Artan

156,20 10 13:22
145,20 10 13:18
9,83 9.96 13:22
40,66 9.95 13:17
38,70 9.94 13:23
Artan Hisseler

Azalan

14,64 -9.96 13:23
31,54 -8.31 13:23
29,02 -6.39 13:23
27,50 -6.14 13:22
68,96 -4.99 13:22
Azalan Hisseler

İşlem

6.417.921.554,50 13:23
5.426.028.483,26 13:22
3.892.383.080,70 13:23
3.564.073.189,88 13:22
3.547.825.203,55 13:22
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 5090 madde; 1 - 8 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Basit bir finans matematiğinden bahsediyorum...Master ya da doktora düzeyindeki eğitimlerin giriş konularındandır, lisansta mühendislik okudum, ama lisanta da anlatılıyor olması lazım.

İfadelere takılmayın...çok temel bir şeyden bahsediyorum...Olasılık hesabından yani....önünde iki seçim var, birinde bir saat çalış sana 40 tl vereceğim diyor iş veren...diğerinde ise yazı tura atacağız yazı gelirse 100 tl verceğim, tura gelirse para yok diyor...hangisini seçersin. birinde 40 tl alman garanti, 40*%100=40 tl..diğerinde %50*100=50 tl(yazı gelme ihtimali %50 dir).

Yani rasyonel insan şöyle yapmalı...%50 ihtimalle 100 tl kazanma ihtimalinin beklenen getirisi, 50 tl olduğu için bunu garanti 40 tl ye tercih etmeli.

Ama insanın psikolojik yapısı şöyle çalışıyor...emek verip uğraştığı için, 40 tl garanti parayı, yazı tura atıp yazı gelirse 100 tl ye tercih eder...ama rasyonel insan beklenen getirisi daha yükske olduğu için yazı tura atmayı tercih etmesi gerekirdi.

Olayı portföy yönetimi açısından ele alırsak..aynı mantıkla...mevduat %10 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %100...hisse piyasası %30 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %30...birinde beklenen getiri %10 iken, ikincisinde %9 çıkar...rasyonel insan mevduatı tercih etmesi gerekirken, pek çoğumuz yüksek getiriye odaklanıp, riskleri iyi analiz edemediği için hisse piyasasını tercih ediyor.

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim...literatürde expected value diye geçer...özellikle portföyün beklnen getirisi hesaplanırken, her enstrümanın beklenen getirisi hesaplanır, sonra portföydeki ağırlıklarına göre portföyün ortalama getirisi hesaplanır...hepimiz az çok biliyoruz bunu, özellikle tecrübeli arkadaşlar otomatik uyguluyordur bunu...ama teoriden habersiz pek çoğumuz.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Basit bir finans matematiğinden bahsediyorum...Master ya da doktora düzeyindeki eğitimlerin giriş konularındandır, lisansta mühendislik okudum, ama lisanta da anlatılıyor olması lazım.

İfadelere takılmayın...çok temel bir şeyden bahsediyorum...Olasılık hesabından yani....önünde iki seçim var, birinde bir saat çalış sana 40 tl vereceğim diyor iş veren...diğerinde ise yazı tura atacağız yazı gelirse 100 tl verceğim, tura gelirse para yok diyor...hangisini seçersin. birinde 40 tl alman garanti, 40*%100=40 tl..diğerinde %50*100=50 tl(yazı gelme ihtimali %50 dir).

Yani rasyonel insan şöyle yapmalı...%50 ihtimalle 100 tl kazanma ihtimalinin beklenen getirisi, 50 tl olduğu için bunu garanti 40 tl ye tercih etmeli.

Ama insanın psikolojik yapısı şöyle çalışıyor...emek verip uğraştığı için, 40 tl garanti parayı, yazı tura atıp yazı gelirse 100 tl ye tercih eder...ama rasyonel insan beklenen getirisi daha yükske olduğu için yazı tura atmayı tercih etmesi gerekirdi.

Olayı portföy yönetimi açısından ele alırsak..aynı mantıkla...mevduat %10 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %100...hisse piyasası %30 vaadediyor, gerçekleşme ihtimali %30...birinde beklenen getiri %10 iken, ikincisinde %9 çıkar...rasyonel insan mevduatı tercih etmesi gerekirken, pek çoğumuz yüksek getiriye odaklanıp, riskleri iyi analiz edemediği için hisse piyasasını tercih ediyor.

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim...literatürde expected value diye geçer...özellikle portföyün beklnen getirisi hesaplanırken, her enstrümanın beklenen getirisi hesaplanır, sonra portföydeki ağırlıklarına göre portföyün ortalama getirisi hesaplanır...hepimiz az çok biliyoruz bunu, özellikle tecrübeli arkadaşlar otomatik uyguluyordur bunu...ama teoriden habersiz pek çoğumuz.
    Çok güzel anlatmışsın.
    Ancak çoğu yatırımcı ve insanlar rasyonel değil daha “insani†olduğundan garanti parayı seçmiş olabilir

http://islamiktisadi.net/index.php/2...ichard-thaler/
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

3.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Çok güzel anlatmışsın.
    Ancak çoğu yatırımcı ve insanlar rasyonel değil daha “insani†olduğundan garanti parayı seçmiş olabilir

http://islamiktisadi.net/index.php/2...ichard-thaler/
    thaler, bu yıl nobel iktisat ödülünü aldı..önceki sayfalarda konusunu etmiştik..nudge(dürtme) kitabında davranışsal ekonomiden bahsediyor...insanın seçim mantığını-güdülerini anlatıyor...kitabı aldım, en kısa zamanda okuyacağım...başlık takipçilerine de tavsiye ederim.

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim....
    Ama sorumun en önemli kısmı burasıydı. Yoksa olasılık hesabını az çok üniversite sınavına hazırlananlarda bilir[emoji1]

Bu kısmı açınki herkes öğrensin. Bu topiğin güzelliği bu çünkü. Öğretici.

Örneğin gelecek altı ayda BIST 100'ün %30 yükselme ihtimali nasıl hesaplanıyor.

Expected value konusu öyle veya böyle açık. Pek çok büyük yatırımcının modellemesi var bunu hesaplarken. Ben WB ve BG'kileri okudum mesela. Onlarda ihtimal "hesabın" bir parçası değildi.
    Demek ihtimalin beklenen değerin hesaplanmasında yerinin olduğu modeller var. Bunu beğendim, öğrenmek istiyorum.

Yukardaki soruma cevap verebilirseniz, bir yerden öğrenmeye başlamış olurum.

Şimdiden teşekkürler.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Ama sorumun en önemli kısmı burasıydı. Yoksa olasılık hesabını az çok üniversite sınavına hazırlananlarda bilir[emoji1]

Bu kısmı açınki herkes öğrensin. Bu topiğin güzelliği bu çünkü. Öğretici.

Örneğin gelecek altı ayda BIST 100'ün %30 yükselme ihtimali nasıl hesaplanıyor.
    Bilimsel olarak expected value hesaplamak için CAPM bilmek lazım... Capital asset pricing model... İngilizce biliyorsanız kaynak çok nette.. direk arayabilirsiniz...

İngilizce yoksa Türkçe kaynak biraz daha sıkıntılı..

Şöyle bir baktım, gözüme çarpan şu prezentasyon oldu..

http://home.anadolu.edu.tr/~ncaglarirmak/5.HAFTA.ppt

36. slaytta formulu vs var ama ne menem bir şeydir bu diyorsanız baştan göz gezdirin, fikir verir...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •