Sayfa 80/637 İlkİlk ... 3070787980818290130180580 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 633 - 640 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. Beyaz yakalının finansal özgürlüğünü belli bir zaman sonra kazanması lazım diyoruz. Bunun için borsa yatırımı önemli bir maniveladır, uzun vadede borsa diğer yatırımlara göre iyi getiri sağlar diyoruz, buraya kadar hemfikiriz. Şimdi bu konuyu biraz detaylı inceleyelim. Yazdıklarımızı özetleyelim, yeni başlayacaklara yol gösterir umarım.

Iyi getiriden kastımız nedir, alternatif yatırım araçlarına göre daha iyi bir getiri. Zaten de böyle olması lazım, çünkü borsa en riskli enstrüman. Risksiz getiri, parama her defasında fiziksel altın alıp toprağa gömebilirim, döviz alıp mevduata koyabilirim. Veya en yüksek faizli garantili devlet tahvillerine yatırabilirim. Getiri kıyaslaması için enflasyonla, dolarla bile karşılaştırmak anlamsız, çünkü doların risksiz mevduat faizi var, devlet tahvilinin de 3 ayda %50 faiz verdiğini bilirim eskiden hep enflasyon üzeri idi.

Şimdi yukarıdaki gibi bizim borsayı risksiz enstrümanlarla kıyaslarsak açıldığından beri bırakın getiriyi uzun vadede hep kaybettirdiğini görürüz. Peki neden böyle? Bundan da bahsetmiştik, ülkemiz maalesef yıllardır hatta onyıllardır hep cari açık verir. Yani dışa satabildiğinden fazlasını alır. Bu da doğal olarak belli aralıklarla kriz üretir, yani yerel parayı değersizleştirir, enflasyon üretir, karları eritir, getirileri yok eder. Öngörülebilir gelecekte de cari açık vermeye devam edeceğimize göre gelecekte de yeni krizler çıkabilecek veya şimdi olduğu gibi zamana yayılarak para sürekli değer yitirecek, enflasyon üretecek demektir.

Dolayısıyla USA menşeli kitapları alıp okumak iyidir ama burada uygulamaya kalkmak aynı sonucu üretmez. Misal buffet bizim borsada başlasa büyük ihtimal iflas etmiş olurdu. Bizim halkımız çok akıllıdır, USA'de iki kişiden birinin borsa yatırımı varken bizde bin kişiden birinin işte tam bu sebepten ancak yatırımı var, durumu herkes görüyor ve biliyor zaten.

Buraya kadar ortamı tanıdık, peki borsaya yatırım yapmayacak mıyız. Hayır tam tersine yatırım yapacağız ama nereye yatırım yaptığımızı da hiç aklımızdan çıkarmayacağız.
    Belli bir senedi alıp ölene kadar tutmak diye bir yatırım stratejisi zaten bizde değil hiçbir yerde olamaz. Senedi almanın belli bir gerekçesi vardır, bu gerekçe ortadan kalktığında da elde çıkarılmalıdır, hiç kalkmıyorsa tutarsın elbette. Başlıkta da herkesin hemfikir olduğu portföyün aktif olarak yönetilmesi gerekliliği. Yani belli periyotlarda bakarak değişimler yapılması, kriz zamanlarına mutlaka hazırlıklı olunması gerekliliği.

Bunları şu olsaydı şu olurdu diye değil damdan düşmüş biri olarak yazıyorum ki kimse boş hayallere kapılıp yıllar sonra sükut-u hayale uğramasın. 20+ yıllık senetlerim var tam anlamıyla hüsran, iyi getiri sağlayanlar da var, olması gerekeni örnekli anlatıyorum. 90'lı yıllardan beri iş bankası var, getirisi değil, ciddi götürüsü var. Nasıl götürüsü olduğu yukarıda var, bizim grafiklere bakarsanız illüzyon içerir, getiri varmış gibi gösterir. Olması gereken en geç 10 yıl önce bankalara yapılacak baskı belliydi, orada yapısal bir sorun olduğu görülüp o sektörden çıkılmalıydı. Örnek iki Turkcell. Yine grafik cambazlıklarına gerek yok 2000 yılında 20 milyar dolara halka arz oldu bugün 8 milyar dolar piyasa değeri. Efendim şu kadar temettü verdi, verecek tabi, temettü vermeyen şirketi kim neden alır anlamam zaten, işin doğasına aykırı. Olması gereken yine ortaklık sorunu yaşamaya başladıklarında yapısal sorun olduğunu görüp elden çıkarmak ve bir daha hiç almamaktı.

