Peki þimdi, Buffet temettü vermediði için temettü her þey deðildir dediysek; kendisi bedelsiz de vermediði için bedelsiz de aslýnda o kadar önemli deðildir ve hissenin fiyatýnýn yüksek ve hisse sayýsýnýn az olmasýný olumlu bir þey olarak görebilir miyiz?
O zaman bu durum olumlu bir þeyse üstteki örnekteki Aselsan 850 lira olurdu kimse alamazdý ve 1 tane 350 TL'lik hissem olacaðýna 70 tane 5 liralýk olsun örneði biraz boþa çýkmadý mý?
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel nokta.
Þimdi kimi der ki aslolan temettüdür gerisi fasa fisodur kimisi bedelsiz der kimisi hisse fiyatý artsýn da temettü vermese de olur der. Herkesin bir fikri var deðil mi?
Herkes bir yöntem öneriyor ama aslolan firmanýn kar etmesidir. Kar edecek ki temettü daðýtabilsin ya da o karý nakit temetti olarak daðýtmayýp sermayeye ekleyebilsin (bedelsiz) ya da ne temettü ne bedelsiz versin ama yeni yatýrýmlara harcayýp Warren amca gibi þirketin deðerini artýrsýn.
Bizim için önemli olan hisse fiyatýdýr. Çünkü þirkete ortaklýðýn yüzde kaç olursa olsun bugünkü portföyün seneye bugün ne kadar artmýþ önemli olan budur. O zaman para kazandým ya da kaybettim diyebiliriz çünkü.
Anlatmak istediðim þirketin deðeri kaðýt üstünde baþka piyasada baþka olabiliyor. Bire bir ayný olsaydý zaten bilançolarýna bakýp deðerini belirlerdik ve borsalar da olmazdý. X þirketine piyasa, defter deðerinin 7 katý fiyat biçerken Y þirketine ise 0,8 deðer biçiyor. Yani defter deðeri bile deðil. Neden?
Ýçindeki mallarla ve demirbaþlarla 100 bin lira ederi olan bir þirkete neden 80 bin lira verir piyasa? Ya da tam tersi ayný bakkala neden 700 bin lira verir?
Warren'ýn þirketi bedelsiz vermeme olayýnýn suyunu çýkartmýþtýr. Adamýn yatýrýmcýlýðý beðensek ve ortak olmak istesek 1 lot bile alamayýz. Kaç kiþi 301.000 dolar verebilir?
Ama çooook saðlam bir bedelsiz yapsa hisse fiyatý 3 dolara inse bence gayet güzel olur. Hasbelkader zamanýnda hisse 50 bin dolarken 2 lot alan kiþinin paraya ihtiyacý olup 1 lotunu satsa daha da geri alamaz.
Bedelsiz de temettü de hisseye faydalýdýr psikolojik olarak. Temettü herþeydir, bedelsiz herþeydir vs gibi keskin söylemlere þahsen ben katýlmýyorum. Aslolan hisse fiyatýnýn artmasýdýr. Bu da ama düzenli kar ederek olur ama Kartal'daki arazimizi satmak için bedel deðerlemesi yaptýrýacaz gibi komik ve saçma bir haberle olur yasal olduðu sürece hepsi olumlu.
burada konuya vakýf olan bir sürü kiþi var, ancak konuyu çok kýsa özetlemem gerekirse;
bedelli, bedelsiz yapmasý/yapmamasý ve temettü vermesi/vermemesi konusu hisse özelinde deðerlendirilmelidir, faydalýdýr/zararlýdýr/etkisi yoktur diye genelleme sakýncalýdýr.
sonuçta hesabýnýzdaki paranýn toplamý artýyorsa, faydalý, azalýyorsa zararlý, deðiþmiyorsa etkisiz olmuþtur.
buna örnek olarak en sevilmeyen/kötü þöhretli bedelli olayýný verebilirim: öyle bedelliler yaþanmýþtýr ki (isim vermeyeyim birisini yakýn tarihte çimentodan biliyorsunuz), bedelli parasýyla þirketin yatýrým yapacaðýna/büyüyeceðine inanýlarak, bedelliye katýlanlarýn hesaplarýndaki para muazzam büyümüþtür.
yani, kýsaca yine tekrar ediyorum: bedelli, bedelsiz yapmasý/yapmamasý, temettü vermesi/vermemesi hususunu firmalarýn hikayeleri/geleceðine güven çerçevesinde deðerlendirmek, olasý hayal kýrýklýklarýný önlemek için önemli bir hareket tarzý olacaktýr.
Ben Warren’ýn þirketine küçük yatýrýmcý olarak ortak olmak istemezdim, þu an ki koþullarýmla. Diyelim ki 3 lot hissem var 1990’larda 20000$’dan aldým. Hiç temettü almadým o zamandan bu zamana. Yaþ geldi 45’den 70’e. Kaðýt üstünde 1.000.000 dolarým var. Zenginim ama bana bakkaldan bir kilo peynir bile aldýrmýyor. Hayatýmýn en güzel yýllarýnda benim standartlarýma hiç bir katkýsý olmamýþ. Neye yarar o bir milyon.
Her kararýn/durumun iyi veya kötü olmasý kiþiden kiþiye deðiþir. Kiþi kendi durum analizini yaparak karar vermeli.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Yer Ýmleri