http://tuncaytursucu.com/temettu-sirketleri/
Yeni baslayacaklar icin bu yaziyi tavsiye ederim.
Syg,
http://tuncaytursucu.com/temettu-sirketleri/
Yeni baslayacaklar icin bu yaziyi tavsiye ederim.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Sn dudu yazılarınız çok değerli. Teşekkür ederim.
Paylaşıldı mı bilmiyorum ama Yaşar erdinç hocanın geçenlerde yaptığı YouTube derslerini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum:
https://youtu.be/4DOby5w9jgs
https://youtu.be/xHdTBxFz_CI
Çok çok önemli şeyler var. Bence borsada yatırım yapan/ yapmayı düşünen herkes bu videoları izlemeli.
Syg
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İyi ki bilmiyor kalabalıklar,/ Yağmura bakmayı cam arkasından/
İnsandan insana şükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /İyi ki bilmiyor kalabalıklar
Forumlardaki uzun vade yatırım başlıkları bu iş için biçilmiş kaftan. Samanlıkta iğne aramaya gerek yok. Bu başlıklarda lafı geçen hisse sayısı 30-40 ı geçmez...Kriterleriniz net olduktan sonra, takip listesi için 20 hisse belirlenir, bunlardan 5-10 arası portföy oluşturmak için seçilir.
Peki ucuz-pahalılık kararını neye göre vereceğiz. Bugünü değerlendirmek için fk, geleceğe dönük projeksiyon için DCF(disconted cash flow)-INA(indirgenmiş nakit akımı) yöntemleri kullanılabilir. Sanayi şirketi dışında, hizmet sektörü-teknoloji sektörü için farklı fiyatlamalar da var..Örneğin telekom sektörü için abone başı fiyatlama gibi yöntemler de kullanılabiliyor. Bankacılık sektörü için apayrı modeller var. PD/DD gibi başka yöntemler de var tabii ki.
Benim tavsiyem, INA için güvenilir 2-3 kurumun değerlemelerinin ortalamasını almak...Ancak, geleceğe dönük projeksiyonlarda varsayımın ne olduğunu da dikkate almak...Mesela INA da, geleceğe dönük gelir beklentileri günümüze indirgenirken risksiz getiri oranı kullanılıyor. Bunu pek çok kurum 10 yıllık tahvilin faizi olarak alıyor. Şu anda bu değer 10 olarak alınıyor genelde. Ama piyasadaki 10 yıllık faiz 13 lere dayanmış durumda. Her gün değerleme kriteri değişmez, ancak 10 olarak tutulması da doğru değil bence, bu değeri 12 alıp fiyatlamaları buna göre revize etme taraftarıyım ben.
Özetle, işin kalem-defter kırtasiye işleriyle uğraşmaya gerek yok. Ama fiyatlamadaki temel paremetreler kaç alınıyor bunu bilmek, gerekiyorsa kendi stratejik öngörüleriniz doğrultusunda fiyatlamaları revize etmeniz gerekir.
Geleceğe dönük projeksiyon nispeten zor, biraz da altyapı olması gerekiyor. Ama cari durumu, günümüzü değerlendirirken fk basit bir analiz için yeterli. Peki fk analizi ile ucuz, pahalı analizini nasıl yapacağız,
i-) Tümdengelim:
*Ülke fk sına bakılır. Ülkenin içinde bulunduğu benzer ülkelerin fk sına bakılır. Örneğin biz gelişmekte olan ülkeler arasındayız. Bizim ülke olarak fk mız, benzerlerimize göre %30 daha düşük. Buradan ucuz kaldığımız sonucu çıkabilir.
* Tarihsel analiz: Yukarıdaki yöntem, tarihsel olarak değerlendirilir. Mesela %30 ucuz kaldık, ama son 3 yılda hep %30 ucuz isek, aslında artık yeni fiyatlama bu diyebiliriz. Bu durumda ucuz olmadığımız kanaatine de varabiliriz. Son iki yıl %20 ucuz isek, bu yıl %30 a çıkmışssa bu ucuzluk, o zaman gerçekte %10 ucuz olduğumuz sonucuna varabiliriz.
* Benzer ülkeler için de benzer ülke: Tüm gelişmekte olan ülkeler yerine, siyasi-ekonomik-ülke büyüklüğü açısından benzer daha dar bir grup ile kıyaslama yaparız. Şu an Rusya, güney afrika, ve brezilya core grup olarak baz alınabilir. Böyle bakılınca çok da ucuz sayılmayız. Rusya fk sı bizden daha düşük bildiğim kadarıyla.
Tümevarım: Mikro bakış da diyebiliriz buna. Hisse bazlı analiz yaparız. Mesela Tüpraş ucuz mu pahalı mı derken. Benzer ülkelerdeki, benzer firmalar ile kıyaslarız fk yı.
Konuyu daha da detaylandırabiliriz gelecek sorulara göre. Şimdilik ana hatları yazmış olalım.
Teşekkürler,
İlk adımını atan biri için durum gerçekten samanlıkta iğne aramak.. Yaşar hocanın yukarıda paylaşılan videolarını izledim ve şu anda burada geçen hisselerin mali tablolarını inceleme aşamasındayım; stratejim az çok belli oldu gibi.. Ancak devamında da hisseler forumlar aracılığı ile mi öğrenilmeli, sizler nasıl yapıyorsunuz merak etmiştim.
Yazıyı okumuştum, teşekkür ederim.
Geriye ilk adımı atmak, okuyup öğrenmeye devam etmek ve sabretmek kaldı sanırım, umarım 20'li yaşların başında girmenin avantajını yaşarım.
Teşekkürler.
Okuyorum, öğreniyorum, verilen linklere bakıp geri dönüyorum. bilgilenme süreci yaşıyorum.
Benden çok daha önce başlayan yolcuların çok değerli tecrübelerini ilgiyle takip ediyorum.
Başlığı açana, başlığa yazanlara teşekkürler.
İşe 2000 de girince duyduklarımızdan dolayı borsa hep öcü oldu benim için.
Gençlere faydası olur belki diye kısaca hayat özetimi geçeyim bende sıkılmazsanız.
Yaşım 41, kamu çalışanıyım. 18 yıllık çalışma, 16 yıllık evlilik, 14 yıllık babalık hayatım var.
Tasarruf kültürüm iyidir. Paramı çarçur etmem. İhtiyaçlarımı alır fazlasını almam. İndirimleri takip ederim. Banka kampanyalarını affetmem. Tüm yakıtımı kampanyalı alırım. Kredi kartlarımın borcunu kapatmadığım olmamıstır. Babam bankacı olduğundan daha lisede cebime kredi kartı koydu. Nasıl kullanılır bilirim.
Her zaman kaliteyi ucuz alırım. Son yıllarda her türlü ihtiyacı çoğunlukla internetten (kesinlikle daha ucuz ve zahmetsiz) alırım. Kargocular evimize ezbere gelirler. Eşimde kamu çalışanıdır ve ailecek mütevazı yaşarız.
İki evladımız var. CAUTİ gibi bende orta karar bir özel okula yarı burslu (sağolsun) gönderiyorum büyüğü.
Ufaklık da kamu kreşinde.
lk günden beri tüm gelir giderim ay ay kuruşu kuruşuna kayıtlıdır.
Biri aile yazlığı olmak üzere yılda en az 2 uzun tatil yaparız. Çocuklar yaşasın, bilsin diye 5 yıldızlıya da gideriz pansiyona da. Kamu kampı da yaptık yurt dışı da. Her birinin tadı ayrıdır. Yılda 3-4 kez hafta sonları yakın yerlere de kaçarız.
Hayatımın her dönemi az ya da çok tasarruf ettim.
Gelirimin tamamını ya da fazlasını harcadığım bir dönemim olmamıştır diyebilirim.
Lojmandayız. Bir evimiz var (kirada) bir sıfır arabam, 100k tl lik dolarda param var, borcum yok.
Yaşıma göre fena değil.
Kısmet olursa erken emekli olmayı Egede kıyıda yaşamayı hayal ederim.
Sosyal çevremde tutumlu bilinirim, tavsiye almaya gelenler, ev, araba almaya götürenler çok olur.
Kendimi fırsat ve risklere karşı uyanık görürüm. Sevmediğim yönüm tez canlıyımdır. Hızlı karar verir ve hemen uygularım. Çabuk farkederim. Gözüm de karadır. Çok zarar görmesem de artık daha yavaş olmayı isterim.
İş yerimde, trafikte, evde kanım kaynar genelde. İş arkadaşlarım (personelim diyince bozuluyolar) mesaide biraz yavaşlayalım derler. Miskinlik yapamam. Çevrem öyle düşünmese de çok çalışkan diyemem kendime. İlla bişeylerle meşgul olurum.
Sırf bu aktif yönüm nedeniyle şu borsadan canım yanacak kaygısıyla uzak durdum.
Şimdilerde ise başarılı, büyük, namuslu patronları olan, dürüst profesyonellerin yönettiği şirketlere ortak olmak mantığıyla borsada yatırım yapmayı araştırıyorum.
Bu sizlerle tanışma vesilem oldu.
10 gün kadar Aselsan a ortak oldum.
Bu kadar kısa sürede böyle kazanmak ortaklık gibi gelmediğinden ve tecrübelilerin uyarı sinyallerini hissettiğimden %21 artıyla sattım.
Şimdi koç, oyak, sabancı, doğan doğuş gruplarından liste yaparak takibe başladım.
Temettü yatırımcılığını anlamaya keşfetmeye çalışıyorum.
Sizlerin analizlerini yapabilecek seviyede değilim.
Ama hisselerinizi ve yorumlarınızı kesip ayrı bi dosyada topluyorum.
Alım için harekete geçmedim. Ufak ufak deneme için alabilirim de. 5-10 hisse sayısına inemedim. Liste çok kalabalık şimdilik.
Sizler yazın bizler öğrenelim.
21 yaşındaki genç kardeşimden de DUDU gibi duayenlerden de öğrenilecek çok kıymetli bilgiler var burda.
Lafı çok uzattım pazar pazar.
Seviyeli bi forum olmuş. Emeği olanlara tekrar teşekkür edeyim.
Sevgiler.
Herkese sevgiler.
Öncelikle anne-babanızı tebrik ederim. Sizin gibi bir evlat yetiştirmişler. Kamu çalışanı olmanız ayrıca mutlu etti beni, keşke sizin gibi bilinçli kamu çalışanları daha da çok olsa. Kendi hayatında bu kadar dikkatli olan biri, kamunun malını yönetirken, kamu için iş yaparken daha da dikkatli olur.
Bu arada bu tür giriş yazılarını özellikle rica ediyorum. Herkes birbirinin hayat hikayesi az çok bilsin..neden? Çünkü şunu görüyorum, ister kamu, ister özel sektör çalışanı olsun..ister çok ister az kazansın...nasıl hareket ettiğimiz, temel prensiplerimiz birbirine çok benziyor.
Pek çok açıdan farklı olsak da, harcama sitilimiz, tasarruf alışkanlıklarımız, yatırım yaparken ihtiyatlı hareket etmemiz...en azından kendi oturduğumuz evi satın almış olmamız vs...çok fazla benzer yanımız var...Aslında başarılı ve huzurlu bir orta yaş ve erken emeklilik için prensipler üç aşağı beş yukarı belli...bunu uygulayanlar hedeflerine daha kolay ulaşıyorlar.
küçük bir not: bugün market alış verişi yaptım...200 tl market alış verişine 10 tl bonus puan veriyordu...tabii ki fırsatı değerlendirdim...10 tl mi, ne olacak ki 10 tl den demedim...zaten alacağım şeyleri alıyorum...benzin fiyatı kaç istanbulda 5,6tl...ama ben 5 tl altında alıyorum..nasıl mı? tabii ki kampanyaları takip ederek...mahallemeizdeki petrol haftasonları %5 indirim yapıyor, banka kartım da 4*100 tl ye 40 tl puan veriyor...toplamda %15 indirim almış oluyorum...benzini zaten almam gerektiği kadar alıyorum, ama biraz dikkat ederek %15 indirimli almış oluyorum..fena mı oluyor?
Bu tür tasarruf alışkanlıklarına burun kıvıranlara, kaç öğrenci okuttuğunu, ya da ihtiyacı olan bir öğrenciye ayda 200 tl burs vermenin çok mu zor olduğunu soruyorum...bu devirde geçim zor, 200 tl burs nasıl vereyim vsvs..bir sürü bahane...peki 10-15 tl puanlarla ayda 200 tl tasarruf edebilirdin, bu tasarruf ettiğin miktarı burs versen fena mı olurdu diyorum...yüzü kızarıyor tabii ki arkadaşın.
Ben helalinden elde edilen kazancın, tasarruf bilinci ile bereketlendirilmesi taraftarıyım...elde ettiğin tasarruf ile bir de ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını görürsen...paran daha da bereketleniyor, kolay kolay maddi sıkıntı çekmiyorsun.
evet...kenardan kenardan sessiz sessiz takip eden arkadaşlarküçük bir zahmete katlanıp önce üye olmanızı, sonra da hikayenizi yazmanızı bekliyoruz...ben şahsen her yeni arkadaşın yazısını okuduğumda çok mutlu oluyorum...kendi adıma çok şey alıyorum bu yazılardan.
Yer İmleri