Web sitesi ise konu bunda bir zorluk yok. Eğer bu platform dünyaya kendi ürünlerinizi satmak içinse Amazon ya da AliExpress bir yapı dan bahsediyorsunuz demektir. Dikkat ederseniz bunlara Web sitesi demedim. Web sitesi sadece işin görünen yüzü.
Mesela AliExpress üzerinden 1 dolarlık birşey alıyorsunuz, kapınıza kadar beleş geliyor. Aslında bunun bir bedeli var ve tahminim Çin hükümeti, belli bir ciro yaratan her şirkete bir teşvik veriyor. Bunu vermese o malı dünyaya satamaz. Bunu neden yapıyor ? Gene benim tembel (çünkü teyit etmedim) düşüncem, küçük küçük kobi ler oluşması ve üretim yapmaları (hem istihdam var, hem değer üretimi var) sattıkça motive olan insanlar ve gelişen ürünler ile dünyada rakipsiz ilerliyorlar.
Bir örnek vereyim. Deri çanta yapan bir firma var mesela. Resimlerini koymuşlar siteye. O kadar mutlu yüzler ki, bu ürünlerine de yansımış.
Site olayına basit bir örnek olsun diye söyledim. Yapacaksak siteyi Böyle birşey yapmalı.
Ha buna benzettiğim bir girişim Turkish Cargo. Türk Hava yoları hava yolu kargosu. Dünyanın her yerine yaş sebze meyve taşıyor. Ha Çanakkale’den domatesi toplamayıp ertesi gün İstanbul pazarına getirmişsin, ha götürüp Brezilya pazarında satmışsın. Hangisi işine gelirse.
Güzel bir pazar dileğiyle...
Yer İmleri