bugün ağırlıklı ortalama fiyatı takip edeceğiz.
şuan 1.04
Pazartesi açılışı belirleyecek.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
şimdi elimizde 1 TL bedelden alınmış 1 hisse var. 2019 Mart da .187 + .163 iki defa temettü alırız. .35 gelir oluşur. elimizde temettü sonrası .84kr değerinde hisse kalır. Toplam varlık 1.19 TL olur. 1 yıl sonunda net %19 getiri demek.
%54 nerede? %19 nerede? bu hesaplarla borsada nasıl para kazanıyorsunuz hayret ediyorum.
Peki ama bu bakış açısı meselesi; "1 liralık hisse hisse 20 kuruş temettü verse maliyetim 80 kuruşa düşer" şeklinde düşünenler varsa, ben bunu değiştiremem. Sadece o gözlükten hesapladım. Farz-ı misal, bu hisse 5 yıl süreyle her yıl 20 kuruş temettü verse, "maliyetim sıfıra düştü, artık hisse ne yaparsa yapsın umrumda değil, bana kazançtır" diye düşünenler olacak (zamanın para değerini hesaba katmadan). O mantığa göre de, "koyduğum paranın hepsini aldım, (hisse fiyatı da 5 yıl sonra aynı seviyede kalmış olsa bile) 1 liralık da senedim var" denecek.
Ben şahsen, hissedeyken aldığım temettüyü, paramı kullandırmanın bedeli olarak görüp; eğer hisseden çıkarsam, kazancı da temettüyü de kazanç olarak hesaplıyorum, "benim yatırımımın maliyeti şu kadara düştü" diye düşünmeden.
Let's not yuck other people's yum.
Yer İmleri