Göbekli Tepe
Arkeologlar Derneði: Göbekli Tepe Stelleri “Put” Deðildir
Manþet
Türkiye
by editör - Oca 6, 2017
6911
Arkeologlar Derneði, TRT’de yayýnlanan ve Þanlýurfa’da bulunan, dünyanýn bilinen en eski anýtsal yapýsý olan Göbekli Tepe’nin, Hz. Ýbrahim’in putlarý yýktýðý yer olabileceði anlatan belgesele istinaden bir açýklama yayýnladý.
dunyanin-en-eski-tapinagi-gobekli-tepe-yenileniyor
Arkeologlar Derneði, “Diyarbakýr Valiliði, TRT ve Kalkýnma Bakanlýðý desteði ile “Diyarbakýr kültürel mirasýnýn tanýtýmý” projesi adý altýnda hazýrlanan “Sularýn Ateþin ve Taþlarýn Ýmparatorluðu” isimli belgesel, TRT Belgesel kanalýnda yayýnlanmýþ ve tepkilere neden olmuþtur” dedi.
Arkeologlar Derneði’nin yayýnladýðý açýklamanýn tamamý þu þekilde;
“Söz konusu belgeselde insanlýk tarihinin en önemli yapýlarýndan biri olarak kabul edilen ve dünyanýn en eski tapýnaðý olarak isimlendirilen Göbeklitepe, dünya tarihinde kabul edilen bazý teorileri de deðiþtirmiþtir. Göbeklitepe Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olup, tüm bilim adamlarýnýn ilgi odaðý haline gelmiþtir. Uluslarasý organizasyonlarda ülkemizin tanýtýmýna katkýda bulunan önemli bir kültür ve turizm alaný haline gelmiþ, dünya kamuoyunda haklý bir ün elde etmiþtir. Ancak adý geçen belgeselde Göbeklitepe’de yeralan heykelleri “Hz. Ýbrahim’in babasý Azer’in yapmadýðýný kim bize söyleyebilir ya da Hz. Ýbrahim’in kýrdýðý putlarýn yeraldýðý tapýnaðýn Göbeklitepe olmadýðýný söyleyebiliriz miyiz” diye bir ifade kullanýlarak Göbeklitepe stelinin yere düþürülerek kýrýldýðý bir canlandýrmaya yer verilmesi son derece talihsiz bir görüntüdür.
Günümüzde yakýn geçmiþte komþu coðrafyalarda yaþanan olaylardan, bu tip söylemlere ve görüntülere yer verilmesinin ne kadar tehlikeli olduðu birçok defa görülmüþtür. Maalesef Göbeklitepe’de talihsiz bir þekilde “put” olarak gösterilen stelin kýrýlmasý sahnesi, Göbeklitepe’yi hedef göstererek, tarihi eserlerimize zarar verilebilecek bir ortam yaratmýþtýr.
Yaklaþýk olarak M.Ö. 2. binde yaþadýðýna inanýlan ve kutsal kitaplara göre tek tanrýlý dinlerin babasý olarak kabul edilen Hz. Ýbrahim’in putlarýný kýrdýðý tapýnaðýn, henüz yerleþik hayata bile tam olarak geçilmemiþ, günümüzden yaklaþýk 12 bin yýl önce yapýlmýþ olan Göbeklitepe olmasý zamansal olarak da mümkün deðildir.
Dolayýsýyla hiç bir þekilde bilimsel gerçeklerle baðdaþmayan bu belgeselin TRT tarafýndan bir an önce yayýndan kaldýrýlmasýný bekliyoruz. Ayrýca söz konusu belgeselde, halkýmýza kötü örnek oluþturacak þekilde arkeolojik eserlere zarar verildiðini gösteren görüntülere yer verilmiþ olmasýný þiddetle kýnýyoruz.
Arkeologlar Derneði Yönetim Kurulu – 06.01.2017″
Göbekli Tepe UNESCO Yolunda
Manþet
Türkiye
by editör - Ara 5, 2016
234
Dünyanýn en eski tapýnak merkezi olarak kabul edilen, yaklaþýk 12 bin yýllýk geçmiþe sahip Göbekli Tepe’nin, tarihi dokusu, arkeolojik deðeri ve özgünlüðünü korumasý dolayýsýyla UNESCO’nun geçici listesinden asýl listesine alýnmasý için yürütülen baþvuru çalýþmalarýnda sona gelindi.
Dünyada en eski tapýnak merkezi kabul edilen, yaklaþýk 12 bin yýllýk geçmiþe sahip Göbekli Tepe, Birleþmiþ Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirasý asýl listesine girmeye hazýrlanýyor.
Þanlýurfa’ya 18 kilometre mesafede, Örencik Mahallesi yakýnlarýnda bulunan ve ilk kez 1963’te Ýstanbul ve Chicago Üniversitelerinden araþtýrmacýlarýn yüzey çalýþmalarý sýrasýnda fark edilen Göbekli Tepe’deki kazý çalýþmalarý, 53 yýldýr sürüyor.
Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Þanlýurfa Müzesi tarafýndan 1995’ten beri ortaklaþa yürütülen çalýþmalarla, neolitik döneme ait, boylarý 3-6 metre, aðýrlýklarý da 40 ila 60 ton arasýnda deðiþen, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taþlar, 8-30 metre çapýnda dairesel ve dikdörtgen þekilli dünyanýn en eski tapýnak kalýntýlarý, çok sayýda yabani hayvan figürü, insan heykeli ve yaklaþýk 12 bin yýl öncesine ait olduðu belirtilen 65 santimetre uzunluðunda insan heykeli gibi tarihi eserler gün yüzüne çýkarýldý.
Baþta Kültür ve Turizm Bakanlýðý olmak üzere birçok kurum ve kuruluþ, “Dünyanýn en eski tapýnak merkezi” olduðu belirtilen ve 5 yýl önce UNESCO Dünya Mirasý Geçici Listesi’ne alýnan Göbekli Tepe’nin tanýtýmý için çeþitli projeler yürütüyor.
Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 2. yer
Geçen yýl Ýsviçre’nin Davos kentinde gerçekleþtirilen Dünya Ekonomik Forumu’ndaki tanýtýmda katýlýmcýlarýn ilgisini çeken Göbekli Tepe, Amerika Birleþik Devletleri’nde yayýn yapan internet sitesi Business Insider’ýn bu yýl güncellediði “Ölmeden önce görülmesi gereken 30 mekan” arasýnda da ikinci sýrada gösterilmiþti.
Kýsa süre önce Kültür ve Turizm Bakaný Nabi Avcý’nýn incelemelerde bulunduðu Göbekli Tepe’nin, tarihi dokusu, arkeolojik deðeri ve özgünlüðünü korumasý dolayýsýyla gelecek yýl Þubat ayýnda geçici listeden asýl listeye girmesi bekleniyor.
Þanlýurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Göbekli Tepe’nin dünya arkeoloji tarihinin belli baþlý parametrelerini ciddi manada deðiþtiren bir kazý alaný olduðunu söyledi. Bölgede kazý çalýþmalarýnýn devam ettiðini anýmsatan Tuna, çalýþmalarýnýn ardýndan söz konusu yerle ilgili daha önemli sonuçlara ulaþmayý öngördüklerini belirtti. Göbekli Tepe’ye iliþkin uluslararasý çok sayýda yayýnýn yapýldýðýný anlatan Tuna, þunlarý kaydetti: “Tahminimiz 2018’e kadar Göbekli Tepe, UNESCO’nun dünya mirasý listesine alýnacak. Ýnþallah önümüzdeki dönemde netleþecek. Bunun önemi çok büyük. Þu anda tarihin bilinen en eski tapýnaðý Göbekli Tepe. Bunu aslýnda bütün ülkeler çok iyi biliyor. Geçtiðimiz yýllarda dünyanýn dört bir tarafýndan ziyaretçi de aldý. Geçen yýldan beri malum sebepler (terör ve Suriye sýnýrýndaki geliþmeler) nedeniyle ziyaretçi trafiðimiz azaldý. Eminim yeni bir tanýtým çalýþmasý ve yapýlan restorasyon hizmetiyle Göbekli Tepe, Türkiye’nin turizmine önemli katkýlar saðlayacak.”
05.12.2016 ntv.com.tr
http://arkeolojihaber.net/tag/gobekli-tepe/
TRT hemen burasý puta tapanlarýn dinsizlerin yeri deyip hedef göstermiþ...YAHU DÜNYA ÞOKTA...BÝLÝNEN TARÝHDEN 2-4000 YIL DAHA GERÝYE GÝDÝYOR...Dünyadaki uzmanlar tam olarak buranýn sýrrýný çözemezken TRT hemen çözmüþ...üstelik buraya Hükümet daha detaylý uzmanlar atayacaðýna,kalkmýþ Konya Selçuk Ün halkla iliþkileri ile ilgili bir þahýs atamýþ Alman araþtýrmacý öldüðü zaman,karýsýda isyan etmiþ...öyleya onlara her esere put gözüklen bakar,düþmediler þu ülkenin yakasýndan...
Þu an bütün yoðunluðum bu çalýþma üzerine odaklý...burasýnýn bir KÜLT merkezi olduðunu söylüyorlar,bana göre daha deðiþik bir unsur var,çünkü þekil detaylarýnda geometrik ve matematik unsuru yoðun þekilde...neden üst,üste inþa edilsinlerki...en altlarýnda neler var...acaba Dünya bir bütün kara parçasý iken ve Tetis Okyanusu ile çevriliyken,sonradan kara parçasýnýn kýtalara bölünme sonucu öncesi Ýnsanlara ve Ýnsansý varlýklardan arta kalanlarýn yaptýklarý bir þeymi..Atatürk MU soyunu araþtýrmýþtýr...3 efsane kýta geçer mitolijide,ilki ATLANTÝS,LEMURYA,sonuncusuda Mu...Dünyada birçok yapý var Antik ve Kadim medeniyetlerinin arta kalan,hepsindede Geometrik,Matematik ve Astromi bilgileriylen donatýlmýþ...Sümerler zamanýnda yazýsal tabletler ilk devreye girdi,öncesiler yok...Üstelik o tabletlerde Dünya dýþý varlýklardan bahsediliyor,mesela Dev ýrk Nefilmler,anlamý Dünya Gözcüleri...Kurandada AND kavmi olarak geçer,zaten ben Kuranda çoðu yazýlanlara eski Antik ve Kadim medeniyetlerindeki alýntý gözüylen bakarým...iyide bir Kuran yorumcusuyumdur...neden Yaradan ben demiyor çoðu yerde biz diyor ???...Allah unsurunun detay metinleri çok karmaþýk bana göre,ondan Yaratýcý kavramýný kullanýyorum,sebebi Arapça,Farsça,Hindistan vs metinlerde karþýmýza deðik türevler ortaya çýkartýyor...Tamam Kuntum Dalgalanmasý sonucu ortaya çýktý herþey deniliyor Bilimsel çalýþma yapanlar tarafýndan,peki Atomlar nasýl ve neyin içinde oluþtu...bir Ana Enerji var,peki bu Ana enerji ne ???...Neyse konu çok uzun fazla detaylarý beni Aforoz ettirir forumdan...gerçekten Yaþadýðýmýz Dünya ve Evrende ileride ne gibi süprizler bizi bekliyor acaba !!!

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri