
Originally Posted by
flexy
Bu yazýnýn ana fikri : Telafi edilemiyor diye temettülere kýzmayýn, her þey yolundaysa telafi kaçýnýlmaz bir sonuçtur
Saygýlarýmla.
+Yazýya cevap verilmeyecektir yeterince açýktýr
yazmak zorundayým cunku anlaþýlmayan kýsým þurasý
Bir þirket nasýl temettü daðýtabilir hale gelir ? kar ettiði için o dagýttý 1 tl yi niye dagýtýr cunku þirket atyorum 200000 TL kar etmiþtir yani o 1 birim dediðimiz þeyi kar yayýnlayarak elde etmiþtir.
Kar olmasaydý o 1 TL veremeyecekti.
Dolayýsýyla þirket temettü sonrasý fiyatýný nasýl telafi eder ? Mantýken gelecekted 1 TL net kar edeceði beklentisiyle.
O halde neymiþ bir hisse temettü verdiði için telafi etmiyor gelecek yýl kar elde edeceði için telafi ediyor.
Eðer gelecek yýl kar etmeyecek olsun 1 TL deðil 5 tl temettü versede telafi edemez.
Bakýn örneklerde mevcut MRDN çimento kendisi temettü þampiyonlarý hisselerindendir. yýllardýr temettü daðýtýr 2010 yýlýndan beri veridði hiçbir temettüyü telafý edemedi. Bunu sizin örnegýnýzle baðdaþtýralým.
MRDN 10 tl varsayalým 2010 yýlýnda 1 TL daggýtý
9 TL ye indi ve orada kaldý
2011 de 8 TL ye indi orada kaldý 2012 de 7 ye indi ve orada kaldý 6 ya indi orada kaldý ve vesaire....
SONUÇ: temettünün anlam ve önemi 0 a indi önemli olan neymiþ þirketin kar etmesi ve karlarýnýn artmasý imiþ.
Þirketin dagýtacagý veya dagýtmasý beklenen temettü miktarý acýklanan bilancodaký karlýlýk sayesýnde fiyatlarýn içine giriyor zaten. Dolayýsýyla telafi edilmesini gerektiren birþey olmuyor. Ha dersenki þirketin net karý satýn alýnmadý kar edeceði belli deðildi. kar etti hiç tepki vermedi fiyatý hemen ardýndanda temettü dagýttý.
Ne olacak hisse gerisin geri telafý ýcýn yukarý gidecek niye cunku elde ettiði kar zaten fiyatlanmamýþtý.
senin verdiðin örnekte temettünün öz sermayeye girme durumunu veya bu paranýn yatýrým olarak kullanýlmamasý þartýný koþuyorsun. Þirketler bu karý dagýtmak yerine kullanabiliyorlar dolayýsýyla öz sermayeye eklenecek bir para eklenmemiþ oluyor. Ayný þekilde bankadan nakit para alýp temettü diye dagýtan þirketler var. öz sermayeyi faiz yüküyle eritti.
Þunlar önemli ayrýntýlar bir þirketin gelecek yýl temettü dagýtacagý kesin deðildir. kar etse dahi daðýtmayabilir. kar etmezse zaten dagýtacak birþeyide yoktur. O halde gelecek yýl temettü daðýtýp dagýtmayacagý hatta kar edeceði dahi belli olmayan birþey nasýl fiyatlanacaktýr ? Sorunda bu zaten Ýþte bu yüzden piyasa neye bakar net kar'a bakar þirket net kar ediyorsa bunu fiyatlar temettü daýgýtýp dagýtýlmamasýnýn önemi yoktur cunku yatýrýmcý bu karý zaten þirket deðerinde görür þirketin içindeki paradýr bu dolayýsýyla þirketin deðerini arttýrmalarý mecburidir.
bendende bu kadar. Çatýþmanýn sebebide bu zaten bir taraf diyorki temettü daýgýtýnca fiyatlara girer bir tarafta diyorki bilancodaký karý gorunce fiyatlanýr diyor. Birde baþka bir gurup var ký onlarý hiç saymýyorum onlarda diyorki ben hem fiyattan hemde temettüden kazanýyorum der 

Originally Posted by
sombrero
Peki neden repaint yapýyor? O þekilde kasten mi programlanmýþ? Neden her 3 ayda bir girdiðimiz kritere göre hisseleri seçip portföyün getirisini hesaplamýyor?
Ýlk portföyün performansý için ne diyorsunuz? BÝst100 e göre %155 getiri kötü mü?
hemen cevaplayayým bravo sorgulayan yatýrýmcý böyle olmalý.
TV formulunu el ile hesaplayan bir örnek yaparmýsýn ? o ornegý yaptýgýnýzda sorunuzun cevabýnýda vereceðim.

Originally Posted by
th3sicilian
tek deðiþen o günden bugüne hisse fiyatlarýnýn yükselmesi ile getiri yükselmiþ..
Yalnýz þöyle söyleyeyim ben 9 ekimde bu hisseleri aldýðýmdan bu güne yaklaþýk olarak hepsi ortalama %10 civarý arttý. Ýlk resimde getiri oraný 21200 iken son resimde 22200 gözüküyor. %10luk artmaya raðmen bu hesap doðrumudur?
SOndan baþlayayým getirileri bileþke hesaplýyor kazandýgýn parayý portfoy ekleyerek yeni hisse alýyor buna dikkat edin.
ikinci olarak hisselerin deðiþmesi için seçilen hisseler arasýndaký verimliliklerin deðiþmesi lazým.
örnegýn endekste 5 tane hisse var ve sadece 1 hisse seçilecek diyelim program tarafýndan.
bütün hisseler hemen hemene ayný oranda yukarý veya aþaðý gittiðinde hiçbir hisse deðiþmez cunku TV oranlarý deðiþmez. Ancak butun hisseler ayný hareketi yaratmayacaktýr.
Örnegýn TV>3 dediniz formule
2,99 TV oraný ile portfoye girmemiþ bir hisse.
Yarýn %3-5 düþtüðünde kriterinizin içine dahil edilmiþ oluyor.
yani deðiþikliðin olabilmesi için oranlarýn birbirine yakýn olmasý lazým mesela TV >0,1 derseniz. hiçbir hisse deðiþmeyebilir. cunku bunun deðiþmesi için temettü daðýtmamasý lazým hisselerin. vesaire.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri