Sayfa 117/637 İlkİlk ... 1767107115116117118119127167217617 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 929 - 936 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Borsa için tamamen hemfikirim, kriz öngörmediğiniz yıllarda %20 altı getiri potansiyeline hisse taşımak bence üstlenilen riske değmez. Kriz yıllarında ise enflasyon altı, sıfır üzeri bir getiriye razı olurum.
    Sürekli %5-10 reel getiri yerine, kriz yıllarında minimum zarar, normal yıllarda olabildiğince kar hedeflemesi daha uygun olur, dünyanın sürekli değişken olduğunu göz önünde bulundurunca bu yaklaşım normal.
    hocam şahsen benim kastettiğim şu...ortalama %20 derken, kriz anlarında %0 da başarıdır..bu demek oluyor ki, mesela bu yıl olduğu gibi borsanın %40 arttığı bir yıl, senin %50-60 yapman gerekiyor ki, ilerideki düşük getirileri kompanse edebilesin...benim %20 ile demek istediğim, yabancının cagr dediği, compound annual growth rate dediğimiz değer.

2.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    ...

Farkettimki belli bir yaştan sonra huzur ön plana çıkıyor, hırslarını törpülüyorsun. Huzurunda, kendi normlarımda, düzenli gelirden geçtiğini gördüm. Başkası için farklı olabilir tabii. Eskiden dükkan ev yatırımım vardı, kötü kiracılardan ve devletin yüksek vergilerinden bıktım, sattım. Şimdi hanımla alıyoruz temettülerimizi, ya çocuklara, torunlara harcıyoruz yada sağlığımız el verdikçe geziyoruz.
    siz benim 10 sene sonraki halim gibisiniz bir dükkan sahibi olduk...küçük bir yerdi, içinde sağlam bir kiracı vardı..12 yıl filandı çarpanı..çıkınca kiracı bul vs...baktım bana göre değil...sattım hemen...10 yıldır kirada bir evim var, sıfır sorun yaşadım, 1-2 ay dışında boş ta kalmadı hiç...bir bunu tutarım elimde..onun dışında kira vs işi ile uğraşmak stresli bence de.

ben portföy çeşitlendirme adına, hisse dışında, gram altın-döviz-tarla yatırımının da gerekli olduğunu düşünüyorum..bunlar da eğer çok kötü bir noktadan giriş yapmadıysan, stresi az enstrümanlar...nakit akışı için temettü en ideal çözüm yine de.

3. 20-22 yıldır temettü gelırıyle gecınenler varsa gelır yapısından ve hangı hısselerle bu 22 yılı gecırdıklerınden bahsetseler ıyı olur..

4.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Benim eskiden gelen tüm birikimim %100 hissede.
    Yeni para girişim olduğunda, o günün koşullarına göre değerlendiriyorum. Dolar alınması gerekiyorsa dolar, euro'ysa euro, tahvilse tahvil. Asla forex veya türev diğer piyasalar değil. Çünkü birincisi anlamıyorum, ikincisi çok riskli buluyorum.

Ne zaman ki borsa istediğim seviyeye geliyorsa, mutlaka ama mutlaka BIST 30 hadi bilemedin 50 içindeki kendime göre sağlam, temettü verme alışkanlığı olan, mümkün mertebe şeffaf yönetilen, muteber gruplara ait şirketlerin hisselerine geçiriyorum parayı. Yani yine %100 hisseye dönüyorum.

Çok eskiden yaptığım al-sat dönemlerimdeki hataları saymazsak, son 22-23 yılda sadece bir kaç kere, çok aşırı yükselmelerin cazibesine dayanamayıp hisse satmışlığım var. Satıp, dolara, yada faize koydum. Baktım bankadaki para adamı aşırı harcamaya teşvik ediyor, ne zaman borsa düştü hemen hepsini yine götürüp hisseye bağladım.

Farkettimki belli bir yaştan sonra huzur ön plana çıkıyor, hırslarını törpülüyorsun. Huzurunda, kendi normlarımda, düzenli gelirden geçtiğini gördüm. Başkası için farklı olabilir tabii. Eskiden dükkan ev yatırımım vardı, kötü kiracılardan ve devletin yüksek vergilerinden bıktım, sattım. Şimdi hanımla alıyoruz temettülerimizi, ya çocuklara, torunlara harcıyoruz yada sağlığımız el verdikçe geziyoruz.
    Sayın ctuğrul,
    Güzel paylaşım için kendi adıma teşekkür ederim. Sadece merak ettim, emekli maaşınız olmadan sadece borsa yatırımlarınızın temettü getirileriyle mi geçiniyorsunuz?

5. Sayın Mann,
    Bu konuyu uzun uzun "Uzun Vadeli Yatırımcımıydı" neydi o başlık altında yazmıştım.
    Eşim ve benim yaptığımız şey çok uzun yıllar fiyatına hiç bakmadan, her ay maaşımızdan ve diğer harcamalarınızdan ne arttıysa hisse senedi almak oldu. Eşim sadece İş C aldı benim ki bir kaç hisseye yayıldı. Hisse ismi vermek bana göre değil aslında. Geçmiş veriler ortada açıp baksın gençlerde bir zahmet, analiz yapsınlar kendileri için en doğru senedi seçsinler.

Sadece eşimin İŞ C senetlerinden ortalama ikimizin emekli maaşının 1,85 katı kadar temettü alıyoruz. Benimkilerde üstüne geliyor.
    Başka yatırımımız yok. Vardı sattık. Oturduğumuz ev, iki arabamız var. Yazlığı bile sattım ben. Kiralıyorum sadece torunlar için yazın. Maaşımız+Temettü gelirlerimiz var yani sadece.
    Bize bol bol yetiyor, torunları ve çocukları bile destekliyoruz yeri geldiğince. Senede iki kere tatil yaptırıyor bize, beş senede birde arabalarımızı değiştirtiyor. Artanı ile yine senet alıyorum her sene veya uygun olduğuna inandığımda.

Takdiri ilahi geldiğinde de, çocuklarımıza bırakacağımız sürekli bir gelir olacağına inanıyorum.

6. Anladım Sayın ctugrul. Güzel ve akıllıca yatırıma iyi bir örnek teşkil etmişsiniz. Şimdiki gençlerin sorunu emeklilik yaşının ileri tarihe ertelenmesi olduğundan emekli maaşı olmadan mı diye özellikle sorgulamıştım. Neticede, yüksek olmasa da, düzenli gelen bir gelir ve sağlık sigortası, insanların yatırımlarını daha kolay riskli enstrümanlara aktarmasını sağlayabilir. Bu topikte hedeflenen erken emeklilikte ise emekli maaşı olmayacağından, ailenin sağlık, gıda vb. ihtiyaçlarını sağlayacak % 100 garanti bir nakit akışına ihtiyacı olacaktır. Düşük de olsa, % 100 garanti minimum düzeyde getiri sağlayacak ana parası erimeyen bir kaynak yaratılması, ülkemiz şartlarında ne kadar mümkün bilemiyorum. Temettü, konut, eurobond vb. olabilir sanırım.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    doas yakından takip ettiğim bir hisse,

1-) hani hisse seçiminde bazı kriterlerimiz vardı ya, onlarda konjonktür vs de vardı...almanya ile yaşanan gerilim, üst segmentte artan vergiler nedeniyle doas için beklemede olunmasını öneririm...genel olarak otomotiv sektörünün zirvede olduğunu, görece olarak geride kalacağını düşünüyorum...ilave olarak doas otomotiv sektörüne göre de geri kalacaktır bence.

2-) öte yandan uzun vadede Türk lerin otomotiv sevdasını, alman hayranlığını da biliyorum...ayrıca doas ın sürümle alaklı gelirleri de var (araç muayene vs)

sonuç olarak, doas ın zayıf seyri normal...kısa vade almaz, orta ve uzun vade için uygun fiyatlarda alım için pusuda olurdum...şu an pahalı değil diyebilirsniz, ama endeks zirvelerde buradan yaşanacak bir düzeltmeden ister istemes doas da nasibini alacaktır.

Şu an için benim alacağım hisseler, bilançosu kuvvetli, her şeye rağmen güçlü kalabilen hisseler.

Önemli not: bu şekilde bir hisse tartışma atmosferi oluşturmak da istemem..zira burada bahsi geçen hisselerin hepsi güzel, alıma değer...ama herkesin yorumu farklıdır...zamanlama, pahalı ucuz vs bunlar zaten çoğu zaman objektiflikten uzak oluyor...bu nedenle ister istemez tartışma ortamı doğuyor.

kriterleri ortaya koyalım, hisseleri de yazalım..ama detayına girip, neden eder neden etmez olayına girmeyelim..bunun için ilgili başlıklar daha uygun.
    Hisseleri tartışmak değil amacım her hisse alıp uzun beklemeye uygun değil
    ben yanlış yaptım acemilik yaptım burayı okuyan arkadaşlar yanlış yapmasın sadece temettü veriyor diye girmesinler hisselere

GM 5 Plus d cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8.  Alıntı Originally Posted by Mann Yazıyı Oku
    Anladım Sayın ctugrul. Güzel ve akıllıca yatırıma iyi bir örnek teşkil etmişsiniz. Şimdiki gençlerin sorunu emeklilik yaşının ileri tarihe ertelenmesi olduğundan emekli maaşı olmadan mı diye özellikle sorgulamıştım. Neticede, yüksek olmasa da, düzenli gelen bir gelir ve sağlık sigortası, insanların yatırımlarını daha kolay riskli enstrümanlara aktarmasını sağlayabilir. Bu topikte hedeflenen erken emeklilikte ise emekli maaşı olmayacağından, ailenin sağlık, gıda vb. ihtiyaçlarını sağlayacak % 100 garanti bir nakit akışına ihtiyacı olacaktır. Düşük de olsa, % 100 garanti minimum düzeyde getiri sağlayacak ana parası erimeyen bir kaynak yaratılması, ülkemiz şartlarında ne kadar mümkün bilemiyorum. Temettü, konut, eurobond vb. olabilir sanırım.
    Sayın Mann,
    Rica ederim. Faydalı olabildiysek ne ala.
    Emekli maaşı olmadan konusuna bilerek girmedim. Zira herkesin, yeterli bulacağı miktar farklı olabilir.
    Benim emekli maaşı+temettülerle elde ettiğim yaşam tarzı kimisine lüks veya fazla savurgan gelebilir. Eğer torunların okul parasına katkıda bulunmazsanız veya sırf onlarla vakit geçirmek için yazlık kiralamazsanız, yılda iki değilde bir kere tatile çıkacağım ben derseniz, yada iki arabada neyin nesi tek araba bize yeter derseniz, temettülerle geçim pekala mümkün. Yani bizim aldığımız temettülerle.

Dikkatinizi çekmiştir zaten, ben bunları yapmama rağmen, artan para ile yine senet alıyorum dedim.

Ama bu iş büyük sabır ve disiplin gerektiriyor. Öyle yazıldığı gibi yıllar boyunca biriktirmek ve biriktirdiklerine dokunmamak pek kolay olmuyor açıkçası.

Sayfa 117/637 İlkİlk ... 1767107115116117118119127167217617 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •