Originally Posted by
Miriel
Sn Human; bence de bu dediğiniz çok mantıklı ancak burada 3 faktör var;
- Bahsettiğimiz kişinin finansal okur-yazarlığı yok.
- Yatırım yapılan hisseler Koç-Oyak-Sabancı dahi olsa günlük hareketler birçok insanı rahatsız ediyor ve kendini ekran başından uzak tutacak sabır ve bilgi herkes de yok. Ancak BES'te tam tersine görmüyorsunuz ve sizin adınıza profesyoneller belirlediğiniz fonda iş yapıyor mesela 70% Altın ve 30%Sürdürülebilirlik endeksi hisseleri.
- BES'te belirlediğniz tutarı düzenli olarak veriyorsunuz ancak bu serbestken yine işi bilmeyen biri için pek kolay değil.
Yani eğer bahsedilen kişi finans hakkında bilgisi olan ve düzenli olarak günlük hareketlerden uzak bir şekilde bu hisseleri almaya devam edebilecek biri ise sizin öneriniz çok makul, hiçbir itirazım yok ve hatta katılıyorum. Ancak ortalama bir insanı ele alırsak gerçekleştirmesi pek kolay değil sanırım.
Katılır mısınız bu dediklerime bilmiyorum?
"Yatırım tavsiyesi içermemektedir"
Sn.Miriel değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. İznizile birkaç konuya değineyim.
Bu tür yatırımlara başlamadan önce uzun vadeli yatırım kavramını iyi öğrenmek.muhtemel getirilerini iyi hesaplamak ve doğru enstrümana doğru kanaldan ulaşmak büyük önem arzediyor. Benim nacizane cahil kafamla size önerebileceğim bir kaç şey var.Herşeyden önce yatırımınız kesinlikle uzun avde olacak ise geçmiş veriler örnek alınarak geleceği yönelik beklentileri olan temettü verimi yüksek hisselere yatırım yapmak gerekir. BES de yatırım yapılan bazı hisse senedi ağırlıklı fonları incelediğimde bir çoğunun rahatlıkla kendim alabilirim diyebileceğim hisseler değil.Bu muhtemel bir getiriyi azaltacak bir etken. Örneğin BİST 25 temettü endeksi yada bist temettü endeksi hisselerinde temel değerleri nedeniyle yatırım yapmayacağım birçok hisse var.
Ama ben kendime 15 hisse belirlerim.bunlarda temettü oranı yüksek yada ürettikleri ürünler gereği gelecek vadeden hisseler.Bunlarda düzenli aylık alım yapılırsa mutlaka yüksek bir getirisi olacaktır diye düşünüyorum.Tabi çok absürb bir kriz durumu olmaz ise..
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri