DÝRÝTEKS 'ÝN BEDELLÝ SERMAYE ARTIRIMI SÜRECÝ
Diriteks hakkýnda merak edilenler, bedelli sermaye artýrýmý süreci ve finansal duran varlýk alýmý ile ilgili dikkat çeken hususlar, akýllardaki soru iþaretleri...
Diriteks-Diriliþ Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Þ. 6 Mart 2020 tarihinde almýþ olduðu kararla, 50.000.000,-TL kayýtlý sermaye tavaný içerisinde, 10.650.000,-TL olan çýkarýlmýþ sermayesinin %100 oranýnda bedelli artýrýlarak tamamý nakit karþýlýðý olmak üzere 21.300.000,-TL'ye çýkarýlmasýna karar vermiþti.
Þirket hisseleri nominal deðerin altýnda iþlem gördüðü için rüçhan hakký kullaným fiyatýný 0,74 TL olarak belirlemiþti.
Þirket, 17 Mart 2020 tarihinde Kamuyu Aydýnlatma Platformu'ndan yaptýðý açýklamaya göre, Dyk Otomasyon Teksil Tarým Ýnþaat San ve Tic. Ltd. Þti. 'nin yüzde 90 'ýný Hakan Çilingir 'den 5.850.000 TL 'ye satýn aldý. Satýn alýma iliþkin Alnus Yatýrým 'ýn yapmýþ olduðu deðerleme raporunda þirketin deðeri 7.291.303 TL olarak belirlenmiþti.
Diriteks 'in 2019/12 aylýk bilançosunda -6.730.602 TL zarar ettiði için tüm sermayesi biterek özsermayesi -771.232 TL 'ye düþmüþtü.
ÞÝRKETÝN YILLIK CÝROSU 1.543.648 TL
Yýllýk 1.543.648 TL ciro yapan, 3.035.593 TL kýsa vadeli, 7.513.272 TL uzun vadeli borçlarý olan ve borçlarýný ödemekte zorlanan Diriteks'in, 5.850.000 TL bedelle Dyk Otomasyon ünvanlý þirketi satýn almasý, bu iþlemin muvazaalý olduðunu hususunda þüphe uyandýrdý.
ALIMI ORTAKLAR FÝNANSE ETTÝ
Diriteks 'in KAP 'ta yapmý olduðu açýklamaya göre DYK Otomasyon 'un alýmýný Diriteks Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Bedir, Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Cihan Telli ve Savaþ Kollik'in finanse ettiði öðrenildi.
SAVAÞ KOLLÝK YÖNETÝM KURULU ÜYESÝ OLDU
Diriteks 23 Mart 2020 tarihinde KAP'ta yapmý olduðu açýklamada; Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Bedir 'in, DYK Otomasyon ünvanlý þirketin satýn alýmýna iliþkin görüþmelere baþladýðýný duyurdu. 17 Nisan 2020 tarihinde yapmýþ olduðu açýklamada da DYK Otomasyon 'un %90 hissesine tekabül eden payýn Hakan Çilingir 'den satýn alýndýðýný duyurdu.
DYK Otomasyon 'un kurucusu ve ortaðý olan Savaþ Kollik, 20 Nisan 2020 tarihinde Diriteks 'e yönetim kurulu üyesi olarak atandý. Savaþ Kollik halen daha DYK Otomasyon 'un ortaðý konumunda.
SATIÞTA ÞAÝBE MÝ VAR?
Hakan Çilingir, DYK Otomasyon hisselerini 13 Mart 2020 tarihinde Murat Güvener 'den alýyor ve 17 Nisan 2020 tarihinde Diriteks 'e satýþý için görüþmelere baþlayýp 17 Nisan 2020 tarihinde Diriteks 'e satýyor. Bu iþlemler, Hakan Çilingir 'in hülle olarak kullanýldýðýna dair þüphe oluþturuyor.
DEÐERLEME RAPORU YAPTIRDILAR
Alnus Yatýrým, DYK Otomasyon ünvanlý þirket hakkýnda deðerleme raporu çýkardý. Diriteks deðerleme raporunun tamamýný yayýnlamaktan imtina ederek raporun sadece sonuç kýsmýný yayýnladý. DYK Otomasyon 'un rapora göre çýkan deðerleme sonucunun neye dayandýðý ve þirketin içeriði hakkýnda hiçbir bilgi kamuya açýklanmadý. Araþtýrmalarýmýz neticesinde DYK Otomasyon 'un internet sitesini bulamadýk. Tüm bu hususlar deðerleme raporunda da þaibe olabileceðini akýllara getiriyor.
ÞÝRKETÝN GENEL MERKEZÝ SANAL OFÝS
DYK Otomasyon 'un genel merkezi adresi sanal ofiste bulunuyor. Sanal ofisler çok düþük bir mebla karþýlýðýnda adres göstermek için kullanýlan yerlerdir. Genelde hangi amaçla kullanýldýðý kamuoyunca bilinir. Ayrýca, DYK Otomasyon 'un Kadýköy 'de bulunan þubesi ise Kýz Öðrenci Yurdu adresi olarak kayýtlarda mevcut.
ÞÝRKETTE TELEFONA BAKACAK PERSONEL YOK
Konu ile ilgili görüþüne baþvurmak üzere aradýðýmýz Diriteks 'in KAP 'ta bulunan telefon numaralarýndan Diriteks 'e ulaþýlamýyor. Yaptýðýmýz araþtýrmalarda Diriteks 'de telefonlara bakacak bir personel dahi olmadýðýný öðrendik. Þirketin gayri faal olduðu bilgisini aldýk.
BEDELLÝDEN GELECEK PARAYI MI GÖZ DÝKTÝLER?
Yaptýðýmýz araþtýrmalarda, bedelli sermaye artýrýmý baþvurusu sýrasýnda yapýlan bu iþlemlerle þirket kendilerine karþý borçlandýrýlarak bedelli sermaye artýrýmý neticesinde þirket kasasýna girecek olan parayý dýþarý çýkarma amacý taþýyor olabileceklerine dair þüpheler oluþtu. Þirket, personel alacaklarýný, banka borçlarýný, ticari borçlarýný ve amme borçlarýný ödeyemezken DYK Otomasyon ünvanlý þirketin satýn alýmý için ortaklarýn sermaye avansý koymasý açýklanamýyor.
ÞÝRKET ÖZKAYNAKLARINI TAMAMEN KAYBETMÝÞ VE BORCA BATIK HALE GELMÝÞ
Borsa Ýstanbul Diriteks Diriliþ Tekstil paylarýný, 10 Aralýk 2019 tarihinden itibaren Yakýn Ýzleme Pazarý (Gözaltý Pazarý)'na almýþtý Baðýmsýz denetim kuruluþu þirket hakkýnda þartlý görüþ bildirirken "Grup'un 2019 yýlý Net Dönem Zararý (6.730.602) TL ve geçmiþ yýl zararlarý toplamý (16.040.594) TL'dir. Cari ve geçmiþ döneme ait zararlarýn sonucunda Þirket'in özkaynaklarý toplamý (771.232) TL olmuþtur. Grup, Türk Ticaret Kanunu 376. Madde gereðince özkaynaklarýný tamamen kaybetmiþ ve borca batýk hale gelmiþtir." notunu düþmüþtü.
%91,85'Ý HALKA AÇIK ÇALIÞMAYAN FABRÝKANIN GENEL YÖNETÝM GÝDERÝ
Þirketin faal olduðu 2018 döneminde genel yönetim gideri -1.679.303 TL iken, þirketin gayri faal olduðu 2019 döneminde -1.679.303 TL genel yönetim gideri oluþtu. Konu ile ilgili görüþüne baþvurduðumu uzmanlar, 1.543.648 TL ciro yapan bir þirkette bu kadar yüksek genel yönetim gideri olmasýnýn endiþe verice olduðunu belirterek þirket kaynaklarýnýn bilinçsizce tüketiliyor olabileceðinin altýný çizdi.
YASAL UYARI
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliði taþýmayýp yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir. Yatýrýmcý profilinize uymayabilir.
https://www.finanskop.com/diriteks-de-oyun-mu-var/41/

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri