Sayýn mabthera;
Benim daha önce anlatmaya çalýþtýðým bir konunun “ canlý örneðini” vermiþsiniz.
Önce sorularýnýza bir bakalým :
1 - Formül yatýrýmý EN ÇOK GETÝRÝYÝ GARANTÝ ETMEZ, biz seçtiðimiz kriterlere göre oluþturduðumuz portföylerle uzun vadede tatmin edici bir getiri hedefleriz. Max. Getirili hisseleri bulmak sizin yazacaðýnýz formüle baðlýdýr. Ama amacýnýz uzun vadede yüksek getiri olmalýdýr.
Yüksek getirili hisseleri bulmak ÇOK ÇALIÞMAK GEREKTÝRÝR ; mesela aþaðýdaki linke bir bakýn :
http://www.hisse.net/topluluk/showth...=6549&page=106 846 nolu gönderideki gibi hisse analizi gerektirir (temel analiz ile) + alým-satým zamanlamasý için teknik analiz gerektirir. (Ben ilgili analiz i yaparken ayýracaðým toplam zaman süresini ancak 3-4 yýlda yatýrýmlarýmý planlarken harcýyorum).
Formül yatýrýmýný YALNIZ GETÝRÝ ODAKLI OLARAK DÜÞÜNMEK, ASIL ÖNEMLÝ OLAN DÝÐER YARARLARINI GÖZ ARDI ETMENÝZE NEDEN OLMASIN.
2 - Eðer 10 hisselik tek portföy oluþturmak isteseydiniz program istediðiniz kriterlere göre saptadýðý ÝLK 10 HÝSSEYÝ portföyünüze dahil edecekti. FAKAT tahmin edeceðiniz gibi her zaman kriterlere en iyi uyan hisse (portföyün 1. Hissesi) EN ÝYÝ GETÝRÝYÝ SAÐLAMAZ; en iyi getiri bazen 3. Bazen 5. Bazen 9. Hisseden elde edilir. Bu nedenle Eðer ayný formülle seçilen hisseleri 10 farklý portföye daðýtýrsanýz aynen bunu görürsünüz ; nitekim sizin test için saptadýðýnýz tarihler arasýnda en çok kazandýran hisseler 1. ve 8. Portföye dahil olmuþtur.
Geldik önemli noktaya : Þimdi siz elde ettiðiniz getiri oranlarýna bakarak “
8.portföy iyi getirmiþ, ben kendi formülümü bu þekilde uygulayýp bundan sonra sadece 8. Portföye dahil hisseleri alayým daha çok kazanayým” DÝYEMEZSÝNÝZ.
NÝYE ?
ÇÜNKÜ YAPTIÐINIZ TEST 6-7 ALIM SATIM DÖNEMÝNÝ KAPSIYOR. Oysa bu analizinizin “istatistiksel olarak anlamlý” VE DAHA DA ÖNEMLÝSÝ GÜVENÝLÝR OLMASI ÝÇÝN en az 36 örnekten oluþmasý gerekir ; nitekim alttaki ek kýsmýnda sizin de belirttiðiniz gibi, örnek sayýnýz 36 ve üzerine çýkýnca gerçek sonuçlar kendini göstermektedir. Sizin elde ettiðiniz sonuçlar verdiðiniz tarihler arasýnda yaþanan geçici bir durumdur ; önemli olan uzun vadeli sonuçlardýr.
36 örnek sayýsý bu nedenle ÇOK ÖNEMLÝDÝR , bu sayý altýnda örnek içeren testlerde (özellikle 6-8,10 örnekli) elde edilen sonuçlara GÜVENEMEZSÝNÝZ ; çünkü bulduðunuz getirilerin gelecekte SAPMA OLASILIÐI ÇOK YÜKSEKTÝR.
Yine ayný nedenlerle “programý 1-2 yýl deneyerek karar vermek” max. 8 veriyle sonuca varmanýza neden olur ki elde ettiðiniz sonuç ne olursa olsun KISA VADELÝ ANOMALÝDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR.
Bence yukarýda da örneklediðim üzere, "bir fikrim olsun" diyerek yapýlan bu iþlem aslýnda hiçbir anlam ifade etmez.
Çalýþmalarýnýzda baþarýlar dilerim.
Yer Ýmleri