Sayfa 99/637 İlkİlk ... 4989979899100101109149199599 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 785 - 792 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

  1.  Alıntı Originally Posted by NPTN Yazıyı Oku
    Büyük oranda katılıyorum ancak : 1-Vizyonlu,misyonlu,çağdaş,gerçekten iyi eğitim veren özel okullarda %50 ve üzeri burs kazanarak okuyabilen çocuğun ufku açık bence, ana-baba yılda 40-60 bin harcasın,çocuğun ders ortalaması ödev ve projelerle şişirilerek ancak 70-80 olsun,bir halt olmaz,o ana-baba çocuğa ev alsa daha iyi zira çocuk paralı üniversitede okurken ana-babanın kazancı ev de tutmaya yetmeyebilir Ailenin tek evi varsa o ev çocuğu okuturken elden bile gidebilir ! Üstelik ülkem şartlarında ev satılarak çocuğu okutmuş isen,çocuk okuyup bitirse dahi o evi yeniden satın alacak parayı kazanma ihtimali çok düşük maalesef... Çocuk %100 bursla okursa ,gerçekten çok çalışırsa , aile de koleje dökeceği para ile ev alıp kendi yaşlılığı ile çocuğunun geleceğini garantiye alabilirse ne alaaaa 2-İşte tam da bu sebepten çocuk için yapılacak en büyük yatırım gerçekten de eğitime yapılan yatırımdır ama akademik eğitimin yanı sıra aktarılacak "değerler" ve "bilinç" eğitimi asıldır...Örneğin,sağlanan eğitim imkanlarının dibine kadar kullanılması gerektiğinin farkındalığı,iyi insani ve ahlaki değerler yok ise alacağı eğitimin onu zirveye taşısa da mutlu etmeye yetmeyeceği gerçeği , çalışkanlık ve belli dozda hırsın-rekabetin olumlu ,ineklik ve bilgiyi kendine saklama bencilliğinin rezalet bir durum olduğu gerçeği , "herkes öyle yapıyor" bahanesiyle değil "insanlığa-bana-ailemin emeklerine" yakışan nedir sorgulaması yapılarak yaşanması gerektiği, anlık-kısa süreli keyifler için yolundan sapmaması bilinci , hayatı daim etmek-mutlu olmak-mutlu etmek için salt bilginin yetmeyeceği,beceri-fedakarlık-sorumluluk-vefa-iyi sosyal ilişkiler kurup iyi bir eş edinmesi gibi yüzlerce faktörün de devreye girdiği ,yaratıcı-girişimci-atılgan olmaktan korkmamak ,hatalardan ders çıkartmak , aksiliklere karşı tedbirli davranmak,tökezleyince ya da düşünce vazgeçmeyip yeniden başlamak ve yaşamı boyunca sevgi-saygı-sorumluluk çerçevesinde erdemli bir yaşam sürmesinin vicdani rahatlık sağlayacağı gerçeği eğitimi alınası şeyler örneğin Hangi kolejde ? Bizzat yaşayarak-yaşatarak evde sadece...Ve bu devirde zorlanıyor insan,bir şeyler eksik,bir şeyler havada , bir şeyler ters gidiyor, tam içe sinmiyor , çabalamaya devam "olduğu kadar" denilip yola devam ediliyor Evlatlara katabildiklerimiz çoğu kez yaşarken gözlemlenerek değil anılırken malum olma yolu ile feed back veriyor )))Bir ömür uğruna bir ömür tüketildiği kesin de , bazen değiyor,bazen değmiyor Bence insanlık teknolojide hızla ilerliyor ancak insanlık , değerler , yaşam kalitesi , mutluluk düzeyi feci şekilde kan kaybediyor,geri dönüşü olur mu bilmem !
    Teknoloji ile beraber eğitiminni hayattaki rolü ve etkisi de değişiyor.

    eşim kolej öğretmeni ve İstanbuldaki top kolejlerin birçoğunda çalıştı, tamamına yakınında çalışan arkadaşları var.

    etrafımızda orta halli ailelerin çocuğu olup keşke koleje gideceğime bana ev alsalardı diyen o kadar çok kişi var ki şaşarsınız.

    bilgiye ulaşmak artık hayal bile edilmeyecek kadar kolay.

    şahsen ilkokul ve ortaokul için kolej eğitiminni israf olarak görüyorum.

  2.  Alıntı Originally Posted by ada Yazıyı Oku
    Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum aynen sizin gibi Saydığınız meziyetler çok önemli fakat bahsettiğiniz nitelikli çocuğu yetiştirmek günümüz koşullarında maalesef biraz zor.Çalışan beyaz yakalıların çocuklarının eğitimine ayırabilecekleri zaman çok sınırlı.Bu açığı bir ölçüde nitelikli okullar yoluyla kapatabiliriz umuduyla yüksek meblağlar ödüyoruz maalesef.Görünürde başka bir çözüm yok gibi bence...
    Bunun için erken emeklilik diyoruz...İki oğlum var, Allah bağışlarsa, günde ortalama kişi başı 2 şer saat ilgilebiliyorum...eskiden bu yarım saat bile değildi (haftasonları dahil, ortalama)

  3.  Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    Teknoloji ile beraber eğitiminni hayattaki rolü ve etkisi de değişiyor.

    eşim kolej öğretmeni ve İstanbuldaki top kolejlerin birçoğunda çalıştı, tamamına yakınında çalışan arkadaşları var.

    etrafımızda orta halli ailelerin çocuğu olup keşke koleje gideceğime bana ev alsalardı diyen o kadar çok kişi var ki şaşarsınız.

    bilgiye ulaşmak artık hayal bile edilmeyecek kadar kolay.

    şahsen ilkokul ve ortaokul için kolej eğitiminni israf olarak görüyorum.
    Benim için ideali şu: Çocukları orta halli fiyatı makul bir özel okula gönder, mümkünse %30-40 burs da kazansın...kalan parayı biriktir ve yatırıma yönelndir...iki çocuğun varsa ikisine birer de ev kalsın (gözde bir okula 2 çocuk için 2*50 bin=100 bin yerine, %30 burslu orta halli bir okula, 2*20=40 bin ver..yılda 60 bin cepte kalsın...60*12=1,2 milyona 2 adet güzel ev alınabilir ist de)

    benim gibi çoğu anne baba, fiziki şartları iyi, 20 kişilik sınıflarda eğitim alsınlar diye özel okula gönderiyor çocuğu...bir de yabancı dil...benim büyük çocuk orta 1 de şu an, ingilizce yanında frnsızca ve ilave olarak ispanyolca görüyor....şakımasa da kulak dolgunluğu oluyor, ingilizcenin temelini iyi oluştursa yeter.

  4. Evet...biraz da strateji konuşalım....Size bir soru sorsam. Endeksi yıllık getiri olarak %10 yenebilecek bir portföy yapmak çok mu zor? Mesela endeks %10 artarken, portföy %20 artacak..endeks %20 düşerken, portföy %10 düşecek.

    Bizim gibi dalgalı piyasalarda, 3-4 yılda bir iyi getiriler yakalansa da, çoğu zaman piyasa ya yatay takılıyor, ya da ara ara sert düşüşler yaşıyor. Zaten 2008 den bu yana, endeksin yıllık ortalama getirisi ortada.

    Bu durumda ne yapılmalı? Benim stratejim şu, boğa piyasaları dışında (2017 nin başından bu yana böyle bir piyasa içindeyiz), 100 bin tl lik portföyümüz varsa, 100 bin tl lik endeks short açılarak hedge yapılabilir. Bu durumda endeksin düşmesi size zarar vermez, eğer portföydeki hisselerinizin değeri endeksten daha az düşüyorsa, portföyünüzdeki kayıptan daha fazla hedge pozisyonu ile kar edersiniz.

    Örneğin endeks %10 düşerken, endeks short pozisyonunuz ile 10 bin tl kar ederken...bu sırada portföyünüz %5 değer kaybederse, portföy zararınız 5000 tl olacaktır....nette 5000 tl kar etmiş olacaksınız bu düşüşten.

    Üstüne, elde ettiğiniz 5000 tl kar ile portföyünüze düşük fiyatlardan 5000 tl daha ilave alım yapabileceksiniz...B usayede hem portföyünüzdeki hisseleri satmadan riskinizi azaltabilecek, hem de portföyünüz ne kadar sağlam kaldıysa o kadar ilave kar ve ek pozisyon açabileceksiniz.

    Çoğu zaman portföyde hisse satmaya kalkarsın, birazda psikolojik yanılgılarla, sattığın düşmez, satmadığın daha çok düşer...zaten genel bir düşüş sırasında hisse satmak yanlış tercihler yapılmasına sebep olabilir...hisse portföyden çıkarılacaksa iç dinamikleri, bilanço performansı vs ile portföyden çıkarılmalı...piyasa düşüyor diye değil.

    not: lütfen paradigmaları bir kenara bırakın...baştan olmaz demeyin...yapıcı eleştirilerin başımızın üstünde yeri var tabii ki.

  5. Ben de bir çalışmamı paylaşayım.
    Diyelim borsa/altın/döviz vb. riske girmek istemiyorsunuz, paranızı uzun vadeli mevduatta değerlendirmek istiyorsunuz.
    2004 başından beri yani yaklaşık son 14 senede paranız enflasyon karşısında ne olurdu?
    Daha öncesini almadım çünkü %10 üzeri enflasyon vardı ve şartlar çok farklıydı.
    Bu çalışma için Merkez Bankası sitesinden aldığım enflasyon oranlarını ve ortalama mevduat faizlerini kullandım.
    Faiz oranları her ay değişebildiği için paramızı eşit onikiye böldüğümüzü ve her ay bir parçasını yıllık mevduata yatırdığımızı kabul ettim, her ay bir önceki yıldan vadesi dolan para faizi çekilmeden tekrar mevduata yatırılıyor.
    Yatırım için yıllık mevduat seçildi, aylıkta bileşik getiri oluyor ama yıllıkta da stopaj oranı avantajı var, aylık seriyi de hesapladım çok farketmiyor.
    Sonuç aşağıda, enflasyondan arındırılmış reel getiri, başlangıçtaki 100 liramız on dört yılda nasıl değişti:


    Enflasyon olmasaydı baştaki 100 lira şimdi 453 lira olacaktı (%353 kar), enflasyon nedeniyle 163 lirada kaldı (%63 kar)
    2004-2011 arası ciddi reel getiri vardı ve asıl kar burada oluştu, 2011-2015 arası dört yıl mevduat ancak paranın değerini korumuş, reel kazanç yok, son üç yıldır yine yılda ortalama %1.7 reel getiri elde edilebiliyor.

    MB sitesindeki faiz oranları için ağırlıklı ortalama faizler diyor, küçük bankalardan büyük tutarlar için daha yüksek oranlar alınabilir, fazladan %5 ekstra faiz alınabilirse kümülatif getiri %8 artıyor (163 yerine 176'ya çıkıyor).

    Çok marjinal bir kazanç söz konusu, anaparayı eritmeden sadece enflasyon üzeri faiziyle yaşayabilmek için çok büyük bir anaparanız olması lazım.

    İlgi duyanlar için paylaştım, umarım faydalı olmuştur.

  6. #790
    mutlaka bist'te hissemiz olacaksa güzel bir yaklaşım.

    ancak, eğer doğru tespit edilebilirse, yükselen trendlerde hissede olma, düşen trendlerde bist dışına çıkma, tekrar yükselen trendi mümkün olduğunca başlarda (diplerde) yakalayıp hisseye girmenin daha çok kazandıracağını düşünüyorum.

    bu durumda trend tespiti önem taşıyor. şu an bile forumdaki insanlara; "yükselen trend devam ediyor mu, ne kadar devam eder, düşen trend ne zaman başlar, ne kadar sürer" sorularını sorsanız birçok farklı cevap alırsınız.

    sizce trendleri kabul edilebilir bir gecikme payı ile tespit edebilsek daha çok kazanamaz mıyız?

  7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Evet...biraz da strateji konuşalım....Size bir soru sorsam. Endeksi yıllık getiri olarak %10 yenebilecek bir portföy yapmak çok mu zor? Mesela endeks %10 artarken, portföy %20 artacak..endeks %20 düşerken, portföy %10 düşecek.

    Bizim gibi dalgalı piyasalarda, 3-4 yılda bir iyi getiriler yakalansa da, çoğu zaman piyasa ya yatay takılıyor, ya da ara ara sert düşüşler yaşıyor. Zaten 2008 den bu yana, endeksin yıllık ortalama getirisi ortada.

    Bu durumda ne yapılmalı? Benim stratejim şu, boğa piyasaları dışında (2017 nin başından bu yana böyle bir piyasa içindeyiz), 100 bin tl lik portföyümüz varsa, 100 bin tl lik endeks short açılarak hedge yapılabilir. Bu durumda endeksin düşmesi size zarar vermez, eğer portföydeki hisselerinizin değeri endeksten daha az düşüyorsa, portföyünüzdeki kayıptan daha fazla hedge pozisyonu ile kar edersiniz.

    Örneğin endeks %10 düşerken, endeks short pozisyonunuz ile 10 bin tl kar ederken...bu sırada portföyünüz %5 değer kaybederse, portföy zararınız 5000 tl olacaktır....nette 5000 tl kar etmiş olacaksınız bu düşüşten.

    Üstüne, elde ettiğiniz 5000 tl kar ile portföyünüze düşük fiyatlardan 5000 tl daha ilave alım yapabileceksiniz...B usayede hem portföyünüzdeki hisseleri satmadan riskinizi azaltabilecek, hem de portföyünüz ne kadar sağlam kaldıysa o kadar ilave kar ve ek pozisyon açabileceksiniz.

    Çoğu zaman portföyde hisse satmaya kalkarsın, birazda psikolojik yanılgılarla, sattığın düşmez, satmadığın daha çok düşer...zaten genel bir düşüş sırasında hisse satmak yanlış tercihler yapılmasına sebep olabilir...hisse portföyden çıkarılacaksa iç dinamikleri, bilanço performansı vs ile portföyden çıkarılmalı...piyasa düşüyor diye değil.

    not: lütfen paradigmaları bir kenara bırakın...baştan olmaz demeyin...yapıcı eleştirilerin başımızın üstünde yeri var tabii ki.
    Sn. Cautinary,
    Yazdığınız strateji baştan endeksten hızlı çıkıp yavaş düşen hisse seçebilme varsayımına dayanıyor, bunu yapabilirseniz ne mutlu, ama yapamazsanız strateji de çöküyor, üstelik olur da seçtiğiniz hisse(ler) endeksten hızlı düşüp yavaş artarsa zararınız da katmerleniyor.
    Bunun için yani doğru hisseleri seçebilmek için çok çalışmak, biraz (biraz değil epeyce) fiyatlara, verilere, istatistiklere kafa yormak lazım.

  8. Yukselen trende bile ihtiyaci yok, gecmis 14 sene icinde GARAN 2 TL.ye dusmustu.

    Daha gecen yil 6.50 yi gormustuk.

    Nakitte bekle zamaninda al, kimse bilegini bukemez.

Sayfa 99/637 İlkİlk ... 4989979899100101109149199599 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •