Alıntı Originally Posted by thermofluid Yazıyı Oku
Sayin Tarantula ve Servet Bey,

Oncelikle hayirli Pazarlar. Kendime guzel bir kahve yaptim ve yazdiklariniza simdi detaylica bakma firsati buldum. Bazi argumanlar benim de kafami mesgul etti ve internetten biraz arastirma yapmak durumunda kaldim. Mesela Dunya ve Ay birbirini etkiliyorsa, neden Gunes ve Dunyanin kendi eksenleri etrafindaki donu hizi ayni degil sorusu cok hosuma gitti.

Bu ifade genellestirilebilir mi diye dusundum ve astronomide "tidal locking" ya da (kendi cevirim ile gel-git kitlenmesi) ile aciklanabilecegini gordum. Nedir efendim bu gelgit kitlenmesi? Wikipedia'ya gore aciklamasi su sekilde:

Gelgit kilitleme (yer çekimi kilitleme veya çekilen rotasyon), bir yörüngede astronomik bir vücut ve yerçekimi ortağı arasında açısal momentumun net bir transferi olmadığında ortaya çıkar. Bu durum, iki yörünge cisimcikleri arasındaki yerçekimi gradyanından (gelgit kuvveti) kaynaklanabilir ve yeterince uzun bir süre boyunca etki eder. Yörüngesel eksantriklik tam olarak sıfır olduğunda, gelgit kilidi, dönen cisimlerin sürekli olarak eşine bakan bir yarımkürede oluşmasına neden olur; bu, senkron dönüş olarak bilinen bir etkidir

Yani bu ifadeyi genellestirebiliriz. Kaynaklar da tidal locking diye arattiginizda Wikipedia'nin kaynakcasinda belirtilmis. Ilk kaynak bir kitap ve ikincisi bir dergi makalesi. Muhtemelen biliminsanlari bunlari degerlendirmisler ve onaylandiktan sonra yayinlanmistir.

Peki efendim neden Gunes ile Dunya arasinda boyle bir etkilesim yok? Bunun sebebi yine aciklamada mevcut, kutlesel olarak birbirlerine yakin olmasi ve cisimlerin birbirine uzak olmamasi gerekiyor. Dunyanin Ay ile kutlece orani yaklasik 80, ayni oran Dunya ve Gunes arasinda 330.000. Mesafeler de fazla oldugu icin bu etkiyi goremiyoruz.

Gunes tutulmasi neden tam olarak gunesi kapatiyor? Bu da aslinda bulundugunuz konuma gore degisiyor. Bazi yerlerde tam kapatmiyor. Asagidaki gorsel daha iyi aciklayacaktir. Ucgen benzerliginden, Ay Dunya'nin onunde oldugu surece ve Gunes-Ay-Dunya arasindaki mesafelerin belli bir oranda olmasi kosuluyla, Dunya'daki gozlemci, Gunes'in tam olarak Ay'in arkadasinda kaldigini gorecektir. Yani aradaki mesafeler birkac milimetre degisse bile, tam olarak golgede kalan bolgenin alani degisecek.

Radyasyon konusunu da soyle aciklayabiliriz. Evet Dunyanin etrafinda Val Allen radyasyon bolgesi bulunuyor. Dunya'dan uzaklastikca etkisi azaliyor. Radyasyon fazla oldugu icin cesitli kaplama metodlari ile insanlara zararli olmasinin onune geciliyor. Ama uzun vadede yine etkili. Uydular icin de elektronik sistemlerinin yedekleri bulunuyor. Iki ucus bilgisayarindan biri ariza yaparsa, kontrolu digeri ele aliyor gibi.

Jupiter'deki firtina bence nazar boncugu. O konuda pek bir bilgim yok, neden yuzyillarca orada duruyor? Guzel bir soru. Bunu da belki baska bir forumdas arastirip bizi bilgilendirir. Bir de Dünya'nin yuvarlak oldugunu gosterir resimlerin fotoshop olma ihtimali var. Bunun icin gecenlerde bir arkadasim uzaya balon gonderip fotografini cekti. Kendisinden rica ettim, gelince buraya yukleyip sizlerle paylasacagim.

Aileniz ile mutlu ve huzurlu Pazarlar diliyorum
Birincisi bu yerçekimi nedir? Daha bilim bunu açıklayamıyor neden oluşmuş neden var? Şimdi diyolarki uzayın bükülmesiyle oluşuyomuş bizim dünyada uzayı büküyomuş vs vs. Yani doğru olabilir ama düz dünyadaki açıklama daha mantıklı akla yatkın yoğunluk hangi madde yoğunsa aşağı düşer yoğunluk azaldıkça düşer.

Tidel lockingi ilk defa duydum olabilir bişey diyemem ama şu var bu hesaplamaları kim yapmış? Bir soru işareti olduğunda hemen matematiksel hesaplamalar rakamlar formüller veriliyor hangimiz bunun doğruluğunu araştırıyoruz? Tahtaya binlerce rakam yazılıyor bizde vay be demek buymuş doğrudur heralde diyoruz :D Ama yalanın bile matematiksel formülü vardır emin olun. Doğru olmayan denklemler yapılabilir bunu nerden bileceğiz? Şimdi tidal lockin diyolar yerse :D ..... ha doğruda olabilir ama olmayabilirde.... Düz dünyacılar ne diyo dünya düz diyorlar sonra güneş 3 bin mil uzaklıkta ayda öyle ve aynı boydalar ay ise yuvarlka değil tek bir yüzü var o yüzden diğer tarafını görmüyoruz diyoalr bu açıklama daha mantıklı ve kolay :D

Güneş tutulmasına gelince düz dünyada güneşin üstüne ay konumlandığında o konumlandığı bölge atıyorum istanbul ise o bölgede tutulma gerçekleşiyor. Ama yuvarlak dünya ve güneş merkezli sistemde nasıl oluyorda ayla güneş aynı boyutta gözükebiliyor bu tesadüfü kimse açıklayamaz bana Tutulma olması şart değil normal bir gecede dolunayda ayın boyutunu ölçün ertesi gün güneşli bir günde güneşim boyutuna bakın aynı boyuttalar nasıl olabiliyor bu? Yani güneşin atıyorum ya çok büyük olması gerekirdi yada ayın çok büyük gözükmesi gerekirdi bu kadar aynı boyutta olabilmeleri çoooook büyük bir tesadüf. Nasıl olabiliyor nasıl nasıl nasıl??

60 yıl önce radyasonlu bölgeyi aşmamışmıydı bu adamlar o zaman lafını bile etmemişlerdi şimdi rasyasyonlu bölge diyolar ayrıca hiç bir astronot kanserden ölmedi aya gidip gelince hepsi 80 90 yaşında öldü sanırım normal bi şekilde. eee? hani 2020 de marsa gidilecekti odlumu 2040 hiç bi yere gitmediler adamlar 60 yıldır bi diyolarki yukarı uzay istasyonuna gidiyoz o da muamma nerden biliyosunuz belki film stüdyosunda çekiliyor???? nasıl güvenebiliriz?

ayrıca jüpiterin satürn uranis merkür venüs hepsi fotoshop animasyon. hiç gerçek görüntüleri yok. amatör teleskopla bakınca hiç öyle görükmüyolar :D