Selamlar,
Yazılanlara muhalefet ya da eleştiri olarak yazmıyorum sakın yanlış anlamayın lütfen
Krizlerde mal almak tahmin ettiğinizden çok daha zordur. Geçen Warren Buffett'ın 2009 yılı için hissedarlara yazdığı mektubu yayınladım. Sanırsınız ki ünlü yatırımcı borsadan dolu dolu hisse senedi almış. Hayır almamış. Şirket satın alması yapmış ve hisse senedine dönüştürülebilir tahvil almış. Yani almak kolay değil.
Kan gövdeyi götürüyor, en büyük şirketler devlet yardımı diye ağlarken piyasa sıkışıkken yıllardır biriktirdiğin parayı riske etmek biraz yürek ister.
Philip A. Fisher'da diyor ki kriz zamanında almak üzere mal satanların %98'i sattığı hisse senetlerini yerine koyamaz. Çünkü satışına sebep olan nedenlerin yerine düşüşe yeni nedenler bulur ve almaya cesaret edemez insan.
2008-2009'da meydana gelen kriz başlamadan satış yapan, sonra da en düşüklerden mal alabilen kaç insan var? Şöyle bir forumu karıştırın 2009'dan itibaren kaç kere kriz tellallığı yapılmış.Kaçı tuttmuş (Kriz her zaman olabilir ama zamanını kimse bilemez).
Daha 1 sene önce ünlü teknik analiz uzmanlarından! biri DOW'da 16 binin üstü yoktur diyordu. Oldu 25 bin. Ayı piyasasına girsek %30 düşsek yine oraya gelemiyoruz.
Onun için krizlerde alım yapacak kadar karşıt değilseniz ki çoğumuz değiliz bir sistemimiz olmalı diye düşünüyorum. Her ay belli miktar alım gibi (Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız o enstrümanları kullanarak)yöntemler kullanılabilir.
Warren Buffett'ın 2008 mektubunu buradan okuyabilirsiniz.
http://www.lattedenborsaya.com/2018/...r-serisi-2008/
Saygılar.
Yer İmleri