Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
- Çok ciddi ekonomik teşviklerin açıklandığı bir ortamda bu teşvikler vergi tahsilatını azaltmaz mı?. Bu durumda hazinenin daha az borçlanıyorum diyebilmesi ne kadar mümkün?

- Ayrıca bazı yorumcular hazine daha az borçlanmayı başarsa dahi bunun piyasa faizlerini düşürmeyeceğini söylüyor. Diğer dinamikler değişmediği sürece hazine tek başına bu denli bir etki yaratabilir mi?

- Hazine borçlanmasının dışında kamu bankalarına faiz ile ilgili bir müdahale olabilir mi? (Görev zararı yazmalarına izin vererek faizi düşürücü etki yaratmaya çalışma v.b)

Seçim öncesi harcama kısmak , az borçlanmak gibi durumlar kafamda tam oturmadı.
Henüz içeriği net değil; her harcama teşvikle bağlantılı değil. Karayolları ihalelerini veya ödeneklerini kısabilirler mesela. Faize etkisi olur mu, emin değilim. Hiçbir şey yapmadan sadece izliyorlar imajından kurtulurlar en azından.

Kamu bankalarının gücü piyasa faizini aşağıya çekmeye yetmez. Hazine'nin işine yarayacak büyük bir silahları yok. İhaleyi kapatsalar borçlanma ihtiyaçları artar bu sefer pasif faizi yükselir aynı yere varılır. Para politikası; maliye politikasının ikamesi olamaz. Olmasına zorlanırsa 3-5 ay sonra ek maliyetle başa dönülür.

Büyümenin 7 küsur açıklandığı bir ortamda artık "aman büyümeye zarar gelmesin" diyerek harcamaları kısmamaları pek doğru olmaz. Seçim öncesinde harcama azaltılmaz diye de kural yok, geçmiş seçimlerde de gördük bu durumu.

 Alıntı Originally Posted by rapsody Yazıyı Oku
EKK toplantısında alınan karar ve uygulamalar 15 Gün içerisinde cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak denilmiş. Bence yeni vergiler açıklanacak öyle anladım
Olabilir ancak ilk açıklamalarda kasıt hep harcamaları azaltmak yönünde; gelirleri arttırmak değil. Artı, seçim öncesinde harcama kısma yapılan bir şeyken; zamlar ise bu hükümet döneminde bile hep seçim sonrasına bırakıldı.