Sayfa 19/90 ÝlkÝlk ... 917181920212969 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 145 - 152 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1. Soylediklerinizin konumuzla olan alakasini anlayamadim ben ?

Biz burada buffet dahil temettunun ne zaman dagitilip ne zaman dagitilmamasini mantikli ve akla uygun bir bicimde anlatmis.

Bizde bu mantigi konisuyoruz temettu iyi vrya kotu diyen yok ki ?

Ayrica yaziyi ben degil buffet yazmis.

Negatif birsey gormedim ben yazisinda ?

Bendede tonlarca tez ve arastirma var.

Karsilikli tezmi sunup duracagiz birbirimize.

Neyi tartigimizin farkinda degilsiniz.

Temettu iyidir kotudur diyen yok.

Bizim amacimiz para kazanmakmi evet peki bunun icin sirketlerin daha yuksek kar etmesi gerekmiyor mu evet bitti buffetin matematigini tekrar okudugunda ne demek istedigimi anlarsin.

Temettu yatirimciligi gibi bir algo yaratildi turkiyede yarin hisseleriniz temettu dagitmayip iyi bir yatirim alani buldugunda siz hisselerinizi satiyorsunuz sebebi temettu dagitmamasi.

Veya dusuk dagitan aselsani almak yerine isyatirimi aloyorsunuz.

Nedenini sordugumda temettu icin diyorsunuz nicin daha cok kazanmak varken az kazanasiniz ki.

Ben kotu niyetimden mi yaziyorum ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Yaziyo dikkatlice tekrar okuyun ben degil.

Buffet anlatmis.

Yuzde 10 temettu isteyen birisi sirket dagitti yuzde 20 ise onu almak zorunda kaliyor.

Hic temettu almak istemeyen adam sirf sirket dagitiyor diye yuzde 20 temettu alip vergi odemek zorunda kaliyor.

Veya yuzde 30 temettu almak osteyen adam yuzde 20 yi kabul etmek zorunda kaliyor diyor.

Oysaki bizim sirketimizde herkes diledigi kadar temettu alabilir almak istemeyende almaz diyor. Hem vergide odemez diyor bunu yaparken.

Bemde boyle yaptim diyor sirkete olan ortaklik payim dusmesine ragmen daha fazla param var diyor.

Tabi soyledigi seyin dogru olup olmadiginin matematigini yapmadiginiz icin ne soyleneni anliyorsunuz ne anlatilani
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

3. Buffet sunuda eklemeden gecmemis yatirimcilarin cok buyuk bir kismi tasarruf amacli yatirim yapiyor.

Yani herhangibir nakte ihtiyac duymuyorlar. Zaten demis niye temettu dagitayim ki demis.

Aslinda dogriya dogru kimseden cekinmeyelim bizimde yaptigimiz bu temettu gelir temettu ile genellikle ayni hisseden tekrar aliriz. Bos yerede vergi oderiz.

Ama disariyada su kadar temettu aldim mutlu oldum veya bu parayla tatil yaptim deriz.

Aslinda icten ice ulan 100 liram gitti vergiye dersin.

Benim gonlden.gecen sirketlerimizin buffetin tarzinda hareket etmesini istemek.

Haa yapmiyorlarsada eywallah daha az kazaniveririz yapacak bisi yok. Ama buffet gibi calisanida kotulemem

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Soylediklerinizin konumuzla olan alakasini anlayamadim ben ?

Biz burada buffet dahil temettunun ne zaman dagitilip ne zaman dagitilmamasini mantikli ve akla uygun bir bicimde anlatmis.

Bizde bu mantigi konisuyoruz temettu iyi vrya kotu diyen yok ki ?

Ayrica yaziyi ben degil buffet yazmis.

Negatif birsey gormedim ben yazisinda ?

Bendede tonlarca tez ve arastirma var.

Karsilikli tezmi sunup duracagiz birbirimize.

Neyi tartigimizin farkinda degilsiniz.

Temettu iyidir kotudur diyen yok.

Bizim amacimiz para kazanmakmi evet peki bunun icin sirketlerin daha yuksek kar etmesi gerekmiyor mu evet bitti buffetin matematigini tekrar okudugunda ne demek istedigimi anlarsin.

Temettu yatirimciligi gibi bir algo yaratildi turkiyede yarin hisseleriniz temettu dagitmayip iyi bir yatirim alani buldugunda siz hisselerinizi satiyorsunuz sebebi temettu dagitmamasi.

Veya dusuk dagitan aselsani almak yerine isyatirimi aloyorsunuz.

Nedenini sordugumda temettu icin diyorsunuz nicin daha cok kazanmak varken az kazanasiniz ki.

Ben kotu niyetimden mi yaziyorum ?
    Ýlk olarak kesinlikle kötü niyetli olduðunu düþünmüyorum.

Aþaðýda bulunan "Temettü Manipülasyonlarý" baþlýklý yazýnda temettüyle ilgili doðru bildiðin yanlýþlara açýklýk getirelim.

https://tr.investing.com/analysis/te...lari-200155721

1.Temettü daðýtýldýktan sonra þirket temettüden önceki fiyatýna hemen çýkar.

Böyle bir þey kesin olarak kanýtlanmýþ deðildir. Bir hisse temettü daðýtýktan sonra eski fiyatýna tekrar çýkmasýna gerekçe göstereceðimiz ne var ? Yani bir hisse temettü daðýtýldý diye neden yukarý gitsin anlamsýz ve mantýksýz olur. Temettü sonrasý fiyatýn düþürülmesinin sebebi ise þirketin deðerinin düþmesidir. Deðeri düþer çünkü þirketin cebindeki para pay sahiplerine daðýtýlýr. Dolayýsýyla hisse temettü sonrasý eski fiyatýna tekrar çýkýyor ise hisse piyasa tarafýndan pahalý fiyatlanmýþ olur. Örneðin içerdeki malzemeler ve nakit para dahil 30,000 TL deðerinde olan bir dükkan kasada ki 5000 TL’sini ortaklarýna daðýtsa Bu þirket hala 30,000 TL deðerindedir diyebilir miyiz? Diyemeyiz deðil mi? O halde nakit parayý daðýtan bir hisse fiyatý nasýl olurda hemen temettü öncesi fiyata çýkacak? Bunu kendiniz sorgulamalýsýnýz. Bunun tek bir mantýklý açýklamasý var oda hisse temettü daðýtýlýrken zaten ucuz fiyatlanmýþtýr.

* Bu konuda haklýsýn kesin bir þey söylenemez.

2.Temettü hissesi herhangi bir yükseliþ kaydetmese bile temettü size ekstra gelir olarak yazýlýr.

Bunu genelde yeni borsaya girmiþ yatýrýmcýlarýn kullandýðý bir manipülasyon konusu. Temettü daðýtýldýktan sonra geçmiþe dönük bütün fiyatlarý temettü verimlilik oraný kadar % (yüzde)'sel olarak düþürülür. Bu yüzden geçmiþe baktýðýnda hisse 0,5 veya 1 lira seklinde görünür. Yani fiyatlar Temettü verimlilik oranlarýna göre düzeltilir. Yatýrýmcý hissenin geçmiþ grafiðine bakarak temettülerin lot olarak hisseye girmesi þartý ile % kaç getiri elde ettiðini görebilir. Hisse grafiðine nereden bakarsanýz bakýn temettü dahil ve aldýðýnýz temettüyü hisse geri hisse almýþ þartýyla getirinizi görürsünüz. Dolayýsýyla hem grafikteki yükseliþe bakýp hem de temettüleri hesaplayýp her ikisinden de kar ettim diyemezsiniz. Bunun sonucu olarak eðer hisse geçmiþ grafiðe baktýðýnýzda yatay bir fiyatta takýlýp kalmýþ ise temettü daðýtmýþ olsa bile kazanç 0'dir.

* Burada bilgi eksikliðin var. https://www.koc.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri sayfasýnda bulunan hesaplayýcý ve güncel yüzdesel getiri grafiðini yan yana koyuyorum. Umarým anlaþýlýr.

Temettü Harici Toplam Kar/Zarar : Temettüler dahil edilmemiþ hali ile kazanç.
    Temettü Dahil Toplam Kar/Zarar : Temettüler verildiðinde tekrar hisse alýnmýþ hali ile kazanç.

Grafikler, senin düþündüðün neden ile deðil tam tersine temettüler hiç eklenmemiþ hali ile hissenin performansýný ölçebilmek için düzeltilmekte.

3.Temettü hissesi temettü daðýtmayan hisseden daha performanslýdýr.

Bu konuda kesinatý yoktur. Kesinatý yoktur cümlesini kafamdan kurmadým. Spk’nin kendi sitesinde ve birçok üniversitede tartýþma konusu olmuþ bir manipülasyon türüdür. Bir çok makale ve teori ortaya atýlmýþtýr. Örneðin hisse eðer temettü daðýtýyorsa yatýrým yapmayý bilmiyordur çýkarýmý da yapýlabilir. Eðer böyle algýlanýyorsa bu hissenin düþmesi gerekiyor. Peki bunu pozitif bir manipülasyona nasýl çeviririz. Temettü daðýtan hisse yatýrýmcýyý düþünen hissedir diyerek bunu pozitif bir þeymiþ gibi gösteren bir manipülasyona çevirmiþ oluruz. Bu iki manipülasyon türüne de baktýðýnýzda ikisi de kulaðýnýza mantýklý geliyordur. O halde temettü hissesi kesin olarak diðer hisselerden daha performanslýdýr diyebilir misiniz? Ya yatýrým yapacaðý yere güvenmediði için temettü daðýtýyorsa? Mesela þirket temettü daðýtmayýp daha yararlý bir yatýrým yapacak ise hangisi daha fazla performans gösterir? Sorgulamalýsýnýz bunlarý.

* Buna katýlmýyorum. Yapýlan araþtýrmalar (büyük kýsmý abd kaynaklý olmakla beraber ülkemizde de çalýþmalar mevcuttur) büyük oranda düzenli temettü daðýtan hisselerin, daðýtmayan yada daðýtmayý kesenlere göre daha iyi performans gösterdiðini ortaya çýkarmýþtýr.

Sadece iki adetini ekliyorum. Çünkü, yazý istemediðim ölçüde uzun olacak. Ýsteyen arama motorlarýndan araþtýrabilir. Tonlarca araþtýrma mevcut.

http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080...123456789/5170

4.Temettü ödeyen þirket yatýrýmcýya güven verir.

Üniversite makalelerinde bundan da bahsedilmektedir. Elde ki kuþ teorisi gibi teoriler ortaya atýlmaktadýr. Fakat elde kuþ teorisini çürüten ikinci bir teoride yatýrýmcýlar hisse satarak da týpký temettüyü kopyalayabiliyor. Bu sebeple eldeki kuþ teorisi çürüyor. Keza ayný þekilde yatýrýmcý güvenmediði hisseye niçin yatýrým yapar? Yani bir yatýrýmcý bir hissenin geleceðine güvendiði için yatýrým yaparken, temettü ödendiðinde güven ile ilgili ne deðiþiyor? Veya þirket temettü daðýtmayýp yatýrým yapacaðýný açýkladýðýnda güven ile ilgili hangi sorunu yaþýyor? Þirketin geleceðine güvendiði için yatýrým yapmamýþ mýydý? Þirket yatýrým yapacaðýný açýklayýnca mý güvensizlik hissetti?

* 3. konu için verdiðim cevap bunun da cevabý olsun.

5.Temettü alýp tekrar hisseye girerseniz hisse ortaklýk payýnýz artar.

Farklý bir manipülasyon türü ortaklýk payý bir baþka satýcýnýn payýný temettü parasýyla aldýðýnýz için artar! Ancak payýnýzýn deðeri küçülür. Burada psikolojik manipülasyon yapýlýyor. Yani ortaklýk payýn artýyorsa daha çok kazanacaksýn çünkü daha çok paya sahipsin gibi algýlanýyor. Hâlbuki ortaklýk payýnýz artmasýna raðmen bu payýn deðeri küçültülüyor. Yani siz yine 5000 TL lik bir paya sahipsiniz daha öncede 5000 TL’lik bir paya sahiptiniz. Pastanýn büyüklüðü deðiþmedi. %(yüzde)'si deðiþti. Bu durum ise maalesef sizin kazanç oranýnýzý deðiþtirmiyor. Çünkü payýnýz %'sel olarak büyütülürken deðer olarak küçültülüyor. Pay arttýðý için daha fazla kazanýyor olsaydýk yüksek temettü veren hisselerde pay oranýmýz daha fazla artacaðý için daha fazla kazanacaðýmýzý düþünürüz mantýken. Ancak böyle bir durum yok ve bu konuda bu þekilde manipüle edilip yüksek temettü hissesi daha iyidir yanlýþýna sevk ediyor insanlarý.

* Burada da eksik bilgi var. 1000 adet hisseye sahipken temettü ile 1 hisse dahi alsan ortaklýk payýn artar. Ortaklýk payýnýn arttýðýnda ne olacaðýna dair bilgi 2. madde de paylaþtýðým görselde anlaþýlabilir. Temettüyü ekleyip ortaklýk payýný yükseltmezsen kar %379, yükseltirsen kar %1,111.

6.Temettü alarak lotunuz artar lot arttýðý için daha fazla kazanýrsýnýz.

Týpký 5. maddedekini bir benzeri Lot artýþý pay artýþý olarak maniple edilmiþ oluyor. Dolayýsýyla yukarýdakilerden farksýz bir durumla karþý karþýya kalýnýyor. Bunu duyan yatýrýmcý en yüksek temettü veren hisseye gözü kapalý girerek daha fazla temettü daha fazla lot demek mantýðýyla yanlýþ hisselerde spekülasyona sebep oluyor

* 5. maddede dediðim gibi. Lot artarsa daha fazla kazanabilirsin.

7.Temettü hissesi fiyat düþürüldüðü için ucuzlamýþ olur.

5 liradaki bir hisse ucuz iken 200 liradaki bir hisse pahalý mýdýr? Pahalýlýk ucuzluk durumu bu þekilde asla belirlenmez. Manavdan meyve almýyorsunuz. Þirkete ortak oluyorsunuz. Bu þirketlerin dolaþýmdaki lot sayýsý piyasa deðeri hisse fiyatý gibi kavramlarý var. Örneðin 10,000 TL deðerinde 2 adet þirket var.
    Birinde hisse fiyatýný 1,000 TL belirlemiþler halka arz ederken borsaya toplamda 5 lot vermiþler her biri 1,000 TL deðerinde. Diðer þirkette ise 10 adet lot borsaya vermiþler ancak her bir lotun deðerini 500 TL belirlemiþler.

Bir lotu 1000 TL olan hisse mi yoksa 500 TL olan hissemi pahalý veya ucuzdur.

Ýkisi de birbirinde ne pahalýdýr nede ucuzdur aslýnda iki þirkette ayný deðerdedir. Bir þirketin pahalý veya ucuz görünmesi borsadaki fiyat düþük olmasýyla alakalý deðildir. Piyasa deðeri ile alakalýdýr Piyasa deðeri hesaplama formülü ise; Þirketin borsadaki fiyatý * toplam hisse sayýsý = piyasa deðeri

Yukarýdaki þirketlerde de ayný formülü yaptýðýnda piyasa deðerinin eþit olduðu ortaya çýkacaktýr.

* Fiyatta yapýlan düzeltme ile cari hisse fiyatý ödenen temettü kadar düþecektir. Yatýrýmýný arttýrmak isteyen yada yeni girmek isteyenler için bir gün önce ayný miktar ile alabileceðinden daha fazla lot alma imkaný doðar. Yani, temettüden hemen önceki fiyata göre evet ucuzlar.

*Aselsan konusununda da yanýlýyorsun. Temettü portföyü yapanlarýn listesinde çoðunlukla bulunur. Nedeni ise; hem piyasa deðeri, hem rakipsizliði, hem de sürekli verdiði temettünün yanýnda bir diðer temettü biçimi olan bedelsiz vermesidir.

Sonuç olarak, yazýnýn baþýnda da söylediðim gibi senin asla kötü niyetli olduðunu düþünmüyorum. Sadece, bu konuda biraz bilgi eksikliði vardý. Umarým bu açýklamalar yardýmcý olur.
    Son düzenleme : flexy; 05-04-2018 saat: 17:50.

5. uzun zamandýr erhan beyin inatla temettü etkisizliði konusundaki paylaþýmlarýný görüyorum , Bu konudaki fikirlerine katýlmasam da bu kadar yatýrýmcýnýn ve piyasa gerçeðinin karþýsýnda durabilme azmini hayranlýkla okuyor takdir ediyorum.. hisse senedi yatýrýmcýlýgýnda temel unsur temettü ve hisse sayýsýdýr; biliyorsunuz ki hiç bir hisse sonsuza kadar yükselmez elinizdeki lot sayýlarý da artmadan (en basidi bedelli bedelsiz temettü sonrasý tekrar geri alýmla adeti cogaltmaktir aksi halde sürekli sermaye ilavesi yapýlmasý gerekir) büyük bir portföyü sahip olmakta çok zordur.. erhan beyin bir þirketi olsun halka açýk tek ortakda kendisi olsun iyide kar etsin sirketi patron olarak yasal bir þekilde daha iyi bir eve daha iyi bir arabaya yada yazlýða sahip olmasý için þirketten aldýðý maaþýnýn yetmediðini düþünelim þirket te sürekli kar edip piyasa deðeri yükselsin neye yarar ki , hisse senedi yatýrýmýn amacý hayatý güzelleþtirmek kolaylaþtýrmak geleceðe daha güçlü bakabilmek degilmidir.. erhan bey sahip olduðu karlý þirkettinini karýný temettü olarak almadan piyasa deðeri yükseldikçe hisse satýþý yaparak daha iyi bir ev daha iyi bir araba yada yazlýk alýrmý sizce ne dersiniz ?

SM-N920C cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6. HAH þöyle bana böyle gelin ben istiyorum ki sizde bende karþýlýklý bilimsel matematiksel metodlarla tartýsalým konuslaým.

yawww he he diyerek deðil. cýkaracaksýn bak surasý soyle bu boyle su soyledýr dýyeceksýn.

böyle hem birbirimizin yanlýslarýný düzeltmiþ oluruz hemde faydalý bir iþ yapmýþ oluruz.

hemde gerçeðin ne olduguna beraber varmýþ oluruz.

Ýþte böyle teþekkür ederim hep böyle gelin bana.

ben bu tarz yazýþmaya bayýlýyorum. mesela temel analiz 3.0 adlý baþlýktada programýn hatasýný bu sekýlde giderek bulduk.

Þimdi baþlayalým.

2. Madde de bir hata var. Ben senin bahsettiðin metodu test ettim bir program veya herhangibir aracý ile deðil. bizzat hesaplayarak. Manuel hesapla yaptým yani. Belki hata yapmýþýmdýr. Tekrar beraber test edelim isterseniz.

En yakýn zamanda temettü verecek bir hisse belirle bu hissenin son 3-5 ay önceki grafikteki fiyatlarý belli olacak görünecek sekýlde resmini al hatta bazý gunlerý fiyatýný not alalým. daha sonra temettü daðýtýlsýn fiyat güncellensin.

Daha sonra tekrar ayný fiyatlara tarihlerdeki fiyat deðiþikliklerine bakalým. grafik hareketi ayný ancak fiyatlarý düþük sekýlde guncellenecek. fiyat düþürülmeden önce hisseyi 1 ocakta 10 lýradan almýþ olalým. nisan 15 indede 1 lýra temettü daðýtacak olsun. fiyatta bu sure zarfýnda dalgalanmýþ ayýn 15 indede 10 lira olmuþ olsun (hesabý kolay yapalým diye) ayýn 15 inde acýlýs fiyatý 9 TL olacak deðilmi. Peki 1 ocaktaki fiyat ne olacak oda 9 lýraya düþürlüecek doðru mu ? yani senin 1 lot aldýysan 1 ocakta portfoy degerin 10 lýra iken temettü sonrasý portfoy degerin 9 TL gorunecek 1 TL de senin temetü karýn olacak.

Grafiðin yeni halý 9 lýradan 9 lýraya giden bir hisse senedi grafiði þeklinde görünecek. yani %0 görünmüþ olacak ayný sekýlde hiç temettü dagýtmasaydý 10 lýradan 10 lýraya gitmiþ ve %0 getiri saglamýþ bir grafik görecektin.

Dolayýsýyla bu hisse 1 ocakta 10 lýra yatýran birisi ayýn 15 inde cebinde 1 TL temettü parasý 9 lýrada toplam portfoyu gorunecektý. Toplam deger yine 10 lýra zaten 10 lýra yatýrmýþtý. Benim bildigim grafikler aynen bu sekýlde yer alýr yani sen dolayýsýyla neyi görmüþ olursun 1 ocakla 15 nisan arasýnda hisssenin temettü ile lot alýnmýþ haliyle elde ettiðin getiri görürsün yani grafige bakarsýn 9 lýradan 9 lýraya gitmiþ üstelik bu surede temettüde vermiþ ama grafikteki getiri %0 görünüyor. Dur temettuyude ekleyeyým DÝYEMEZSIN cunku 1 ocakta fiyatý 10 LIRA ÝDÝ hissenin.
    Senin dediðin gibi yapacaklarsa 1 ocak grafikteki fiyat 10 lýra bugunku fýyat 9 lýra gorunmesý gerekýyordu cunku temettü ile lot alýnmamýþ gibi göstermeleri için böyle olacaktý istersen söylediðim þeyi portfoyunle uygulamýþ gibi yap ayný sey cýkacaktýr. Verdiðim örnegý hesapla.

NORMALDE temettü daðýtalacak fiyatý önceki günlerden bul temettü verimlilik oraný kadar fiyalarýn güncellendiðini görmen lazým.

*Ayrýca bir aracý yani x bir sitenin bunu doðru hesaplayýp hesaplamadýgýný bilemeyiz. Benýmde dogru hespaladýgýmý bilemeyiz o halde üstteki söylediðim önergeyle bunu test edebilirsiniz.

*Ayrýca yahoo web sitesi temettüyü hisseye gerisin geri eklemeden elde edilen fiyat grafiklerini sunuyor. mesela madem aygazdan bahsettik. Yahooda aygaz temettü dahil olmayan grafiklere göre nisan 2011 de aylýk bar kapanýsý 11.05 görünmekte oysaki veri terminalleri ve mynette nisan 2011 fiyatý 6,51 görünmekte. bugun ise 14.28 görünmekte yani 2011 den buyana temettülerle lot alýnmasaydý 2011 den buyana %30 getiri saglamýþ eðer gelen temettüleri cebinize atmýþsanýz. getiriniz bu olacaktý. TEMETTÜLER HARÝÇ GETÝRÝYÝ KASTEDÝYORUM ÝÞTE YAHONUN GRAFÝÐÝNE TEMETTÜLERLE LOT ALINMIÞ GÝBÝ HESAP ETTÝÐÝNÝZDE MYNETTEKÝ VERÝ TERMÝNALLERINDEKÝ GRAFÝK NE ÝSE ONA ULAÞMIÞ OLACAKSINIZ.

*Likten sizde temettü veren hisselerinizin temettülerini yeseydiniz lota çevirmeseydiniz ne kadar sermaye getirisi elde ettiðinizi mearak ediyorsanýz aþaðýdaki linkten kontrol edebilirsiniz. Diðer gördüðünüz tüm grafikler (matrkis ideal mynet vb) tümü düzeltilmiþ yani temettülerle lot alýnmýþ hisse performansýný gösterir ayrýca vergiyi dahil etmez. TÜm bunlarý birleþtirdiðinizde bile düzeltilmiþ fiyatlarýn içinden temettünün çýkarýlmadýðýný aksine ayný gün lot alýndýgýný ve vergi ve komýsyon hiç ödemedeiðinizi varsayarak performans sunar.

BU grfikte ne kadar temettü aldýgýnýzý kolayca hesaplamanýz için D harfi ile grafik üzernde görebilirsiniz çünkü temettü hariç grafik o yuzden yerleþtiriyor o D harfini.
    yahoo AYGAZ TEMETTÜ HARÝÇ GRAFÝK

Sanýrým bu sayede diðer arkadaþlarada yeni birþey öðrenmiþ oldu temettüveren hisselerinizin temettülerini lota çevirmezseniz ne kadar getiri saglayacaðýnýzý yahoo sayesýnde görebilirsiniz.

3.Maddeye gelelým. Bir karþý argumanda benden LÝNK

Bunun haricinde yapýlan testleri cýkarýmlarý teorýlerý mantýklýca düþündüðünüzde bu testin net objektif ve bilimsel kabul edebilmemiz için ayný tipte ayný bilancoda ayný karlýlýkta resmen ikiz þirket bulmanýz þart eðer ortada ikiz þirket yoksa yapýlan tüm testler bilimsel olmaktan çýkar. neden diyeceksiniz. Biri farklý kar biri farklý kar acýklayacak biri teþvik alýrken diðeri teþvik almamýþ olacak biri hakkýnda kötü haberler varken diðeri hakkýnda olumlu haberler olacak bunun gibi bir sürü çeþitliliði barýndýran bir ortamda bu teste temettü vermeyenler daha iyi görülse dahi testin eþit olmayan koþullar yuzunden geçersiz yada objektif olmadýðýný söylerdim. BU test sadece ve sadece ayný ikiz þirket ile yapýlabýlýr. Yanlý deðil mantýklýca düþünün hiçbir zman böyle bir test gerçeði yansýtmayacaðýný sizde hak vereceksiniz. Bu test yerine matematiði ve mantýðýnýzý birazda bilancoyu kullanýrsanýz mantýken temettü vermeyen hissenin týpký warren buffetin söylediði gibi daha fazla deðer kazanacaðýný matematikle açýklayabileceksiniz. Ayrýca bu hisseler mantýgýn aksýne daha iyi performans gösteriyorsa defter deðerleri uçmuþ olmasý gerekir. çünkü bu hisseler 3 5 yýldýr deðil belkide 40 yýldýr temettü daðýtýyorlar her temettü sonrasý %5 gerçek deðerinden daha fazla deðer kazanýdðýný varsayarsanýz þirketin pp/dd degerleri 100 filan cýkardý AMa bu olmuyor cunku pýyasa hep þirketin bilancosuna bakýyor.

4. madde 3. nun cevabý olsun demiþsin fkaat aslýnda orada bir soru var. bende geçeyim hadi.

5. madde burayý eksik okumuþsun bende ARTAR! yazmýþým. Onda bir sorun yok fakat elde edeceðin kar ile alakalý malesef yine yanlýþ matematik var. BU temettü iþi matematiðin ta kendisi aslýnda. Hocam bakýn þirkete ortaklýk yüzdeniz artýyor fakat bunu arttýrýrken deðeri küçültüyorlar dolayýsýyla þirket %1000 kar ettiðinde aslýnda temettü vermeden önce %379 la eþit oluyor. Aslýdna hisse senedi bozdurmak gibi düþün. Para bozdururuz ya 10 lýran vardýr 2 beþlik et deriz ya. Hah iþte o olayýn aynýsý yapýlmakta bunu farketmelisiniz matematik yapýn anlayacaksýnýz. senýn 10 lýraný 0 lýra edip 1 tanede 1 lýra veriyor. sonra sen gidip 1 lýra ile hisse alýyorsun toplam degerý yýne 10 lýra ediyor evet sende 2 tane para oldu 1 tane 9 lýran bir tane 1 lýran var beným ise sadece 1 tane 10 lýram var. Ayný þey cunku senýnkýnýn deðerþi düþürülerek 2 tane veriliyor. BUFFETÝN MEKTUBUNU COK COK DIKKATLI OKUMUYORSUNUZ ORADA BUNDANDA BAHSEDIYOR ASLINDA ORADA ORTAKLIK YUZDEM DÜÞÜYOR AMA DACOK PARAM VAR DIYOR. SADECE MATEMATÝK YAP.

6.LOT artarsa daha fazla kazanamazsýn iþte Bakýn hocam LOT temettü veya bedelsizle artýyorsa asla ve kata daha fazla kazanamazsýn ortaklýk payýn artarken ayný oranda degerý düþürüldüðü için. Madem illada lot fazla ise çok kazanýrýmý savunuyorsunuz herkes gidip 0,20 kuruþluk hisseyi alsýn kimse 50 lýralýk bimaþ almasýn BUradada matematiksel hatalarýnýz var. Paranýz bozduruluyor Lot deðeri bozduruluyor týpký para bozdurmak gibi.

7.BU konu ise en çok kafa karýþtýran konulardan bir tanesi silzere aktarýrken bu maddede cok fazla zorlanýyorum. TMETTÜ ödenince fiyat niye düþürülüyor ? bunun cevabýný armalýsýnýz. Niye çükü þirketteki kar eksiliyor kasadaký para eksýlýyor bu kasaya girecen veya girecek para zaten fiyatlanýyor. þirket degerýne yansýtýlýyor temettü daðýtýlýnca otomatýk olarak düþürülüyor cunku þirketin cebýne gýren o para gerisin geri çýkarýldý. o halde piyasa degeri tabiki düþürülecek. Dolayýsýyla hiçbirþey ucuzlamamýþ olur þirketin cebýne 3000 TL net kar girecek diye 5 lýradan 7 lýraya cýkýyor hisse. Daha sonra ben 3000 TL nýn 2000 TL sýný temettü olarak alacam dediðinde fiyat bu oran ve orantýya göre borsa tarafýndan otomatýk düþürülerek 5,5 lýradan acýlýs yapýyor NÝÇÝN cunku þirketin kasasýndaký 2000 TL eksildi diye. SONUÇ kasada 3000 TL para varken bu þirkete yatýrýmcýlar 7 LIRA fiyat biçmiþler KASADAKI 3000 TL 1000 TL YE DÜÞÜRÜLÜYOR PARA PATRONLARIN VE SÝZÝN CEBINIZE GIRIYOR ARTIK O 2000 TLYI ÞÝRKET KULLANAMAYACAK Halýyle þirket hisse fiyatý buna göre 5.5 TL ye otomatýk düþürülüyor. BUNA RAÐMEN BU ÞÝRKETE NASIL UCUZ DIYEBILECEÐIZ ? þirket cýkan para kadar düþürlüyor.

BU konuya calýstýgým kadar profesorluge calýsaydým herhalde prof olurdum. Çok calýstým gerçekten.

7.  Alýntý Originally Posted by apa Yazýyý Oku
    uzun zamandýr erhan beyin inatla temettü etkisizliði konusundaki paylaþýmlarýný görüyorum , Bu konudaki fikirlerine katýlmasam da bu kadar yatýrýmcýnýn ve piyasa gerçeðinin karþýsýnda durabilme azmini hayranlýkla okuyor takdir ediyorum.. hisse senedi yatýrýmcýlýgýnda temel unsur temettü ve hisse sayýsýdýr; biliyorsunuz ki hiç bir hisse sonsuza kadar yükselmez elinizdeki lot sayýlarý da artmadan (en basidi bedelli bedelsiz temettü sonrasý tekrar geri alýmla adeti cogaltmaktir aksi halde sürekli sermaye ilavesi yapýlmasý gerekir) büyük bir portföyü sahip olmakta çok zordur.. erhan beyin bir þirketi olsun halka açýk tek ortakda kendisi olsun iyide kar etsin sirketi patron olarak yasal bir þekilde daha iyi bir eve daha iyi bir arabaya yada yazlýða sahip olmasý için þirketten aldýðý maaþýnýn yetmediðini düþünelim þirket te sürekli kar edip piyasa deðeri yükselsin neye yarar ki , hisse senedi yatýrýmýn amacý hayatý güzelleþtirmek kolaylaþtýrmak geleceðe daha güçlü bakabilmek degilmidir.. erhan bey sahip olduðu karlý þirkettinini karýný temettü olarak almadan piyasa deðeri yükseldikçe hisse satýþý yaparak daha iyi bir ev daha iyi bir araba yada yazlýk alýrmý sizce ne dersiniz ?

SM-N920C cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Ýlginçtir ki okadar ugrasým sonucunda bana hak vermiþ ve benle beraber ayný argumaný önce bana týpký sýzler gýbý karþý gelýp daha sonra haa sen doðru soylemýssýn dýyen bý 10 kýsý cýkar.

ve bunlarda ayný ben gýbý dýger binlerece kýsýye bu konuyu anlatmamamaktan yakýnýyorlar bana yaþattýklarýný kendýlerý yasamaya baslýyorlar.

@apa hocam sizde bir gün bu iþlerin derininine indiðinizde benim ne demek istediðimi ve ne anlattýgýmý anlayacaksýnýz ama o gün geldiðinde belkide ikimiz içinde çok geç olacak.

þaþýracak ve hayretler içerisindede ben izliyorum aslýnda cunku anlam veremýyorum nýye anlamadýgýnýzý bir anlam veremýyorum. Kendi kendime diyorumký kesin bilerek böyle yapýyorlar. Çünkü anlyamamanýz çok iglinç geliyor bana ciddiden cok ilginç.ü

YAAA hesap etmiyorsunuz soyledýklerýmý yada ciddiden okumuyorsunuz.

Hadi diyorum ben mýmlendým. Buffetýn mektubunu yapýþtýrýyorum beni okumasýnlarda onu okusunlar dýyorum yine anlatamayan veya senelerdýr ayný seyý yazan sadece ben oluyorum.

GUNAH KEÇÝSÝ ÝLAN EDÝLEN HEP BENIM NIYE KIMSE BUFFETE KAZIK ATMIYOR.

8. Herþeye þüpheci sorgulayýcý ve araþtýrmacý bakmayý severým.

Bunu býr hayat felsefesý edýndým.

Nitekim tüm bunlarý bený herzman gerçeðe daha çok yaklastýrdý. Sizlerinden böyle olmasýný tavsiye ederim.

Klasýk türk mýlletý kos koca koç yanlýþmý yapacak caným der. adamlar holding olmus gözünüzde baya büyük.

ama sayfalarýnda hatalý bir kodlama yaptýklarýný farketmemiþþler

https://www.koc.com.tr/tr-tr/yatirimci-iliskileri

bu web site %99,9 hesaplama kýsmý yanlýþ calýsýyor hep sorgulayan þüphelenen sekýlde bakarsanýz ancak oyle gorebýlýrsýnýz doðrularý.

Þimdi bu web siteye bir mail atacagým ve bu kýsmýn düzeltilmesini saglayacaðým.

muhtemelen sizlerde yahoo nun grafikleri yanlýþ yansýttýgýný düþünüyor olabýlýrsýnýz içinizden koskoca yahoo yanlýþ grafikmi verecek caným dediðinizi duyar gibiyim kos koca KOÇ yanlýs hesaplama sunuyorsa yahooda yanlýs grafik sunabýlýr onada þüpheci yaklasabýlýrsýnýz. Ancak merak etmeyýn ben sýzden önce þüphelendým ve araþtýrmalar sonucu bu grafiklerin tümü temettü hariç grafikler dýye geçiyor hatta ýngýlýzce býr karsýlýgý býle var sýmdý aklýma gelmedi. Ayrýca Dividendlerý (temettü) D harfi ile bilerek grafiðe yerleþtiriyorlar.

Temettü severler iþ yatýrýmý öve öve bitiremiyorlar. Ancak iþ yatýrýmýn verdiði temettülerle lotlarýný çoðaltmazlarsa ne olacakmýþ beraber bakalým bende daha ilk defa sýzýnle bearber gördüm bu grafiði cunku bu web siteyi buldugumda oturupta tek tek temettü hisselerinin grafik performanslarýna bakmamýþtým.

Grafiðe göre ana sermayenýz erimiþ ancak aldýgýnýz temettüler yanýnýza kar kalmýþ.

GRAFÝK LÝNKÝ

Sayfa 19/90 ÝlkÝlk ... 917181920212969 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •