5
3 ayda bir deðiþtiriyor
5
3 ayda bir deðiþtiriyor
Sorunuz için çok teþekkür ederim. Gerçekten de ayný formülü sadece "yayýnlanma dönemine göre" veya "hesap dönemine göre" seçmeniz getirilerde farklýlýk yaratýyor. Dikkatiniz için tebrikler...
Hesap dönemi seçtiðiniz zaman program hisse seçimi için 3.-6.-9-12. aylarýn son günlerinin kapanýþ fiyatlarýný alýyor. Fakat sizin de bildiðiniz gibi örneðin 9 aylýk bilanço 9. ayýn son gününde yayýnlanmýyor. gerçekte bilançolarýn "yayýnlanma tarihleri" daha ileride.
Bu nedenle doðru olan ve gerçek sonuçlarý elde etmek için kullanýlmasý gereken "yayýnlanma tarihlerine göre" olmalýdýr.
"Hesap dönemine göre" seçeneði daha çok 2005 öncesindeki sonuçlarý merak edenler için konmuþ.
Eðer oluþturacaðýnýz formülde örneðin aktif karlýlýk, özvarlýk karlýlýðý, cari oran vb. oranlar olacaksa, verilerin en son bilanço dönemini içermesi bir zorunluluktur çünkü yeni bilanço = yeni hesaplanan oranlar demektir, bu nedenle hem "yayýnlanma dönemine göre" seçmeli HEM DE tüm bilançolar geldikten SONRAKÝ bir tarihte portföy baþlangýç tarihi saptamalýsýnýz.
Fakat eðer sadece TV kullanacaksanýz, denediðinizde kendinizin de göreceðiniz gibi, tarih seçiminde serbestsiniz, "hesap dönemine göre" ya da "yayýnlanma dönemine göre" seçmeniz sonucu deðiþtirmez.
Ýlginç ama neredeyse tüm testlerde hesap dönemine göre yapýlan back test ler daha iyi sonuçlar veriyor.
Þu anki bilançolar geldikten sonra portföy yaparsak þöyle olacak: 3 ay sonra portföyü tekrar oluþturacaðýz ama o dönem tam bilanço açýklanma zamanýna gelebilir..O yüzden ya tüm bilançolarýn açýklanmasýný tekrar bekleyeceðiz ki bu sefer 3 ayda bir yapmamýþ olacaðýz iþlemleri..Çünkü bilançolar bu kadar kesin tarihlerle gelmiyor..Kafam karýþtý benim...
Ben TV, Cari oran ve Özsermaye karlýlýðý oranlarý ile en iyi sonuçlarý elde ediyorum....Sadece TV seçildiðinde sonuçlar yine buna yakýn çýkýyor..Yine ilginç birþey, aktif karlýlýðý, net satýþ ve esas faaliyet karý gibi oranlar eklendikçe testlerin sonuçlarý kötüleþiyor...Biz temel analizde böyle öðrenmemiþtik![]()
kafa karýþtýracak bir þey yok... Ben oðlumun doðum gününü baþlangýç olarak alýrým, sen en son bilanço açýklanma tarihini... Sonuçta ikimizde yýlda 4 kez yatýrým yaparýz. Eðer "hesap dönemi"ne göre yatýrým yapmaya karar verirsen o zaman 3-6-9-12. ayýn son gününün kapanýþ fiyatýna göre iþlem yaparsýn...
Ama uzun vadeli getirinin ne olacaðý konusunda "yayýnlanma dönemine göre" yaptýðýn iþlemin sonucu gerçeðe daha yakýn olur.
Sayýn Serkan1980 ;
Topiðin 1. Sayfasýnda verdiðim formül söylediðiniz tarihler arasýnda % 983 getiri saðlamýþ, eðer hisse sayýsýný 5’e indirirsem getiri % 1272 oluyor. Yine ayný formülde “bazý deðiþiklikler” yaparsam getiri oraný, sizin verdiðiniz tarihler arasýnda olmak þartýyla, %2789’a ulaþtý.
Dediðiniz oranlar (pd/efk,shapnkm/efk) eðer PROFFESIONAL versiyonu kullanýp kendiniz yazarsanýz, queenstocksta var.
Sizin kullandýðýnýz rasyolarý bilmiyorum, bu nedenle “özvarlýk karlýlýðý” ile 2 test yaptým :
Ýlk testte özvarlýk karlýlýðý en iyi olanlarý TV’ne göre sýraladým, sizin belirttiðiniz tarihler arasýnda her 3 ayda bir kez 5 hisselik portföy oluþturduðumda getiri %1273 oldu.
Ýkinci olarak özvarlýk karlýlýðý en iyi olanlarý bu kez pd/efk(yýllýk) oranýna göre sýraladým, diðer þartlar ayný kaldýðýnda getiri %146 (yüzkýrkaltý) olarak çýktý. Sizin programýnýzla elde ettiðiniz getiri hakkýnda kafam karýþtý biraz. Eðer kullandýðýnýz formülü verirseniz queenstockstaki durumunu test edebilirim.
(EFK(yýllýk) =Esas faaliyet karýnýn, geçen yýlýn ayný dönemine göre % artýþýný gösterir.)
“sýralama kriteri olarak pd/dd, temettü veriminden daha baþarýlý" demiþsiniz, bununla ilgili queenstockta bir örnek bulamadým ne yazýk ki.
Ben bu yöntemi “hiçbir þey bilmeyen, alým-satým zamanlamasý yapamayacak kadar zamaný dar, hisselerini alýp 3 ay ekranýný kapatabilecekler için” önerdim; ama teknik analiz bilenler hisseleri programa seçtirip, zamanlama konusunda teknik analiz de kullanabilirler. Ben kullanmam.
Benim verdiðim formülü 75 lirasý olan herkes uygulayýp para kazanabilir; kaç kiþide sizin gibi excelde program yazma bilgisi var? Ya da isteseler programýnýzý verir misiniz mesela? Hem verileri nereden bulacaklar? Eðer verileri matriks vb. programdan alýyorsanýz yýllýk 900 lira gibi bir maliyet de cabasý….
Daha geniþ bilgi için aþaðýdaki yazýlarýma bakabilirsiniz :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...i-yanilsamasi/
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...iplinin-onemi/
aslýnda ben kar atak hisselerini tespit etmek için özvarlýk karlýlýðý en iyi olanlarý seçmiyorum kendi programýmda.
þöyleki, çeyrek verilere göre en iyi özvarlýk karlýlýðý olan ama yýllýk bazda normal yada vasat özvarlýk karlýlýðý olan þirketleri test ettim. bu tarz firmalar yeni yeni göze batan firmalar oluyor genellikle.
neyse pd/efk da kullandýðým rasyo piyasa deðeri/ kaydýrýlmýþ yýllýk esas faaliyet karý dýr. yani bir yýl oncesine göre artýþ yüzdesi deðildir. yani benim kullandýðým.
hatýrladýðým kadarý ile quuenstocs da pd/efk sýralama kriteri olarak yoktu. efk artýþý ile ilgili seçenek var ama pd/efk tarzý hisseleri ucuzdan pahalýya sýralama yöntemi yoktu.
kýsaca pd/efk dan kast ettiðim : piyasa deðeri/ kaydýrýlmýþ yýllýk faaliyet karý.
aslýnda ben kar atak hisselerini tespit etmek için özvarlýk karlýlýðý en iyi olanlarý seçmiyorum kendi programýmda.
þöyleki, çeyrek verilere göre en iyi özvarlýk karlýlýðý olan ama yýllýk bazda normal yada vasat özvarlýk karlýlýðý olan þirketleri test ettim. bu tarz firmalar yeni yeni göze batan firmalar oluyor genellikle.
neyse pd/efk da kullandýðým rasyo piyasa deðeri/ kaydýrýlmýþ yýllýk esas faaliyet karý dýr. yani bir yýl oncesine göre artýþ yüzdesi deðildir. yani benim kullandýðým.
hatýrladýðým kadarý ile quuenstocs da pd/efk sýralama kriteri olarak yoktu. efk artýþý ile ilgili seçenek var ama pd/efk tarzý hisseleri ucuzdan pahalýya sýralama yöntemi yoktu.
kýsaca pd/efk dan kast ettiðim : piyasa deðeri/ kaydýrýlmýþ yýllýk faaliyet karý.
zaten bu rasyoya göre sýralam queenstocks da yok. belki pro versiyonunda vardýr bilemiyorum. bende kendim yaptým.
birde bu stratejiyi veya benzerlerini paylaþmanýz güzel,
bir kere böyle bir stratejiye sahip olup devamlý uygulamak yeter. sürekli queenstocks kullanmaya gerek yok aslýnda..
Yer Ýmleri