Günter Wallraff, Almanya’nın dünyaca tanınmış gazeteci yazarlarından biri. Wallraff’ın, kılık değiştirerek girdiği işlerle ilgili yazdığı kitaplar kadar, örneğin Yunanistan cuntasına karşı düzenlediği protesto eylemi de hâlâ konuşuluyor.
10 Mayıs 1974’te Yunan Cuntası’na karşı Atina Syntagma Meydanı’nda kendini zincirlemiş ve darbe karşıtı bildiri dağıtmıştı. Polis kendisini Yunan vatandaşı sanınca işkence orada başlamıştı. Wallraff gerisini şöyle anlatıyor: “Alman olduğum anlaşılıncaya kadar içerde de işkence gördüm. 14 ay hapis cezasına çarptırıldım. Ağustos’ta darbeciler kaybetti, siyasi tutuklulara af geldi de çıktım dışarı. “
Wallraff, Almanya’da bulvar gazetesi Bild’in yalan habercilik yaptığını kanıtlamak için sahte kimlikle Bild’te çalışmış ve gazetenin habercilik anlayışını deşifre etmişti.
Yine Almanya’da siyah, yabancı, evsiz barksız olarak yaşayıp bunları kitaplaştırdı. Wallraff’a dünyaca ün getiren kitap ise, Türk işçi Ali Levent ismiyle çeşitli işlerde çalışarak edindiği deneyimlerden oluşan ve yabancı işçilerin çalışma koşullarını anlattığı ‘En Alttakiler’ kitabı.
almanyanda gurbetçi işçilerimizin içler acısı halini gözler önüne seren cesur bir araştırmacı yazar.
NOT: Bu kitabı okuyarak almanya'dan gelen akrabalarınızın size garip gelen , hal hareketlerini daha iyi analiz edebilirsiniz.
Türkiye'ye gelince burnu havada gezen , ne oldum delisi gibi görünen , hiçbir şeyi beğenmeyen , o ukala tavırlarının altında yatan psikolojik etmenleri daha iyi kavrayabilirsiniz.
almanya'da eşek misali çalıştırılan , köpek kadar saygı , itibar görmeyen gurbetçilerimizin yaşadıkları halleri görmek istiyorsanız mutlaka bu başyapıt'ı okuyun
Ekşi sözlük tanımı ile : . Türk kiligina girdigi donemlerde; iri yari ve tam hitler in istedigi olculerde bir alman kalibinda olmasina ragmen, thyssen de nazilerden bir araba sopa yiyen ve Türk kiliginda gittigi cdu - csu bavaria eyalet kongresinde kendini -mhp lideri turkes in ozel temsilcisi -olarak yutturacak kadar basarili bir makyaj yapmayi -kara biyik, siyah peruk, dusuk omuzlar vb- beceren
ancak son yillarda bati almanya da hemen tum solculara yapildigi gibi eski ddr - stasi ajani oldugu iddialari ile cebellesmekte olan bol odullu gazeteci, yazar
Fotoğraf, LIFE dergisinden Jack Birns tarafından 1950 yılında Edirne Tren Garı'nda çekilmiş.
Kadınların hepsinin üzerinde kürk olmasının nedeni ise, O dönemde Bulgaristan'ın göç eden Türklerin yanlarına sadece elbiselerini almalarına izin vermesi...!
Türkler de ellerindeki parayla kürk almışlar ki Türkiye'ye geçtiklerinde kürkü satıp paralarının en azından bir kısmını kurtarabilsinler.
Yer İmleri