Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Hissenin ağası yok demek
Takas toplu demek ağanın biri malı toplamış, hisseyi yönlendirmeye gücü var, her an kazanmak için yukarı sürebilir, düşürmek için malı basabilir demek.
Takas dağınıksa güçlü hareket başlatacak olan hakim güç para kazanmak için önce hisseyi ucuzdan toplamalı.
Topik sessizleşti...temettüleri ezmekle meşgul millet sanırım
Bu arada, portföy belli bir büyüklüğe geldikten sonra temettüyü hayat tatlandırıcı, konfor arttırıcı harcamalarla kullanmak gerekir görüşündeyim. Yani, 60 yaşında bile gelen temettülerle ek hisse alınmalı yaklaşımına katılmıyorum.
alım yapacak ucuz hisse bıulamıyorum onerısı olan varmı ıncelenmek uzere...
Başlık sessiz kalmışken ben de hikayemi anlatmak ve başlığa katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Başlığın başladığı tarihten itibaren düzenli olarak okuyucunuzum.
30 yaşına yeni giren bir yazılım geliştiricisiyim. Yaklaşık olarak 5 yıl kurumsal firmalarda çalıştıktan sonra daha esnek çalışma şartları için internetten serbest çalışmaya başladım. Serbest çalışma işinin yürüdüğünü görünce İstanbul'u bırakıp memleketim olan sahil kasabasında döndüm. Burada aynı geliri çok daha az stres ve giderle kazanabiliyorum.
Çalıştığım süre boyunca bu şekilde serbest çalışmanın dertlerime derman olacağını düşünüyordum. Şartlarımda gerçekten iyileşme sağladı ancak esnek de olsa her gün birileri için çalışmak zorunda olmak yine de stresli. Bu sebepten dolayı minimum giderlerimi karşılayabilecek kadar pasif gelir oluşturmayı son 2 senedir hedefim yaptım. Amacım bu geliri oluşturduktan sonra yan gelip yatmak değil. Önceliklerimden parayı çıkarabildiğim zaman belki bir girişim için çalışırım, belki buralardaki çocuklara elimden geldiğince yazılım öğretirim veya mevcut işimi yarım zamanlı yapabilirim. Sekiz yıllık orta uzunluktaki kariyerimde kendimle ilgili farkettiğim bir şey bu; mecburiyeti ortadan kaldırdığımda motivasyonum ve üretkenliğim şimdiye kadar hep arttı.
Pasif gelir için borsada yatırımı öğrenme amacıyla ilk olarak 2016 Kasım-Aralık aylarında yaklaşık 5bin liralık alım yaptım. Bu alımların zamanlamasında tam bir acemi şansı yaşadım sanırım çünkü endeksin son yıllardaki dip noktası 70bin civarından almışım. Temettülerle de alım yaptıktan sonra FROTO'da 27 lira, HEKTS'da 3 lira ve ISDMR'de 1.7 lira gibi maliyetlerim var. Daha az prim yapan SODA ve BRISA'ları da saydıktan sonra TL bazında %202, dolar bazında ise %175'e ulaşmış portföy. Borsada yatırıma yeni başlayan çoğu kişinin aksine al-sat ile hiç ilgilenmedim. Henüz borsada hisse satmışlığım olmadı. Temel analiz ve yatırım bilgimi ilerlettiğimde hisseyi satma zamanını da kafamda tasarlayabileceğimi umuyorum. Maalesef şu anda satışa dair kafamda hiçbir fikir yok.
Buradaki abilerin genelde fiyata bakmadan düzenli alımı savunduklarını biliyorum ama daha bir buçuk yıl önce 3 lira verdiğim HEKTS'a 11 lira vermek hiç içimden gelmiyor. Öteki yandan SODA ve BRISA gibi fiyatları yatayda kalan hisselerimi de alamıyorum, diğerleri uçarken neden yatana para vereyim diyorum. Bu şekilde kendi kendimi kilitledim. Sanırım bilgisizlikten dolayı uzun bir süre daha izlemede kalacağım. Boş vakit yaratabildiğimde yatırım bilgilerimi olgunlaştırmam gerekiyor.
Bu başlığa katkıda bulunan arkadaşlara tekrar teşekkür etmek istiyorum. Özellikle düzenli olarak okumaya çalıştığım sayın Cautionary, dudu ve syilmaz'a. syilmaz'i Twitter'dan da takip ediyorum. Keşke diğer abiler de Twitter'a gelse![]()
[QUOTE=hobolo;1981072]
." Önceliklerimden parayı çıkarabildiğim zaman belki bir girişim için çalışırım, belki buralardaki çocuklara elimden geldiğince yazılım öğretirim veya mevcut işimi yarım zamanlı yapabilirim. Sekiz yıllık orta uzunluktaki kariyerimde kendimle ilgili farkettiğim bir şey bu; mecburiyeti ortadan kaldırdığımda motivasyonum ve üretkenliğim şimdiye kadar hep arttı."
lütfen gençler ve çocuklara bir şeyler öğretmeyi daha çok düşünün...
tebrikler ve düşünceleriniz için teşekkürler
Yer İmleri