Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
Selam sn.selka... sanki dolar 3,68 e kadar gidecek gibi...yalnız bistin acelesine bir anlam veremedim? bir yorum yapsan.
Sn.Human Borsa da düşüşler yok. Oysa 2010 yılında 2011 yılında 2012 yılında BIST şakır şakır düşerdi.. Korkusuzca inerdi.. Taban taban yaptığını bilirim...

Hele 2013 yılı Mayıs ayı... Yok öyle düşüş...

Endeks 93,000 den bir günde 85,000 e oradan 80,000 e 1 ay sonra 75,000 e 20 gün sonra 68,000 e inmişti.. 2 ay da %50 zarar yazmıştı, herkes...

Endeks korkusuzca 65,000 lerden 85,000 lere oradan 70,000 lere oradan 90,000 lere çıkar dururdu...

Peki şimdi neden bu düşüşler olmuyor da hep çıkışlar oluyor...

Daha iyi ve kolay anlatabilmem için bu garipliği şuna benzetebiliriz...

Sn.Human 2005 yılında 28,000 TL ye Honda Cıvıc Marka araç almıştım... 5 yıl bindim, sürdüm, kullandım. 2010 yılında 150,000 km de 22,000 TL ye sattım...

Daha sonra 2013 yılında 57,000 TL ye Ford Focus almıştım... Bu aracada 5 yıl bindim, sürdüm, kullandım. 2018 yılında 150,000 km de şu an 65,000 TL ediyor...

Vermiş olduğum bu iki örnekte 1.cisinde elimde bir mal var. Kullanılıyor. Fiyatı düşüyor....
Vermiş olduğum bu iki örnekte 2.cisinde de elimde bir mal var. Kullanılıyor. Ama Fiyatı düşmesi yerine artıyor....

Çünkü 1.ci örneği verdiğim zamanlarda TL de değer kaybı yok. Olsa bile, çok minör yani TL'de kaale alınacak bir erozyon yok. Para maldan daha kıymetli... O sebeple DOĞAL olarak kullanılan malın değeri düşüyor...

2.ci örneği verdiğim zamanlarda TL'de değer kaybı çok fazla. TL'de çok ciddi erozyon (enflasyon) var.. Mal Paradan çok daha kıymetli oluyor... O sebeple ANORMAL olaraK kullanılan malın değeri artıyor...

İşte tamda burası zurnanın zırt dediği yerdir, SN.Human...

2013 yılından sonra TL de olmada ne de olursan ol mantığı ortaya çıkar.

Neden? ENFLASYON CANAVARI

Kahvede ol, bakırda ol, yumurtada ol, beyaz peynirde ol, hissede ol, borsada ol, çinkoda ol, petrolde ol, leblebide ol, USD da olda TL de olma mantığı ortaya çıkar...

Bu bir tür yukarıdan aşağıya doğru yuvarlanan kartopu etkisi gibi SARMAL a döner...

Herbirşey satın alınır; ama TL satılır...

Satılan TL ortada kalır kimse üzerine almak istemez. Ortada kalan TL enflasyona, enflasyon faize, faiz halkın fakirleşmesine kadar gider...

Kısaca;

%2 enflasyonda Vakıfbank hissesini korkmadan 4 TL den 7,31 TL ye taşır, oradan tekrar çakar bir yıl sonra yeniden 4,10 TL ye indirirsin....

Ama %25 enflasyonda Vakıfbank hissesini korkmadan 4 TL den alıp 7,31 TL ye taşıyıp, oradan tekrar çakıp; bir yıl sonra yeniden 4,10 TL ye indiremezsin....

Yani malını artan enflasyon oranı altına VERMEZ kimse...

Yabancıda olsa salak değildir....

Bu sarmalda elinde TL olan PAPAZ ı bulmuş olur...

Diyeceksiniz ki; senin portföyünde neden %80 TL var...

Yahu ben 3,43 TL de neyim var neyim yok USD a gömdüm. 3,9630 TL de USD dan FULL çıktım...

Şimdi USD a yeniden geçmek için fırsat kolluyorum....

Yani; sürekli, ilelebet, vade vade vade vade vade vade diyen bir tip değilim....

Sürekli sürekli, ilelebet, vade vade vade vade vade vade diyen bir tip içindir benim dediklerim....

Umarım aydınlatıcı olmuşumdur.

Bol kazançlar....