Walla kestirip atmışsın, yok böyle bir şey diye..bak 2018 ortaları özellikle FED'in her ay 40-50 milyar dolar kesinti yapmaya başladığı dönemlerde bana dolar sat diye gelirsen, satmam ha..karaborsa fiyatından veririm ancak..
Şimdi kanıt ve beklentilerimizi yazalım..
Şekilde 3 aylık Euro dolar swap oranları var..sene sonu hareketleri için normal gözüksede sanki kazın ayağı öyle değil..
Neden..2016 yıl sonu da benzer bir durum var ama bu sefer oran çok daha derinlere dalmış..neredeyse swap oranları 2008 krizi ve 2011 AB bankacılık krizi seviyelerine yaklaşmış..2008'de bu oran eksi 1.5'un üzerindeymiş..
Şimdi ister istemez FED'in ''taper'' i yeni yılda kendini göstermeye başlayacak(kesinti oranları artacağından özellikle yaza doğru)...gerçi beklenti önceden alınır ya!!
ABD'de vergi yasası da onaylandı..söylenilen 2.6 trilyon doların ABD'ye geri akması..hadi 1 triyon dolar geri aksın diyelim, yukarıdakiyle birlikte ciddi bir dolar sıkıntısı doğurabilir..işte bu yüzden swap oranları 2016 yıl sonu oranlarından farklı ve piyasalar yavaş yavaş bunu satın almaya başladı sanırım..
Unutma, başta EM'ler
tüm dünya dolar borçlusu, tarihte hiç olmadığı kadar..(şimdi detaya girmeyeyim ama bir önceki gönderimde bahsettiğim gibi piyasalar doların güçlenmemesi için gayret ediyorlar sanırım--komplo teorisi gibi kabul edilebilir fakat aldıkları pozisyonlar ters yönde)
Bak uyarıyorum sonra vay ben bilmiyordum..vay bana kimse söylemedi deme..
Yok öyle basarlar verirler doları..ancak 2011 AB bankacıklık krizinde olduğu gibi ciddi bir krizde FED dolar musluklarını açar..kriz durumları ayrı konu..
Konuya devam edeceğim..
Yer İmleri