Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Öncelikle temettü'nün faydasýz olduðuna dair efsaneyi mantýklý açýklamalar ile bertaraf eden bir yazý paylaþýyorum. Yazar yazýyý kaldýrmamý isterse iletiþime geçmesi yeterlidir.
Link : http://www.hisse.net/forum/showthrea...8#post13873808
Ýçerik ;
Sn temettücüler, temettü yatýrýmcýlarý, temettü sevdalýlarý,
Borsalarda temettü daðýtýmlarýnýn yanlýþ anlaþýlmasýnda, hoþa gitmemesinde veya safsata olarak anýlmasýnda temel teþkil eden bir durum vardýr, buna eskiler temettünün kesilmesi derler.
Eski zamanlarda hisse senetleri kaðýda basýlý (fiziki) menkuller iken, üstte ortaklýk payý, altta yeni pay alma kuponlarý ve temettü kuponlarý bulunur imiþ. Her yýl temettü ve/veya bedelsiz hisse daðýtýmý vakitleri yatýrýmcýlar bu kuponlarý asýl hisseden ayýrýr, ilgili bankalara götürür ve temettü ödemelerini nakden alýrmýþ. Bazýlarý ise bu kuponlarý ait olduklarý þirkete götürerek yeni paylarýný teslim alýrlarmýþ.
Gel zaman git zaman fiziki menkuller merkezi saklamaya tabi tutulmaya, kendileri hareket etmeden sahipleri deðiþmeye baþlamýþ. Daha sonralarý fiziki senetler tamamen tedavülden kalkarken yerlerini kaydi menkuller almýþ.
Þimdilerde temettü kuponlarýnýn kesilmesi ve yeni paylarýn teslimi elektronik ortamda gerçekleþiyor, yerimizden kalkmadan kar paylarýmýzý alýyoruz.
Yalnýz ülkemiz borsasý ile beraber yurt dýþýnda da kullanýlmakta olan yöntem yatýrýmcýlarýmýzý rahatsýz etmekte ve kafalarý karýþtýran temel problem olmaktadýr : Temettünün fiyattan kesilmesi.
Daha önce çeþitli zamanlarda söylemiþtim ancak tekrarýnda yarar görüyorum, bir hissenin fiyatý iki bileþenden oluþmaktadýr : Pay Deðeri + Temettü Kuponu Deðeri. Teoride, bir payýn deðeri þirketin varlýklarýný yansýtmaktadýr. Üzerinde temettüsü olmayan X þirketine ait hisse temettü açýklanmadan önceki gün 10 TL olsun. Ertesi gün bu þirket 1 TL brüt temettü açýkladýðýnda Fiyat Bileþimi : 9 TL (Pay Deðeri) + 1 TL (Temettü Kuponu Deðeri) olmaktadýr. Yani dün 10 lira olan bir hisse deðeri aslýnda 9 liraya gerilemiþtir.
Tam etkin piyasada mantýklý yatýrýmcýlar (homo economicus) tarafýndan fiyatlama yapýldýðý düþünülür ise ertesi gün þirket deðerinin ayný kalabilmesi için pay deðeri 10 TL ve temettü kuponu 1 TL olduðundan iþlem fiyatý -hemen olmasa da- 11 TL'ye yükselmelidir. Aksi durumda yani temettülerin telafi edilememesi durumunda pay deðeri yani þirketin deðeri sürekli gerileyecektir.
Burada þunu eklemeyi unutmamalýyýz. Varsayýmýmýzdaki þirketin her yýl net varlýklarý sabit, her yýl ayný temettüsü sabittir. Bazý arkadaþlar temettünün özsermayenin yenmesi olduðunu bu yüzden pay deðerinin gerilemesinin normal olduðunu söyleyecekler. Bu yanlýþtýr. Çünkü her yýl þirket elde ettiði karý yani ekstra deðeri daðýtmaktadýr, bu yüzden kendinden birþey eksilmemektedir. Bu durumda pay deðerinin telafisi teoride þirketin ayný fiyatta kalabilmesi için bir zorunluluktur.
Bununla ilgili þöyle bir þekil çizdim :
Kýrmýzý grafik olmasý gereken, yeþil ise pay deðerinin telafi edilememesi durumunda ortaya çýkan grafiktir. Borsamýzda her ikisinin de çeþitli örnekleri mevcuttur, bunlarý kendiniz google finance'den bulabilirsiniz. Bahsedilen fiyat grafiðidir, getiri grafiði deðildir.
Bu konuda bir yorum da þudur : Temettü öncesi hisse 10 TL idi, ertesi gün 9 TL eden bir hissem, 0,85 TL nakdim ve 0,15 TL vergi giderim oldu. Toplam portföy deðerim deðiþmedi ve hatta vergiden dolayý azaldý, ben bu iþten ne anladým ? Daha önce belirttiðim gibi, þirketin varlýklarýný yansýtan pay deðeri teoride telafi edilmelidir, yani temettü kesilmesinden sonra da elde 10 TL'lik hisse ve artý deðer olarak 0,85 TL nakit temettü olmalýdýr. Etkin olmayan piyasalarda telafi edilemeyen pay deðerlerinden dolayý temettüye kötü bir yaklaþým vardýr.
Burada yadsýnamayacak nokta þudur ki, yeþil grafik gibi her yýl hisse deðeri düþse dahi, piyasanýn her yýl 1 TL temettü ödeyen bir hissenin 0'a düþmesine izin vermeyeceðidir. 1 TL brüt temettü ödeyen bir senedin, her yýl fiyatý aritmetik olarak azalmasý durumunda verimleri þu þekilde gerçekleþecektir :
1. Yýl Fiyat 10 TL Verim %10,00
2. Yýl Fiyat 9 TL Verim %11,11
3. Yýl Fiyat 8 TL Verim %12,50
4. Yýl Fiyat 7 TL Verim %14,28
5. Yýl Fiyat 6 TL Verim %16,66
6. Yýl Fiyat 5 TL Verim %20,00
7. Yýl Fiyat 4 TL Verim %25,00
8. Yýl Fiyat 3 TL Verim %33,33
9. Yýl Fiyat 2 TL Verim %50,00
10. Yýl Fiyat 1 TL Verim %100,00
11. Yýl Fiyat 0 TL Verim : Sonsuz
Herhalde borsaya yeni baþlamýþ bir kiþi dahi böyle bir durumun gerçekleþemeyeceðini kavrayacaktýr. Dikkatinizi çekerim, ilk yýllar verim artýþlarý az iken sonra ivmelenerek artmaktadýr. Yani hisseler, ilk yýllarda temettülerini telafi edemiyormuþ gibi davranabilirler, ancak bu sürdürülebilir deðildir, bir eþik noktasý vardýr, daha sonra onu ucuz bulan yatýrýmcýlar tarafýndan tekrar fiyat yukarý çekilecektir.
Bu yazýnýn ana fikri : Telafi edilemiyor diye temettülere kýzmayýn, her þey yolundaysa telafi kaçýnýlmaz bir sonuçtur
Saygýlarýmla.
+Yazýya cevap verilmeyecektir yeterince açýktýr
22 gündür program bendeymiþ hergün son tarihi baz alarak yeniden tarama yaptým ilk mesajýmý 9 ekimde buraya yazmýþým alým yaptýðýmý belirterek ki 6 ekimde yapmýþým bu taramayý
bu resimde de bugünkü tarama
tek deðiþen o günden bugüne hisse fiyatlarýnýn yükselmesi ile getiri yükselmiþ..
Yalnýz þöyle söyleyeyim ben 9 ekimde bu hisseleri aldýðýmdan bu güne yaklaþýk olarak hepsi ortalama %10 civarý arttý. Ýlk resimde getiri oraný 21200 iken son resimde 22200 gözüküyor. %10luk artmaya raðmen bu hesap doðrumudur?
programa manuel müdahaleyi mümkün hale getirsinler.
2 dakikada anlatýrým. aslýnda tüm olaný.
dün listede yeni çýkan bir hisseyi var sayalým fiyatý 50 den çýkardý karþýmýza.
kriterlerimiz arasýndan Tv FK vs. en kutsal deðerleri filtre yaparak.
sonra aldýk hisseyi o gün ama..
50 den aldýk.
yarýn olmazya oldu baþladý hisse taban çekmeye. oldu hisse 20 tl
üç ay sonra baktýnýz tarama sonuçlarýna
öyle bir hisse tarama sonuçlarýnda yok yani aldýrmamýþ.
manuel ayarlara izinversinler. 2 dakikada tüm tarama sonuçlarýný deðiþtireyim size.
blançolar ile oynamýcamsadece fiyat.
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
bundan matriks programý yokkken daha orda sistem yazýlamýyorken repaint yapýyormu bazý algolar diye metastockta yaparýk bu testleri.
beklemeyelim diye .
sinyal al vermiþ ise bir sonraki bar deðerini % 10 düþürürdüm.
sonra yeniden test ederdim. bakardým orda al sinyalinden eser yok.
kýsaca borsaya yeni baþlayanlar için bu tip þeyler heyecan veriyor olabilir.
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
Yer Ýmleri