Arama sonucu : 5090 madde; 1 - 8 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Ama o meşhur Warren Buffet ve hocası da temettü vermeyen hisseye yatırım yapmaz, biz burada Buffet'in yatırımcı kimliğine odaklanmalıyız sanırım..

[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Evet aynen öyle temettü vermeyene yatırım yapmıyor.

Warren amca her yıl kendi şirketi Berkshire Hathaway yatırımcılarına mektup yolluyor, orda anlatmış.

Temettü veren şirket artık oturmuş, her yıl kar ediyor ve bunu dağıtıyor. Yapacak yeni yatırımı falan kalmamış artık. E napsın parayı, sana bana dağıtıyor.

Warren amca der ki "Benim şirketim kar ediyor ama sürekli yeni şirketler satın alıyor, onlardan da kar ediyor. Bu yüzden ben size nakit kar payı falan vermem, o paralarla yeni şirketler alıcam, yeni yatırımlar yapıcam. Ama tüm bunlar şirketin değerine dolayısyla hisse fiyatına yansıyacak. Nitekim Cuma kapanışına göre 1 lotu 301.000 dolar. Yazıyla üçyüz bir bin Amerikan doları.

Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Evet aynen öyle temettü vermeyene yatırım yapmıyor.

Warren amca her yıl kendi şirketi Berkshire Hathaway yatırımcılarına mektup yolluyor, orda anlatmış.

Temettü veren şirket artık oturmuş, her yıl kar ediyor ve bunu dağıtıyor. Yapacak yeni yatırımı falan kalmamış artık. E napsın parayı, sana bana dağıtıyor.

Warren amca der ki "Benim şirketim kar ediyor ama sürekli yeni şirketler satın alıyor, onlardan da kar ediyor. Bu yüzden ben size nakit kar payı falan vermem, o paralarla yeni şirketler alıcam, yeni yatırımlar yapıcam. Ama tüm bunlar şirketin değerine dolayısyla hisse fiyatına yansıyacak. Nitekim Cuma kapanışına göre 1 lotu 301.000 dolar. Yazıyla üçyüz bir bin Amerikan doları.
    Warren Amca bedelsiz de yapmamış anlaşılan :D

3.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Warren Amca bedelsiz de yapmamış anlaşılan :D

Yapmamış demek ki o kadar yükselmiş hisse fiyatı. :D

Zaten adamın şirketi bu yıl 50 mn dolar mı kazandı? Bi bakıyosun o paraya gitmiş 30 mn dolarına henüz küçük ama büyüme vaad eden bir sigorta şirketi, 20 mn dolarına da yine aynı şekilde küçük ama gelecek vaad eden 2.000 dekar alanda ananas ve kiwi üreten bir tarım işletmesi almış. (Örnekler uydurmadır)

Yani adam sürekli yeni yatırım arayışında. Memnun olmadığı şirketi satıp yerine başkasını alıyor falan filan.

Yapmamış demek ki o kadar yükselmiş hisse fiyatı. :D

Zaten adamın şirketi bu yıl 50 mn dolar mı kazandı? Bi bakıyosun o paraya gitmiş 30 mn dolarına henüz küçük ama büyüme vaad eden bir sigorta şirketi, 20 mn dolarına da yine aynı şekilde küçük ama gelecek vaad eden 2.000 dekar alanda ananas ve kiwi üreten bir tarım işletmesi almış. (Örnekler uydurmadır)

Yani adam sürekli yeni yatırım arayışında. Memnun olmadığı şirketi satıp yerine başkasını alıyor falan filan.
    Peki şimdi, Buffet temettü vermediği için temettü her şey değildir dediysek; kendisi bedelsiz de vermediği için bedelsiz de aslında o kadar önemli değildir ve hissenin fiyatının yüksek ve hisse sayısının az olmasını olumlu bir şey olarak görebilir miyiz?
    Ek yapayım. Warren dede, şirketinin 1 lot hissesinin bu kadar yükselmesiyle ilgili olarak bir faydadan daha bahseder ve der ki, " Benim şirketime al sat yapacak, şurdan aldım şurdan sattım diyecek ortaklar, ky ler gelmesin. Cidden ortak olacak ve bu ortaklığı şirketin finasalları bozulmadığı sürece sonsuza kadar sürdürecek yatırımcı gelsin"

O yüzden 1 lotuna 300.000 dolar verecek kişi sayısı da zaten sınırlıdır ve muhtemelen uzun süreli ortak olmuştur o firmaya.
    O zaman bu durum olumlu bir şeyse üstteki örnekteki Aselsan 850 lira olurdu kimse alamazdı ve 1 tane 350 TL'lik hissem olacağına 70 tane 5 liralık olsun örneği biraz boşa çıkmadı mı?

5.  Alıntı Originally Posted by Miriel Yazıyı Oku
    Peki şimdi, Buffet temettü vermediği için temettü her şey değildir dediysek; kendisi bedelsiz de vermediği için bedelsiz de aslında o kadar önemli değildir ve hissenin fiyatının yüksek ve hisse sayısının az olmasını olumlu bir şey olarak görebilir miyiz?
    O zaman bu durum olumlu bir şeyse üstteki örnekteki Aselsan 850 lira olurdu kimse alamazdı ve 1 tane 350 TL'lik hissem olacağına 70 tane 5 liralık olsun örneği biraz boşa çıkmadı mı?

Çok güzel nokta.

Şimdi kimi der ki aslolan temettüdür gerisi fasa fisodur kimisi bedelsiz der kimisi hisse fiyatı artsın da temettü vermese de olur der. Herkesin bir fikri var değil mi?

Herkes bir yöntem öneriyor ama aslolan firmanın kar etmesidir. Kar edecek ki temettü dağıtabilsin ya da o karı nakit temetti olarak dağıtmayıp sermayeye ekleyebilsin (bedelsiz) ya da ne temettü ne bedelsiz versin ama yeni yatırımlara harcayıp Warren amca gibi şirketin değerini artırsın.

Bizim için önemli olan hisse fiyatıdır. Çünkü şirkete ortaklığın yüzde kaç olursa olsun bugünkü portföyün seneye bugün ne kadar artmış önemli olan budur. O zaman para kazandım ya da kaybettim diyebiliriz çünkü.

Anlatmak istediğim şirketin değeri kağıt üstünde başka piyasada başka olabiliyor. Bire bir aynı olsaydı zaten bilançolarına bakıp değerini belirlerdik ve borsalar da olmazdı. X şirketine piyasa, defter değerinin 7 katı fiyat biçerken Y şirketine ise 0,8 değer biçiyor. Yani defter değeri bile değil. Neden?

İçindeki mallarla ve demirbaşlarla 100 bin lira ederi olan bir şirkete neden 80 bin lira verir piyasa? Ya da tam tersi aynı bakkala neden 700 bin lira verir?

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •