FORMÜL BUFFET’a KARÞI ..
Eðer formül ile Buffet’ýn yýllar içindeki getirisini karþýlaþtýrma imkaným olsaydý ne iyi olurdu. Getirilerin karþýlaþtýrýlmasý öncelikle yöntem konusunda ipuçlarý verebilirdi. Bir bakalým : “ Buffet’ýn portföyünün %75’ini 5 hisse oluþturur. Ayrýca hisselerini seçerken dönemine göre yöntemini deðiþtirir; bir dönem deðer hisseleri ararken, bir süre sonra F/K oranýna göre hisse seçebilir”. Bu nedenle yöntemi “formülden daha çok sanat’týr”; bu durum baþkalarýnýn uygulamasý için temel zorluðu oluþturur… Formül yatýrýmý ise basit : temettü verimi en yüksek ilk 10 hisseyi al ve bunu 3 ayda bir tekrarla.
Diðer bir durum ise yatýrým araþtýrmasý için ayrýlan süre ile ilgili. Buffet tüm zamanýný hisse analizine ayýrabilen birisi fakat özellikle günümüzde çoðu yatýrýmcý için tüm zamanýný hisse analizine ayýrmak bir fanteziden ibaret. Bir profesyonel olarak Buffet hangi kaynaklara ve bilgilere dikkat etmesi gerektiðini çok iyi bilirken bunu özellikle de eðitimi ekonomi olmayan sýradan yatýrýmcýdan beklemek imkansýz olmasa da çok zor. Bu durumda FORMÜL YATIRIMI bir alternatif olabilir; eðer getiriler arasýnda ki fark çok deðilse bir yatýrýmcýnýn Buffet kadar iyi analiz yapabilmek için çok fazla zaman ayýrmasýna, birçok kaynaðý taramasýna gerek kalmaz..
Farzedelim ki ben bu bilgilerimle 1970 Omahasýnda gezinirken Buffet ile karþýlaþýyorum. Kendisi o sýralar arkadaþlarýndan topladýðý yaklaþýk olarak 1.100.000 dolarý 13 yýlda 25 milyon dolar yapmýþ biri olmasýna raðmen pek tanýnmýyor. Ben tabii ki hemen tanýyorum, çünkü benim o tarihte orada olma sebebim onunla konuþmak… Yanýna gidip kendimi tanýtýyorum, durumumu anlatýyorum. Hiç þaþkýnlýk göstermiyor, beni bir kafeye davet ediyor. Sýcak neskafemi içerken muhabbet yatýrým konusuna geliyor (iþi hikayeye döküp uzatmayayým…). Buffet’a formülümden bahsediyorum, “Ne diyorsunuz, kazanma þansým var mý sizce” diye soruyorum, yüzü deðiþiyor; yöntem aklýna yatmamýþ belli ki. Ben hemen atýlýyorum: “ Bir yarýþma yapalým o zaman. 1971 yýlýnda baþlayacak 1996 yýlýna kadar sürecek bu yarýþmada siz serbestsiniz, istediðiniz yöntemle, istediðiniz kadar hisseyi, istediðiniz zamanda alýp satabilirsiniz. Ben sistemimi sadece DOW 30 hisselerinde sýnýrlý tutacaðým ve yýlbaþýnda oluþturduðum portföyü tam 1 yýl boyunca elimde tutacaðým. 1997’de sonuçlarý deðerlendirmek için sizi tekrar ziyaret edeceðim” diyerek elini sýkýp yanýndan ayrýlýyorum.
devamý için...
https://www.temelanaliz3.com/
Yaklaþýk 1 haftadýr
http://queenstocks.com üzerinden
geçmiþe doðru denemeler yapýyorum
2005denGÜNÜMÜZE
En yüksek ulaþtýðým deðer
100.000%
Her iki taramada da (queenstocks ve matriks)
temettü verimliðini ön plana alýyoruz
Temettü Verimliliði Büyükten Küçüðe doðru.
![]()
Formül getirilerine bakarken gözardý edilmemesi en önemli faktör "uygulanabilirlik" dir :Bizim piyasamýzda formülün seçtiði Hangi hisse olursa olsun örneðin 1 milyon lirayý hisse fiyatýný arttýrmadan hisse alýmýnda kullanmak beceri gerektirir. Alým için kullanýlan para bir yerden sonra hissenin fiyatýnýn artma nedeni olacaktýr. Bu da kaðýt üzerindeki muhteþem getirilerin gerçek piyasa þartlarýnda daha sýnýrlý kalmasýna yol açacaktýr.
Bu sorunu aþmak için þu yöntemler kullanýlabilir :
1- Formülü uygulamaya BÝST TÜM'de baþlanýr, toplam paranýz arttýðýnda BÝST 100, BÝST 50 gibi derinlikli hisselere geçilebilir.
2- Paranýz daha da arttýðýnda portföydeki hisse adedi arttýrýlarak yatýrýma devam edilebilir.
FORMÜLE KARÞI BUFFET-2
Þimdi Bir düþünelim : Temel analizi BUFFET KADAR ÝYÝ yapmam mümkün mü? Hisse deðerleme bir yere kadar matematik ama bir yerden sonrasý “SANAT”. Çünkü bu iþ sadece matematikle olsaydý öncelikle Ekonomi profesörleri zengin olurdu.
Bu yazdýklarýmla ilgili 2 yatýrýmcýdan bahsedeceðim :
Bunlardan birisi BUFFET’ý kendine örnek almýþ; kendinden dinleyelim :
devamý için.....
https://www.temelanaliz3.com/
http://www.formulanaliz.com/
Investor programi bu ayin sonuna kadar %30 indirimli. Aylik 49 senelik 500
Bence bu tür yatýrýmlarda en büyük espri þu: Piyasada kalmak...Yani hep diyoruz ya, uzun vadeli yükseliþi yakalayýp, hisseye binip tepede býrakalým..Ha iþte o hiçbir zaman olmayacak ama bu tür yöntemler kullanýlýrsa zaten mecburen büyük yükseliþlerde piyasada olacaksýn, hep hissede olduðundan dolayý ve kar rakamý da uçuk seviyelere gelecek...Bence zekice tasarlanmýþ bir durum bu..Daha önceki temettü yatýrýmlarýnda genelde hisse aðýrlýk arttýr ve azalt yöntemleri popülerdi...Temettü verimi, FK gibi durumlar göz önüne alýnýrdý ve listeler genelde belli baþlý hisselerden oluþurdu..Sn drizm baþka biþey anlatýyor...3 aylýk dönemde hangisi iyiyse onu alýrým diyor...Yani %100 hisse senedinde olup %100 baðýmsýz kalmak kulaða hoþ geliyor..Kendi adýma sizi tebrik ediyorum..
Tabi ben sadece TV ile yatýrým yapmayý doðru bulmuyorum, bu da benim tarzým...Yine kiþisel müdahaleden uzak bir algoritmayý daha anlamlý buluyorumrum kendimce...Ama TV olamzsa olmaz bir kriter olacak tabi. Yani TV, aktif karlýlýðý, özsermaye karlýlýðý gibi..vs oranlara eþit aðýrlýk vererek oluþturulacak portfoyün daha saðlýklý olacaðýný düþünüyorum..Tabi program elimde olmadýðý için bunu test edemiyorum þimdilik...Ama demek istediðim þu: 5 tane rasyo belirleyip her rasyoya eþit þekilde puan verip ortaya çýkacak portfoyün durumu da önemli bence..
Bir de tabi sadece rasyo ve oranlarla portföy oluþturmak için Sn drizm'e katýlmadýðým bir durum var...Bilanço tarihleri bu portfoyü tamamen deðiþtirir. Örneðin þu anda olduðu gibi bilanço açýklama dönemindeyseniz oluþturacaðýnýz portföyün bir kýsmý eski bilançoya, bir kýsmý da yeni bilançoya göre olacaktýr ve bu bence saðlýklý deðil...Burada standardizasyon açýsýndan bilanço açýklanma tarihi bittiði gün baþlanabilir.Fakat bence daha mantýklý olaný bilanço açýklanma tarihinden 1 hafta önce portföy oluþturmaktýr..Çünkü bilanço açýklandýktan sonra hisse fiyatlarý çok deðiþebiliyor....Söylediðim gibi 5 farklý rasyo ve orana eþit miktarda sayýsal deðer atayarak bir önceki bilançoyla iþlem yapmak da uygulanabilecek bir yöntemdir..
Bir diðer konu da teknik analiz yöntemlerinden yardým almak...Fakat bu çok basit olmalý ve yine kiþisel müdahaleden uzak olmalýdýr..Çünkü 3 ayda 1, kiþi portfoye bir miktar daha koymak isteyebilir...Yani 10 bin Tl ile baþlamýþtýr ama 1000 TL daha sokmak istiyýrdur sisteme..Peki hangi durumda bunu yapsýn, hangi durumda bu ek parayý koymasýn..? Þöyle yapýlabilir, endeks grafiði üzerine 2 tane MAV atýlýr...Portföy 3 ayda 1 deðiþecekse bu orta vadeli bir deðer olmalý...Örneðin 20-50 üssel MAV gibi...Eðer 20>50 durumunda ise portföye ek yapýlabilsin, aksi durumda ana para ile devam etsin gibi...Burada önemli olan sisteme müdahale etmemek ve MAV deðerleri ne söylüyorsa onu yapmak..
Tabi elimde program olmadýðý için bunlarý test edemiyorum..Sadece fikir..
Sn drizm'e tekrar teþekkür ediyorum..
Yer Ýmleri