Sonuç olarak bizim borsa uzun vadede doğru senette olmayana para kazandırmaz değil, hatta para kaybettirir. Portföyü yönetmek ise çok, ama çok zordur, ciddi eğitim gerektirir. Dolayısıyla bir portföy yapayım 20 sene sonra beni zengin etsin ancak masallarda olur. Biraz uzun oldu ama umarım faydalı olmuş, kafa karışıklıklarını azaltabilmiştir.

2. Bu ülkede uzun vade hikaye kimse enflasyonu hesaba katmıyor hisse var 3 senedir yerinde sayıyor gerçek enflasyonu %20 alsan hepten zarardasın dolar bazlı zaten zarardasın en güzeli orta vade yatırım ve yapabilirsek doğru zamanda borsadan çıkıp dolara geçmek yani yabancının yaptığını yapmak

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Beyaz yakalının finansal özgürlüğünü belli bir zaman sonra kazanması lazım diyoruz. Bunun için borsa yatırımı önemli bir maniveladır, uzun vadede borsa diğer yatırımlara göre iyi getiri sağlar diyoruz, buraya kadar hemfikiriz. Şimdi bu konuyu biraz detaylı inceleyelim. Yazdıklarımızı özetleyelim, yeni başlayacaklara yol gösterir umarım.

Iyi getiriden kastımız nedir, alternatif yatırım araçlarına göre daha iyi bir getiri. Zaten de böyle olması lazım, çünkü borsa en riskli enstrüman. Risksiz getiri, parama her defasında fiziksel altın alıp toprağa gömebilirim, döviz alıp mevduata koyabilirim. Veya en yüksek faizli garantili devlet tahvillerine yatırabilirim. Getiri kıyaslaması için enflasyonla, dolarla bile karşılaştırmak anlamsız, çünkü doların risksiz mevduat faizi var, devlet tahvilinin de 3 ayda %50 faiz verdiğini bilirim eskiden hep enflasyon üzeri idi.

Şimdi yukarıdaki gibi bizim borsayı risksiz enstrümanlarla kıyaslarsak açıldığından beri bırakın getiriyi uzun vadede hep kaybettirdiğini görürüz. Peki neden böyle? Bundan da bahsetmiştik, ülkemiz maalesef yıllardır hatta onyıllardır hep cari açık verir. Yani dışa satabildiğinden fazlasını alır. Bu da doğal olarak belli aralıklarla kriz üretir, yani yerel parayı değersizleştirir, enflasyon üretir, karları eritir, getirileri yok eder. Öngörülebilir gelecekte de cari açık vermeye devam edeceğimize göre gelecekte de yeni krizler çıkabilecek veya şimdi olduğu gibi zamana yayılarak para sürekli değer yitirecek, enflasyon üretecek demektir.

Dolayısıyla USA menşeli kitapları alıp okumak iyidir ama burada uygulamaya kalkmak aynı sonucu üretmez. Misal buffet bizim borsada başlasa büyük ihtimal iflas etmiş olurdu. Bizim halkımız çok akıllıdır, USA'de iki kişiden birinin borsa yatırımı varken bizde bin kişiden birinin işte tam bu sebepten ancak yatırımı var, durumu herkes görüyor ve biliyor zaten.

Buraya kadar ortamı tanıdık, peki borsaya yatırım yapmayacak mıyız. Hayır tam tersine yatırım yapacağız ama nereye yatırım yaptığımızı da hiç aklımızdan çıkarmayacağız.
    Belli bir senedi alıp ölene kadar tutmak diye bir yatırım stratejisi zaten bizde değil hiçbir yerde olamaz. Senedi almanın belli bir gerekçesi vardır, bu gerekçe ortadan kalktığında da elde çıkarılmalıdır, hiç kalkmıyorsa tutarsın elbette. Başlıkta da herkesin hemfikir olduğu portföyün aktif olarak yönetilmesi gerekliliği. Yani belli periyotlarda bakarak değişimler yapılması, kriz zamanlarına mutlaka hazırlıklı olunması gerekliliği.

Bunları şu olsaydı şu olurdu diye değil damdan düşmüş biri olarak yazıyorum ki kimse boş hayallere kapılıp yıllar sonra sükut-u hayale uğramasın. 20+ yıllık senetlerim var tam anlamıyla hüsran, iyi getiri sağlayanlar da var, olması gerekeni örnekli anlatıyorum. 90'lı yıllardan beri iş bankası var, getirisi değil, ciddi götürüsü var. Nasıl götürüsü olduğu yukarıda var, bizim grafiklere bakarsanız illüzyon içerir, getiri varmış gibi gösterir. Olması gereken en geç 10 yıl önce bankalara yapılacak baskı belliydi, orada yapısal bir sorun olduğu görülüp o sektörden çıkılmalıydı. Örnek iki Turkcell. Yine grafik cambazlıklarına gerek yok 2000 yılında 20 milyar dolara halka arz oldu bugün 8 milyar dolar piyasa değeri. Efendim şu kadar temettü verdi, verecek tabi, temettü vermeyen şirketi kim neden alır anlamam zaten, işin doğasına aykırı. Olması gereken yine ortaklık sorunu yaşamaya başladıklarında yapısal sorun olduğunu görüp elden çıkarmak ve bir daha hiç almamaktı.

Sonuç olarak bizim borsa uzun vadede doğru senette olmayana para kazandırmaz değil, hatta para kaybettirir. Portföyü yönetmek ise çok, ama çok zordur, ciddi eğitim gerektirir. Dolayısıyla bir portföy yapayım 20 sene sonra beni zengin etsin ancak masallarda olur. Biraz uzun oldu ama umarım faydalı olmuş, kafa karışıklıklarını azaltabilmiştir.
    siz iş bankası almışsınız. ben bilmeden sadece iş yerinde bir arkadaşın tavsiyesine baglı olarak, 2000 lot mardin çimento aldım. hiç unutmam o zamanlar mark almak moda idi. 1850 mark bozdurup üstüne de şu an hatırlamıyorum çok az tl ilavesi ile almıştım.şu an hala duruyor. tabi lot sayısı çok yüksek.her yıl aldığım temettü beni ihya etti. son 2 yıldır da temettüleri ile isdemir alıyorum. mardin zayıfladı ancak isdemir hiç de fena ilerlemiyor.

4.  Alıntı Originally Posted by emekli2 Yazıyı Oku
    siz iş bankası almışsınız. ben bilmeden sadece iş yerinde bir arkadaşın tavsiyesine baglı olarak, 2000 lot mardin çimento aldım. hiç unutmam o zamanlar mark almak moda idi. 1850 mark bozdurup üstüne de şu an hatırlamıyorum çok az tl ilavesi ile almıştım.şu an hala duruyor. tabi lot sayısı çok yüksek.her yıl aldığım temettü beni ihya etti. son 2 yıldır da temettüleri ile isdemir alıyorum. mardin zayıfladı ancak isdemir hiç de fena ilerlemiyor.
    sene kacti hocam?

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,059
    Uzun vade yatırımda önemli olan konulardan biriside ortağınız olduğunuz şirketinizin size yılda ne kadar ödeme yapacağıdır.
    Şuan ortalama aylık beyaz yaka maaşı 5000 TL'den yılda 60.000 TL yıllık temettü hedefi olmalıdır.
    Yıllara göre ve enflasyon oranında bu arttırılabilir. Bileşik getiri olunca yatırımcının sırtı yere gelmez.
    Ayrıca şirketlerin iyi araştırılması lazım. Mümkünse görerek veya faaliyet raporu okuyarak.

Örnek olarak yeni başlayacaklar için ; Tüpraş tanıtımı
    Yarın bugünden >
    https://www.tupras.com.tr/kurumsal-tanitim-filmi

syg.
    Son düzenleme : Trade Shark; 07-10-2017 saat: 00:16.
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

6.  Alıntı Originally Posted by emekli2 Yazıyı Oku
    sayın emekli2 tebrik ederim, umarım daha fazla kazanırsınız. Nasıl oldu da aselsan veya froto almadınız ona şaşırdım. Çünkü ben bunları ne zaman anlatsam herkes onlar alınır mı aselsan veya froto alacaktın diyor. Sanırım geriye kalan 400 senedi Marslılar almış satmış.

Her neyse ben gerçek verilerle, tecrübemi anlattım, okuyacak birileri borsanın boş hayallerden ibaret olmadığını bilsin diye. Zaten millet de biliyor ki semtine bile uğramıyor. Tersi mantık dahilinde nasıl iddia ediliyor hala da anlamış değilim. Herkes kendi yatırım kararını almalı nihayetinde.

7.  Alıntı Originally Posted by jah Yazıyı Oku
    Uzunvade/Ortavade/Kisavade yatirim karsilastirmalarinda uzun vadenin daha avantajli olarak bilinmesine ragmen, dikkatli bakilirsa cokta avantajli olmayabilegini dusunen arkadaslarin gozonune almadigi bir unsur "zaman maliyeti".
    Yani, yatirim kararlarimizin isabetli olmasi icin ne kadar zaman harcamaliyiz. Optimum harcanan zaman ne kadardir. Ornek olarak, gunde ortalama 30 dakika yatirim araclarini incelemek icin harcadigimda, (uyduruyorum) isabetli bir yatirim karari verme ihtimalim %70, 90 dakika harcadigimda %85 ise, ben 30 dakika harcarim. Eger gunluk harcanan zaman degistirmeden (cok uzmanlasmadan), sadece yatirim vademi uzatarak (uzun vadeci olarak) basari yuzdemi (uyduruyorum) %77'e cikarabiliyorsam; ben uzun vadeci olmayi tercih ederim.

Ben bilgi eksikligimden dolayi kisa ve hatta orta vadede alacagim kararlarin (sat yada al-sat) yanlis/benim zararima olacagina (donemsel diplerde satma donemsel tepelerde alma, al-sat), ancak uzun vadeci olursam bu riskin azalacagina inaniyorum.

Neyse, belki soyleyen olmustur ama notumuzu alalim.
    Bence en önemli konu bu,

Başta portföy küçükken pek zaman ayırmıyordum, sonra hem şansım yolunda gitti ve hisseler çok değerlendi hem de ben daha fazla birikim yapıp yatırınca, portföy büyüdü ve hisselerdeki %2-3 lük bir değişim benim maaşıma denk olmaya başladı.

Nasıl olmasın ki, hissenin %2 artması benim bir ayda kazancıma denk olunca değer yargıları sarsılıyor insanın. Bir gün portföy %5 artmıştı, o gün hisseyi takip etmekten kafamı toplayıp işimi yapamadım. Tersi de geçerli, düşüşte insanın ici acıyor. Demek ki diyorsun portföy daha büyük olsa ne kadar kolaylaşacak dünya..

O noktadan sonra daha çok zaman ayırmaya başladım, bir noktadan sonra da aklımı portföyden alamaz oldum, işteyken ya da mesela bir arkadaşımla yemek yerken bile arada portföy aklıma gelir oldu.

Hırsım, hisseleri unutmaya ya da takibi bırakmama engel, hedefim de portföyü büyütmeye şartlanmış durumda olduğu için herşeyi satıp mevduat yapamıyorum. Şimdi bundan kurtulmaya çalışıyorum.

8.  Alıntı Originally Posted by kingsailor Yazıyı Oku
    sene kacti hocam?
    sene 1991 idi eger yanlış hatırlamıyor isem 1 lot 2.320tl idi. o zamanlar hisse fiyatları 1000 bölünerek veriliyordu. yani 1 hisse 2,32tl idi ancak 1 lot 2320 TL idi benim 2000 lotum şirketin yaklaşık binde 1,8 ine denk geliyordu. tabi ilk defa bir şirkete ortak oldugumdan gerçekten kendimi şirket ortagı psikolojisine sokmuştum

Sayfa 80/637 İlkİlk ... 3070787980818290130180580 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •