Sayfa 270/637 İlkİlk ... 170220260268269270271272280320370 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,153 - 2,160 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by ALCE Yazıyı Oku
    Anlayamadığım bi konu var yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    Nakit temettü verilmesi şirketten çıkış olması nedeniyle hisse fiyatını aynı oranda düşürür deniyor,
    aynı şekilde bedelsiz sermaye artırımı da hisse fiyatında aynı oranda düşüş gerektiriyor.
    Ben temettü ve bedelsiz tarihlerine baktığımda grafiklerde bu düşüşleri göremiyorum hatta aynı kaldığı ya da yükseldiği olmuş.
    Grafiklerde düzeltme mi yapılıyor yoksa piyasa bu düşüşleri absorbe edecek şekilde alıma mı geçiyor.
    Bir de pratikte bedelsiz artırımın şirkete çeşitli faydaları varmış okuduğum kadarıyla ancak hisse sahibine (şirketin kendine sağladığı faydaların hisse sahiplerine sağlayacağı dolaylı etkisi dışında) faydasını kısaca açıklayabilir misiniz?
    Sahip olunan hisse sayısının artması müteakip dönemde alınacak temettü miktarını artırır deniyor. Bence artırmaz... Burasını da anlayamadım.

Teşekkürler.
    Fiyatlar tüm grafik boyunca kaydırılır yani geçmiş değerlerden de aynı oranda düşer. İkinci sorunuz için bedelsiz temettü oranını artırmaz. Bedelsiz öncesinde 100 birim kar olsun ve tamamı dağıtılsın 10 birim de sermaye olsun siz %10 ortak olduğunuzda hisse başına 10 birim kar düşeceğinden siz 100 birimden 10 birim pay alırsınız. Karlılık aynıyken bedelsiz sonrası sermaye 100 birime çıkarsa sizin alacağınız kar payı bu kez hisse başına 1 birim olur ve 10 hisseniz olacağı için yine 10 birim kar payı alırsınız. Çünkü şirketteki pay oranınız değişmez. Bedelsiz konusunda çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılma var maalesef bu konuyu ayrıntılı olarak ele almak lazım geniş bir zamanda.

Sistemi yönetenler birey değil köle istiyor.Gidişatı da allem kallem o şekilde kurgulayacaklar.Görebildiğim kadarıyla pek bir istisna meslek grubu falan da olmayacak.Önümüzdeki 5 6 yıl hem ülkemiz hem dünya için kayıp yıllar olacak.Şu anda maaşı enflasyona göre veya dolara göre artan bir grup göremiyorum.E emlaktaki çöküşte başladığına göre ülkemizdeki kolay yolla havadan para kazanma işi de bitti demektir.Bakın sistem o kadar zorladı para o kadar azaldı ki hemen hemen tümü kendi yandaşları olan 50 000 taşeronu bir kalemde çizdi hükümet.Beyaz yaka veya renk tayfının herhangi bir skalasında olan tüm orta ve orta alt kesim kendilerini skalanın 2 basamak altında bulacak.Allahtan sosyal dokumuz insani değerlerimiz hala batıya göre daha insani de evsiz falan pek sokaklarda amerika gibi değil.İmkanı olan bizde yakınının sokakta yaşamasına izin vermez.Bu forumun tüm bu bilgilerin ışığı altında çok önemli bir sosyal görev gördüğüne inanıyorum.Yaşı genç arkadaşların defalarca okuması gerekn bir forum olduğuna inanıyorum.Saygılar ,sevgiler arkadaşlar.

3.  Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
    Sistemi yönetenler birey değil köle istiyor.Gidişatı da allem kallem o şekilde kurgulayacaklar.Görebildiğim kadarıyla pek bir istisna meslek grubu falan da olmayacak....
    sistem öyle bir ayarlanıyor ki istisna meslekler anında istisna olmaktan çıkıyor...
    Misal 80 lerin sonu 90 ların başında özel banka ve finans kurumları deli gibi açılıp da işletme- iktisatçıya ciddi maaş vermek durumunda kalınca suyun başını tutanlar dağa taşa iibf açtırdı... gelişmiş bi ülkede ekonomi, finans falan okuyorum desen millet vayy diyor... burda açıköğretim gözüyle bakıyor...

Sonra gerek sistem değişikliği gerek dersane ve özel okulların artması ile öğretmen açığı artınca her taraf eğitim fakültesi doldu. 2 yıllık okul mezunlarına bile öğretmen diploması verildi...
    Son olarak özel hastanelet mantar gibi çoğalmaya başlayıp da sağlık personeli ihtiyacı artınca özel sağlık meslek liseleri patladı. İş garantili okul diye başlayan pekçok kişi okul bitince açıkta kaldı...
    Şimdi revaçta olan işverene en fazla maliyeti olan elemanlar yazılımcılar... her tarafta da lisanslı-lisanssız yazılım uzmanı (!) yetiştiriliyor...

SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4.  Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    Sn. ALCE,

Türkiye'de ve Dünya'da veri ekranlarının büyük bir kısmı fiyatları düzeltilmiş (temettü ve bölünmelerden arındırılmış) gösterir. Burada amaç; teknik analiz yapılırken, temettüsü ve bölünmesi olmayan senetleri de eşit şartlarda değerlendirmeye imkan tanımaktır.

Google finans, Yahoo finans gibi kaynaklarda ise kısmi yada tamamen düzeltilmemiş fiyatları bulabilirsiniz.

Sahip olunan hisse sayısının alınacak temettüyü (oranı değil) doğrudan etkilemesi gayet doğal. Bedelsiz,bedelli yada temettü ile bir şekilde artan hisse sayısı aynı oranda daha fazla temettü geliri demektir.

Not: Son sorunuzu yanlış anladıysam kusura bakmayın lütfen.
    Teşekkür ederim cevapladığınız için.

Biraz daha araştırınca grafiklerin düzeltildiğini öğrenmiştim.

Son bölümde şunu anlamak istedim.

Bedelsiz bölünme ile daha fazla hisse sayısına sahip olunmakla beraber toplam portföy değerinde bir artış olmuyor.
    Sadece elinizdeki sayısı artırıldığı oranda fiyatı düşürülmüş hisse oluyor.
    Bu elinde hisse olan herkes için geçerli olduğuna göre alınan ilave hisse bir sonraki dönemde dağıtılan nakit temettünün hisse başına pay edilmesi nedeniyle değişen bir şey olmuyor.

Bedelsiz de alınan hisselerin ne gibi bir faydası olduğunu anlayamıyorum.

Örneklendireyim.

2025 yılında 100 milyon TL nakit temettüyü 100 milyon hisseye dağıttıktan sonra %100 bedelsiz bölünen bir kağıt 200 milyon hisseye ulaşır.
    2026 yılında yine 100 milyon TL temettü dağıtsa değişen bir şey olmuyor.
    Aldığım hisse başına temettü yarı yarıya düşer ama elimdeki hisse sayısı 2 misli olduğu için aldığım temettü aynı olur.

Bedelsiz verilmesinin şirketin kullanamadığı kaynaklarını, bir bakıma aslında nakit temettü olarak dağıtmak istemediği karını sermayeye katmasından ibaret olduğunu düşünüyorum.

Bunun yatırımcılar için cazibesini (şirketin kendini güçlendirmek, iyi beslenmek, yapısal sağlamlığını artırmak vb. dışında), doğrudan yatırımcıya getirisini açıklayan olursa aydınlanmış olurum.

Teşekkürler.

5.  Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    Çünkü şirketteki pay oranınız değişmez. Bedelsiz konusunda çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılma var maalesef bu konuyu ayrıntılı olarak ele almak lazım geniş bir zamanda.
    Teşekkür ederim.

Bilgi kirliliği olduğuna bende katılıyorum.

Bu bedelsiz konusunda benim kaçırdığım bişey mi var diye araştırıyorum, okuyorum.

Bedelsiz verecek, verdi, her zaman veriyor diye bir hisseye hücum edilmesini anlamaya çalışıyorum.

Yatırımcılar için tamamen psikolojik olduğuna inanmak istemiyorum.
    Bu kadar gözü kapalı olamaz diyorum piyasa için.

Var bi bildikleri ve onu bulmalıyım diyorum.

Ama henüz bulamadım.

Saygılar..

sn alce,

gayet güzel araştırıp, anlayıp ve hatta anlatmışsınız. bedelsiz sermaye artırımları yatırımcı açısından fiyat/ucuzluk algısı/psikoloji vs (artık adına ne diyeceksek) dışında çok fark yaratacak bir durum değil. basit bir muhasebeleştirme işi. ama sonuçta borsa yoğunluklu olarak bir algı meselesi.

şurada bu konuyla ilgili güzel bir özet var.

http://www.gazetevatan.com/ali-agaog...-yukselir-mi-/

iyi pazarlar.

7. ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Sistem, beyaz yaka veya kendi işini yapan, her ne kategoride olursanız olun, sizin talep ve ihtiyaçlarınıza cevap vermek için dizayn edilmiyor zaten. Önce bunu bir anlamamız lazım. Her ne kadar bu başlık maaşlı çalışanları hedeflesede, başka şekilde hayatını idame ettirmeye çalışanlarında durumu farklı değil. 30 sene önce ticaret yapan adamda gelişmelerden şikayetçi.

O yüzden diyoruz ya musluklar akarken, bidonları mümkün mertebe doldurun diye. Gençken katlanabileceğiniz şeylere yaş ilerleyince katlanamazsınız.

Bu işin öyle bir magic formülü filan yok. Eğer aileden para gelen, veya kanunsuz işlere bulaşan veya suyun başını bir şekilde tutan birisi değilseniz. Eğer milyonlarca, alın teri ile bir şeyler yapmaya çalışan ortalama kişiden birisi iseniz, sabırla biriktireceksiniz, lükse ve gereksiz harcamaya girmeyeceksiniz. Kendinize pasif gelir kaynağı yaratacaksınız. Borsa olur, BES olur, kira geliri olur, artık neyse, bir pasif gelir işte.

Öyle grafiklerde, tv’deki sözde uzmanlarda aramayın çözümü. Çözüm sizsiniz. Kendinizi disipline sokacaksınız.
    E ben yapamıyorum! Sen yapamıyorsan, bunu kimse senin için yapmayacak boşa bekleme!

Benim yaşım 50 ben ne yapayım, zamanım kalmadı emeklilik geldi çattı birikim yok, o yok bu yok, artık gelirde yok.

Sana geçmiş olsun arkadaş. Senin için yapacak bi şey yok. Git ganyan oyna piyango çek. Belki şansın daha yüksek olur.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

8. Bir çok yatırımcının finansal okur yazarlığı hakkında hayal kırıklığı yaşamaya başladım.

Sizlerde okuyor olmalısınız,

10000 lotum 5 yılda 50000 lot olur sırtım yere gelmez diyenler var.
    Bedelsizlerimi alırım keyfime bakarım mealinde yazılar var.

Ama içi boş...

Anlaşılan, genç arkadaşlarım okuduğunuzu akıl süzgecinizden geçirmeden mutlak doğru kabul etmeyin.

Tek gerçek nakit temettüdür. O da şirketin faaliyetlerinden elde ettiği karını ortaklarıyla paylaşmasıdır.
    Tercihen yenebilir, birikime eklenebilir. Cebe giren somut bir getiridir.

Bu kültürü geleneği dürüstlüğü haiz şirketler dışında uzun vade yatırımı yapmak arzu edilen finansal özgürlüğe götürmeyebilir.

Konjonktürel olarak daha yüksek getiri elde edilebilir ama uzun vade biriktirme stratejisine uygun değil bence.

İyi pazarlar.

Sayfa 270/637 İlkİlk ... 170220260268269270271272280320370 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •