Yanniþ yerlere bakiyorsunuz...Suya bakacaksiniz efendum...Selanikli degilseniz hecbirsey goremezsiniz tabe...
Suya baktim cok acayip seyler gordun...Yazmacem, yogusam korkarsiniz....
Yanniþ yerlere bakiyorsunuz...Suya bakacaksiniz efendum...Selanikli degilseniz hecbirsey goremezsiniz tabe...
Suya baktim cok acayip seyler gordun...Yazmacem, yogusam korkarsiniz....
Gelismekte olan ulkeler gelismis ulke olamazlar.... Demokrasi buna engel olur. Gelismis ulkelerde demokrasi yoktur. Gelismis ulkelerde "derin devletler" vardir. "Derin Devlet" gecmisi binlerce sene geriye giden Aristokrat yapilardir.
Demokrasi, tiranliga gidisin en kestirme yoludur.
Bu yazdiklarim dogruysa, ki bunlar 1748'de Montesquie tarafindan "Kanunlarin Ruhu'nda" yazilmisti, o zeman uzerinde yasadigimiz bu ulkede yapilacak iþ bellidir:
Analez yapmak, gelecekte hangi güç odaginin kazanacagini onceden tahmin etmek ve yine onceden bu guç odaginin yaninda yer almak. Buna elini taþýn altina koymak da diyebiliriz.
Bunu kim yapacak? Bu ulkede geleneksel güç odagi kimse o yapacak.
Bu ulkede geleneksel guc odagi Tsk'dir.
Tsk, Kandil'e dogru bir harekt yapiyor ve dun Hulusi Agam bir aciklma yapti, aciklmasi nettir: Geri donus yoktur diyor.
Bu harekata bolgesel Kurt yonetimi ve Irak merkezi hukumetinden bir tepki gelmedi, konusanlar var fakat cok ciliz.
Irakta secimler oldu ve Iran karsiti, Ingiliz asset Sadr kazandi. Sayet Ayetullah Sistani yada Heekim one cikarilsaydi ( bunlarda Ingiliz assettir) yumusak bir gecis beklerdik. Ama Sadr savasci bir elemandir, enaz 5000 Abd askerinin ölümunden sorumludur.
Kuzey Irak ve Kerkukdeki Turkmenler ve bazi Arap asireti secimlerde hile yapildigini ileri surerek, gosteriler yaptilar. Bunlar Iran yanlisi topluluklar.
Oylarin yeniden sayilmasina karar verildi ama gecen gun sayilacak butun oylar yakiliverdi.
Neticede Iran yanlilari cok zor durumdalar. Tsk da Kandil'e dogru, Iran yanlisi pkkli gruplari harciyor. Tsk, guneye dogru Iran-Irak sinirini kontrole aliyor. Turkmenler yine yanlis ata oynadilar, Iranlilarin kiskirtmasiyla hareket ediyorlar, yine zarar gorecekler.
Tsk'nin pozisyonu dogrudur. Uzerinde yasadigimiz cografyada secimmis, siyasetmis onemsizdir, onemli olan Tsk'dir.
Yer Ýmleri