gençler hala daha getirileri görünce kilitlenip kalmýþsýnýz.
Ýster TV ister baska birþey repaint yaptýgýný tespit ettik borfine sorduk onlarda hisselerin deðiþtiðini söylüyorlar yaþar erdinçte hisseler deðiþiyor dedi. repainte cevap vermedi. zaten hisseler deðiþiyorsa otomatýk olarka repaint oluyor.
O halde geçmiþ getirilerin kesinlikle yanlýþ oldugunu biliyoruz.
Peki o halde bu yontemý nasýl uygulayacaksýnýz.
Hiç kimse bunu düþünmüyormu anlamadým ki abi.
Manuelde hesaplasan programda hesaplasa ikiside ayný þeyi hesaplýyor zaten bunda bir sorun yok ama bugun hesapladýgýnýzda xyz yarýn hesapladýgýnýz zxc hisselerini cýkartýyor.
Hangilerini alacaz hangilerini almayacak.
xyz hisselerini alýrsak gelecek sene %50 kar ettik diyelim.
zxc hisselerini alýrsak gelecek sene %10 kar ettik diyelim.
e þimdi adam demeyecek mý yaw ben senle ayný kriteri baz almama raðmen sen bu kadar getiri elde ettin de ben niye edemedim diye sormayacak mý ?
oteki %50 ettiyse buda %45 eder nasýl diyebileceksiniz hangi KANITLAR her iki portfoyunde býrbýrýne eþ veya yakýn getiri elde edeceðini söylüyor.
Hatta hangi kanýtlar bu yöntemýn kesin kar ettireceðini söylüyor ?
Repaintli bir formulun getirisini ölçemezsýnýz ki her ayýn 1'inde tuþa bastýgýnýzý ve portfoyu her 1 ayda bir deðiþtirdiðinizi varsayalým. bunda 5 yýllýk getiri %1000 cýkabilir.
ayýn 5'inde tuþa basarak her 1 ayda bir deðiþtirdiðinizde getiri %500 çýkabilir.
Büyük bir bilinmezlik yokmu bu iþin içinde bunlarý nasýl normal görebilirsiniz.
ha bana deyinki tv f/k pp/dd vb fiyata baglý deðiþkenlerý kullanmadan formul yarattým onu kullanýyorum basým gözüm üstüne.
TV nin repaint yapmayan versionunu yaptým onu kullanýyorum deyin basým gozum ustune.
Lakinki ben repaint yapan bir deðiþkenin kullanýlmasýný tehlikeli buluyorum.
Vaktinizi bunun gibi þeyler yerine farklý formuller yaratmaya ayýrsanýz sonuclar cok daha ýyý olabýlýr gerçek portfoyde.
Mesela tamam bir formulde TV pp/dd f/k gibi repaintli formuller olsun. gerçek hesapta kullan.
yanina 2 tane daha repaint yapmayan deðiþkenlerý baz alan 2 portfoy daha koy onlarýda gerçek hesapta al.
Gerçek piyasada 3 portfoyude karsýlastýr.
1 sene sonunda hangýsý daha iyi kar etmiþ bak.
Bunlarýda kurun yapýn gerçek hesaplarýnýzda veya sanalda bu portfoylerýde test edin.
Çünkü tek býr repaintli portfoyde tesadufen mý kazandýnýz yoksa gerçekten mý kazanýdýnýz anlayamayacaksýnýz.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri