Amerikada noter TR deki gibi degil
Yani var ama herkes noter olabilir ve cok ciddi bir istir yaptirimlari cezalari buyuktur ve herkes 1-2 saatlik kursla alabilir
Noter ucretleri diye bir sey yoktur bedavadir mesela bizim sirkette 18 noter var. Lise mezunu kizlar 1-2 saat kursa gitmisler almislar. Ama isin ciddiyetini biliyorlar o yuzden yaptiklari herseyi kaydederler
ABD de herhangi bir bankada hesabiniz varsa herhangi bir subeye gidin orada nasil olsa onlarca noter vardir bedavaya noterlik isini yaparlar. Noterlik para ile yapilmaz ABD de
Diyeceksiniz ki TR ye oranla ABD de bu kadar lacka ise yani onune gelen noter olabiliyorsa nasil oluyorda sahtekarlikta patlama olmuyor?
Ilk sebebi insanlarin yasalardan olaganustu korkmasi. Hemde olaganustu. Filmlerde dizilerde subliminal mesajlarla kanunlara uyun vergi kacirmayin gibi cok ibare hep dikkat cekiyor. Insanlar yasalardan ve polislerden cok korkuyorlar ama bunun sebebi egitimli olmalarindan okumus olmalarindan degil tamamen sistemin onlari korkutmasindan. Yoksa egitim (ogretim degil) olaganustu geri bu ulkede
Ikinci sebebi hersey sosyal sigorta numarasina baglanmis. Plaka numaramdan evimin tapusuna okuldaki kayitlarimdan saglik sigortama herseye social security number uzerinden ulasilabilir. Hersey elektronik olarak birbirine yalnizca dokuz haneli bir rakamla bagli. Arabayla dolasan polislerin onunde laptop var bir keresinde polis arabasina binmistim orada gormustum adama meraktan benim sosyal numarayi girsen ne cikar falan dedim adam girdi ve havalimanindan ciktigim gunlerden saglik sigortam ne bilim hangi okuldan mezun olmusum hersey yaziyordu. Bu olay 10 sene once olmustu simdi daha da gelismistir.
3. sebebi cok ilginc. ABD de 18 yasinda islediginiz ufak bir suc sizin 65 yasinda bir ise girmenize engel olabilir cunku insanlarin sicili olene kadar tutulur ve onemsenir. TR de ise sicil yalnizca 5 sene tutulur ve sonra silinir. ABD yuksek mahkemesindeki bir yargic pozisyonu icin 60 yasinda bir yerel bir yargic ise basvurmus ama 16 yasindayken marijuana icerken yakalandigi kayitlarda cikti ve red edildi. TR de 5 sene sonra siliniyor bu sicil.
Daha cok sebep varda neyse
Yer İmleri