Evet halilbuhur hocamýzdan baslayalým sayfasýný ýlk gunden bu yana takýp ederým, internet sitesini deðil, uzun vadeli yatýrýmcý 1 topýgýnden ýtýbaren takýp edenlerdeným bir çok kiþi beni o topýkten tanýr.
En son uvy 6 ya kadar geldi topýk sonra sýte iþlerine vesaireye döndü halýl hoca.
Önce ondan baslayalým. Kendisini tanýrým gayet mutavazý iyi niyetli yardýmcý olmaya calýsan ve tecrübelerini paylasan bir arkadaþýmýz abimiz. Kendýsýyle telefonlada görüþürüz. Çok emekleri olmuþtur hisse.nete
Ýlk sloganý AL UNUT!!! idi. Çoðu kez ve bir kaç kiþi ile topýkte olay çýktý. AL UNUT stratejisine ben ve bir kaç kiþi karþý geliyorduk. Bunun doðru birþey olmadýðýný þirket karlarý her an kötüleþip zarara geçebilir bunun bir garantisi olmadýðýný dile getiriyorduk. Tabiki yine çeþitli suçlamalar kumarcýlar al satcýlar burayý bastý gibi yaklaþýmlar sergilendi.
En nihayetindede halil hocam bizim dediðimiz noktaya gelmeye basladý (3 sene sonra) yani AL ÝZLE demeye basladý. Daha sonra bu stratejiyi geliþtirerek Aldýðý hisseleri yaklasýk 6 ay 1 sene sonra bazýlarýný deðiþtirme stratejisine geçti.
Bence isabetli ve en doðru karardý olmasý gerekeni yaptý. BU kez topýk sakýnlerýnden þikayetler gelmeye basladý. Bu nasýl uzun vadecilik hisse deðiþtirilirmi ozman uvy olmuyor gibilerinden. Evet UVY olurmu olmazmý büyük bir soru iþareti ama olmasý gereken en isabetli ve garantili yolu seçtiðini söyleyebilirim.
Web sitesindeki grafiklere bakýnca görüyorum ký ideal veri terminaline geçiþ saglamýþ. BUHUR25 endeksini ideal veri terminalinde ben yaratmýþtým ilk baþta. Paylaþmýþtým topýklerýnde Sanýrým oradan hareketle kendileride böyle bir endeks yaratmýþlar.
Fakat idealde bu endeksi yaratýrken. Hisseleri zamanla deðiþiklik gösterdiyse bunu baz almýyor. Yani seçilen 25 tane hisse var diyelimki bu 25 hisseyi eþit agýrlýk verek seçtiðinizde bunun ortalamasýný týpký bist30 gibi puansal olarak gösteriyor.
yani 1 sene once buhur 25 te olup þu an olmayan hisseleri deðiþiklikleri aktarmýyor.
BU sebeple çýkan BUHUR25 endeksi son seçilmiþ hisselerin geçmiþten bu yana olan getirisini göstermekte. Gerçek performansý yansýtmamaktadýr. Fakat gerçek performansýn ben kötü olduðunu sanmýyorum çünkü halil bey nisbeten isabetli hisse seçimleri olduðunu düþünüyorum.
Hisse deðiþiklikleri uygulayarak manuel hesaplamayý son 2 veya 3 yýldýr yapýyor halýl hoca hatta sayfasýnda link atarak banada göstermiþti. Kýsaca performansý manuel olarak son 3 yýldýr hesaplýyor diyebiliriz. Þuan performansý son 3 yýlý ne durumda bilmiyorum ancak kötü olduðunuda sanmýyorum.
Halil bey hisse seçimlerini kendisi yapar önce aþýrý TV durumuna aðýrlýk verek yapýyordu son 3 yýldýr bilancolara daha çok agýrlýk vererek yine TV daðýtan hisseleri seçiyor. Tabiki TV muhabbetýyle alakalý sayfalarca tartýsmalar yaþandý o sayfada beným tarafýmdan. Þu anda YÜksek TV ye deðil ancak TV daðýtýp dagýtmamasýna muhakak bakýyor daha sonra bilancolara göre hisseyi belirliyor. Yani halil bey için çok yüksek temettü daðýtan ancak bilancosu beðenmediði hisseyi listeye almýyor mesela. Daha önceden bunu çok yapardý bilancolarda kendini geliþtirdikten sonra bu durumu düzeltti.
Soorulara geçelim.
1-quenstocku geçelim herhangibir platformda ideal veri terminali dahil TV ye göre hisse formulu uygulandýðýnda %99,9 repaint yapacaktýr. Reapintin sebebi quenstock deðil fiyata baðlý formulden kaynaklanmaktadýr. TV formulunu repaintsiz yazýlmasý çok güç repaintsiz yazýldýgýndada saglýklý calýsmayacaðýný düþünüyorum. Ayný f/k gibi fiyata baglý tum formuller için geçerlidir. Çünkü gelecek yaþandýkça geçmiþ deðiþmek zorunda hisse grafik fiyatlarý geçmiþe göre düzeltilmektedir bu sebeple hisselerin TV oranlarý geçmiþe dönük deðiþmektedir. Ayrýca yine sürekli fiyat oynadýðý için bugun seçilen hisse yarýn fiyat yükselir veya düþerse hemen ertesi günü bile deðiþecektir. BU TARZ formuller günlük trade seklýnde kullanýlabilir BUgun TV si 2,01 diye alýrsýn yarýn 1,99 olur satarsýn seklýnde uygulanýrsa ancak TV oranýnýn nelere yol actýgý gorulebýlýr. 2,01 ken al 3 ay bekle 1,00 bile düþse dediðin zaman saglýksýz calýstýgýný anlaþýlýyor olmasý lazým. Ha yinede illa test edilmesi gerekiyorsa o günlere dönüp TV oranlarý tek tek cýkartýlmalý Düzeltilmemiþ fiyatlarla hesaplanmalý TVler. daha sonra testini yapabýlýrsýnýz fakat bu test sanýrým 1 ayýnýzý alýr sýzden herseyý manuel hesaplamak zorunda kalacaksýnýz.
2-Hangi en iyi 5 hisseyi kastettiðin önem arz ediyor hocam sence son 5 6 yýlýn en iyi 5 hissesi BUHUR25 içinde mi ? hangi kriterin en iyi 5 lisinden bahsedeceðiz. Mesela BANVT son 5 yýlda %400 gitti ASELSAN yine %600 AFYON %350 gitti. bu hisselerin hangisi BUHUR veya TEMETTÜ hisseleri içine girdi ? Had bunlarý bir kenara atalým ortada düzgün calýsan bir formul yok dolayýsýyla neyi kýyaslayacaðýz ? TV formulu veya TV >2 formulu þu getiriyi saglamýþtýr diyebilen birisi varmý bu topýkte veya baska bir yerde ???? YOK yani dün önceki gün diðer arkadaslar neyi ýspatladý TV formulunun düzgün hesaplama yapmadýðýný ýspata dayalý teste dayalý bir biçimde acýkladý. Ortada veri yok ama buhur 25 ile kýyaslama yapmak istiyorsunuz ?? Yani sanký hala ortaya cýkan getiriler doðru veya kýsmen doðru kabul ederek bir kýyaslama içine girmek istiyorsunuz sanki ?.
Önce TV formulunun repaintsiz nasýl calýsacaðý hakkýnda fikirler ortaya atýlmalý Daha sonra bu fýkýr hayata geçirilip TV formulu þu getiriyi saglýyor alýn test edin çürütün denmeli çürütemez isek elde edilen getiri doðru kabul edilir. Elde ettiðimiz bu veriyi istediðiniz heryerde kýyaslamaya tabi tutarýz. Fakat daha biz veriyi elde edemedik ????
Eðer kastetiðiniz þey buhur25 TV hisselerinden seçme genel anlamda 25 hýsse bu kadar getiri saglamýþsa quenstock rasgele bile bu hisseleri seçse muhtemelen bu cývarda veya bundan daha fazla getiri saðlar diye bir teork yaklasým sergýlýyorsanýz. BU teori üzerinden gidelim derseniz buhur25 i alýr farklý 5 lý kombýnansyonlarla teste tabi tutarsýnýz. Elde ettiðiniz istatistik size en düþük 5 lý portfoy ile en yüksek 5 lý portfoyu verir. daha sonra aðýrlýgýn yani medyan deðerine bakýlýr. BU deðerde bize quenstock rasgele dahi olsa bu hisselerde bir 5 li oluþturdugunda ne elde edeceðini verir. Fakat sorun þu ki bu teori baþtan çürüyor cunku quenstock seçeceði 5 li hisseyi sadece buhur25 le sýnýrlandýrsak bile geçmiþe dönük deðiþtirecek.
Zaten sorun da bu derdimiz calýsan bir formulun geçmiþe dönük getirisini gördükten sonra diðer formullerle kýyaslamak. Haa dersenizki yaw ben TV ye göre hisse seçeyim yaslanayým arkama bunun için programa dahi ihtiyaç yok TV ye göre kendýn 5 tane hýsse seçer 3 ayda býr deðiþtirerek gidersin. Ama amacýmýz ne çeþitli formuller yaratýp en iyisi hangisi ise onu seçmek.
Haa amaç TV ye göre hisse seçip uygulamaksa hemen yeni bir topýk acýn manuel hesaplamalar ile her 3 ayda bir TV en yüksekleri bulup portfoy olusturun. Quenstock bize ne veriyor çeþitli formullerý geçmiþe dönük test etmemizi ve hangisini seçmemiz gerektiðine karar vermemizi saglýyor. geçmiþte ne üretildiði önemsiz amaç sadece TV yatýrýmýysa topýk baslýgý deðiþtirilmeli.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri