Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
Reel getiriyi nasıl hesaplıyoruz şimdi enflasyonu mu baz alıyoruz? Risksiz yatırım olan mevduatı mı? Döviz yada altın mı?
Yada kişiye özel harcama dağılıma göre mi oran çıkarıyoruz.

Mesela 2013de lahmacunu 3tl ye yediğim yerde şimdi 6tl yıllık +%15
Aralıkta 56 tl iki kişi kahvaltı ettiğim yerde 65 tl yıl sonu 70 olur en az . %25
Arabam yok ama dolmuş fiyatları da artıyor geçen sene 1,75 se simdi 2tl %15
Gecen yaz 4,15 den yunanistanda harcama yaptıysam bu yaz 5 tl %20
Haftada 3-4 paket süt icerim geçen sene 3 ken 3.75 oldu %25

Kıyafet aynı yıllardır %0.
Ucak fiyatları öyle %5 belki
Kira %13 arttı
Kabaca bakınca yıllık%18 enflasyonum var gibi

Yani yüzde 18getiri sağlarsam reel getiri 0ile portföyümü korumuş mu oluyorum


hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Reel getiri dünyanın her yerinde enflasyondan arındırılarak hesaplanır. Döviz, altın vs sadece alternatif yatırım araçları. Mevduat da öyle. Şu an garantili kazanç gibi gözüken mevduat bile %2-3 civarı reel kazanç bırakıyor(enflasyon ve vergiden arındırdıktan sonra kalan kazanç).

Reel getiri ile beklenen getiriyi de ayırmak lazım. Şimdi mevduat bile ortalamada %2 reel kazanç sağlıyorsa (%10+%2 diyelim)...hisse senedi yatırımından nasıl bir getiri beklentimiz olmalı. eğer riski sıfıra yakın mevduat %12 getiriyorsa, riskli ve kayıp ihtimali olan hisse senetlerinden en az %15 getiri beklememiz gerekiyor, kimisi için bu oran %20 ye kadar çıkabilir.

Daha önemli soru, belirttiğin gibi gerçek enflasyon ne? Maalesef tüm dünyada bu oyun oynanıyor...Maaş artışları vs enflasyona göre belirleniyor. Ama enflasyon ölçümü belirlenen ürün sepeti ile yapılıyor. Ama kişiden kişiye bu ürün-servis yani harcama sepeti çok değişkenlik gösteriyor. Zaten genelde mevcut olandan daha düşük bir enflasyon ölçülüyor. Bu sadece bize de değil, tüm dünyada böyle. Bu şekilde ücretli kesimin cebinden çalınan para, üst gelir grubuna-patron kesimine aktarılıyor.

Tüm dünyada, buna gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dahil, ücretli kesimin milli gelirden aldığı pay istikrarlı bir şekilde düşüyor. Bu topiğin açılmasındaki önemli motivasyonlardan biri de buydu zaten, ücretli kesim düne göre daha fazla zorlanıyor bugün, yarın daha da zorlaşacak hayatı. Hazırlıklı olmak lazım.