Originally Posted by
selka
Sn.Thermofluid yorumunuz, ilginiz ve takip etmeniz için çok teşekkürler...
Aslında sevmediğim bir cümle ile maalesef başlamak istiyorum...
"Türkiye gerçekten çok kritik siyasi ve ekonomik bir düzenden geçiyor.. Nereye evrileceğini kestirmek oldukça güç..."
Bunu cebimize koyunca konuya girebiliriz...
BIST en sevdiğim yatırım araçlarından bir tanesidir... Ancak BIST düzgün, rasyonel ve risksiz ekonomilerde 3 aşağı 5 yukarı tespit edilip bir fiyatlama ile değerlendirebilirsiniz...
Sizin anladığınız ki; %100 doğru anlamışsınız; TL-USD mevduatı arasında portföyümde değişik % lerde kah TL lehine kah USD lehine yatırım yapıyorum...
Bazı insanlar bana kızıyor; Sn.SELKA BIST i övüp USD a nasıl yatırım yaparsınız diye...
Aslında onlarda haklı... Hisseci bir adam USD a yatırım yapmaz. USD da geçicidir.. Ama ben hisseci olmama rağmen USD yatırımcısıyımdır....
NEDEN?
Başta dedim ya... BIST yatırımcısı normal işleyen ekonomilerde şöyle olunur... BIST günlük pozitif haberler ile yükselir; kar satışları gelir; düşer; yatırımcı için alım fırsatı gelir; yatırımcı alır; negatif haberle biraz daha düşer; sonra pozitif haber ile yükselir...
Ama TÜRK ekonomisinde işler 2013 yılı Mayıs ayından sonra böyle değil... O tarih kritik bir tarihtir.. Normal ekonomiden A Normal ekonomiye geçiş miladı dır...
Anormal ekonomilerde anamoly ler oluşur... Anamoly demek düzensizlik demektir. Yani sonuçlarının neler olacağını kestirememektir...
Şöyle ki; BIST 75,000 ler den Suriye Savaş krizi ile bir yükseldi soluğu 85,000 ler de aldı... Yatırımcı Borsanın düşmesini beklerken...
Suriye Savaşı karardan uygulamaya yani kara harekatına döndü; fiiliyata olay geçince 85,000 lerden olan endeks 70,000 ler beklenirken; 90,000 lere geldi...
Tüm bu abidik gubidik olaylar ile Borsa 100,000 olur mu derken; TSK Suriye de ABD ile mi Rusya ile mi savaşacak derken onca vize mize krizi seçim, AB, Almanya, ABD, AVusturya krizi dinlemeden soluğu 110,000 lerde aldık....
Herkes şok... 85,000 lerden risk çok diye endesk almayan ky 110,000 den neyi alıcak ki?
Yabancı durduk yere, ortada hiçbir haber akışı yok iken, bir ara 100,000 lere doğru indirdi...
"Düğün değil bayram değil Eniştem beni Niye Öptü"
Dedim ya ANAMOLY ler....
Bizim bu anamoly yi ilk fark eden BIST oldu... Çünkü arkadan devasa bir enflasyon geliyordu, bu enflasyon ortamında kimse malını ucuza vermek istemezdi... İster se savaş çıksın....
BIST te bunu yaptı...
Başta kimse anlamadı BIST in düşmesi gerekliydi ama %6 lardan %25 lere tırmanan enflasyon canavarına karşı BIST i tekrar 80,000 ler de 70,000 ler de beklemek HAYAL idi...
Oysa bizim enflasyon %6 larda olsa idi; bakın endeks nasıl 85,000 lere gelecekti...
Yani; TL inanılmaz dayak yiyordu...
Kahve de ol; leblebide ol, zeytinde ol, hisse de ol ama TL de olma...
Geçen sene leblebinin kg mı 10 TL iken bu sene 15 TL ise (%50 zam)
Adam sana Vakıfbank yada Akbank hissesini niye 4 TL ye versin ki....
Konu bu idi..
Yani kestirmesi oldukça güç bir durum...
İnmesi gereken yerde yükselmesi; yükselmesi gereken yerde düşmesi...
İnsanın akıl sağlığı bu ANAMOLY=SAÇMALIK a dayanmaz, iflas eder...
Mesela Geçen sene malını mülkünğ satıp zeytinyağına yatıran kişi bu sene %50 para kazanacaktı...
Oysa herşeyin pahalandığı bir ülkede BIST neden ucuzlasın ki;
Bu anamolyl lerin ENFLASYONA döndüğünü hepimiz gördük...
Bu enflasyon canavarı neleri tetikleyecek bilemiyorum..
Nelere sebep olucak görmüyorum...
Dedim ya kısa vadeli TL-USD mevduatında "SÖRF" yaparak birikimlerimi korumaya çalışıyorum....
USD/TRY düştükçe % olarak USD artar...
USD/TRY yükselince % olarak TL artar...
Bu garipliklerde, bu acayipliklerde, bu cıvık cıvık laubaliği memleket ortamında dileyen dileğini yapsın, alsın satsın, versin, ekonomiye can versin...
Benim gözümde;
Bu ülkenin şirketleri, onların hisseleri, emlakları, arsaları, dükkanları, gayrimenkulleri maalesef değersiz emtialardır....
Trade edebiliyorsan; TL-USD
Edemiyorsan; Altın ı al; geri çekil; izle ve bekle...
Dedim ya ANAMOLY ekonomilerde en kötü şeylerdir...
Nereye evrileceği asla bilinmez....
Memlekette durum maalesef budur...
Yer İmleri