda kalabilirdi.
bir nevi yukarý gitme potansýyelý taþýyormu taþýmýyormu onu ölçüyor diyebiliriz.
yaklaþýk 20 adet hissede bu rasyo back test edildi. 17 adet hissede tutarlý istatiksel olarak anlamlý sonuçlar çýkarttim. mesela çimento sektörü bozuk bilanco bazlý çimento sektöründe cýkan potansýyel güçlülük ya negatif yada %5 cývarlarýnda kalýyor.
aðýr ve hacimli baba dediðimiz hisseler oranlar %15 ila %20 üzerine nadiren çýkmakta.
daha fýrýldak sýçramiþ uçmuþ hisselerin back testlerinde oran %20 üzeri hatta %40 larý bile bulabiliyor.
Son 1 yýldýr yükseliþini bozmyan orgede son gelen bilancodan itibaren 4 çeyrekte oranlar %30 un üzerinde hatta 2016/4 çeyrekte rasyo %42 cýkarmýþ
2008 krizi gibi düþüþ bölgelerinde rasyo frotoda %60 lar hatta %184 lerde potansýyel güç çýkartmýþ.
saðlamlýk açýsýndan baþka rasyolarla bir deðerlendirilmesi daha isabetli sonuçlar alýnmasýna iþaret edebilir.
NOT: þaka yapmýyorum rasyoyu ben uydurdum o yüzden kimse çalmasýn.

Yer Ýmleri