Ramazan bayramından bir hafta sonra yapılan seçimin sonucu bellidir.
Ramazan bayramından bir hafta sonra yapılan seçimin sonucu bellidir.
ben insanlığın basit temel taşıyım.
beni yıkan kendi saltanatını yıkar.(şahanşahna)
Seçim süreci dolar kurunu ve borsayı nasıl etkiler?
Yaşar Erdinç'in bugünkü yazısında önceki seçimlerin etkileri çok güzel grafiklerle gösterilmiş, yazıyı okumanızı öneririm:
https://www.bilgeyatirimci.com/2018/...-son-analizim/
Bugün ise piyasa müthiş ters köşe yaptı, erken seçim kararı alınıyor ve borsa negatiften %3+ yapıyor..
Yarın öbür gün korkular yatışınca milletin eline bırakmasalar bari..
Sn. Trendhound güzel bilgiler paylaşıyor benim paylaşacak ek bilgim yok, biraz yorum katayım.
Hisse dip çalışmasını tamamlamış olmalı diyor, katılıyorum, ama yeni gelenler bilmez, aylar önce de aynı şeyi yazıyorduk/bekliyorduk, hisse pek umursamadı, o dip çalışması bir türlü bitemedi. Umarım aylar sonra da hala aynı beklentilerle sabrediyor olmayız.
Hissedeki günlükçü alsatçı robotçu takımının hisseyi baskıladığı/çıkışı engellediği görüşüne katılmıyorum. Kısa vadeci adam o günkü fiyattan alır satar, trende etkisi yoktur. Örneğin Merril günde 20 birim işlem yapar, gün sonu net 1-2 birim alış ya da satıştadır. Robot kullanan diğer yerli kurumlar da aynı şekilde. İşlem hacmini şişirir dururlar. Açığa satış da benzer şekilde etkisizdir, düşmeyecek hissede açığa satış olmaz, düşen hissede yapılan satışlar da düşüş bitince ya da çıkış başlayınca yerine konur. Bunların etkisi düşüşü şiddetlendirmektir, ama aynı şekilde pozisyon kapatılırken de yükselişi şiddetlendirirler. Toplamda net alım satım olmadığından yine hissede trend değiştirecek etkisi yoktur. Fiyatın yükselmesi için hissede net alım yapılmalı, düşüş için de net satıcı olmalıdır. Hisse düşüyorsa birileri kalıcı olarak satıp gidiyor demektir, hisse çıkmıyorsa kimse kalıcı olarak almıyor demektir. Bu hissede şimdiye kadar satıp giden çok oldu ondan düştü, henüz kalıcı alıcı gelmedi o nedenle yükselmiyor. Yoksa günlükçüler her fiyattan alıp satar, bunların etkisi en fazla volatiliteyi artırmak/azaltmak olur.
Fazla naz aşık usandırır diye bir söz var, sekiz ay sonunda ben de bıkmaya başladım bu hisseden artık. Satıp çıkacak halim yok ama ilgim de başka yerlere kayıyor giderek. Örneğin bugün ilk defa kısa vadeli alsatlarım için halkbankın yanında garanti'de de pozisyon açtım, o da sanki beni bekliyormuş gibi yüzde yediye yakın arttı. Buna kapılacak değilim ama seçim zamanı belirsizliğinde şimdiki amacım ilk fırsatta halkbank pozisyonumu biraz küçültmek, nakite dönmek veya başka hisselere de ilgimi verebilmek. Sn. Trednhoundun yaptığı gibi portföyün %50'si ile hissede olmak istiyorum, sevdim o oranı, ben şu an yüzde 80-90'lardayım. Azaltacağım.
Başkanlık sistemine hayır diyen Türkiye'nin yarısı şimdi başkan seçmeye gidecek bu da enteresan..kime oy vereceĞİz belli değil ama neyse ki kime vermeyeceğiz o belli..
Sayın TH. 2007 deki 6.5 dolar ile 2017 deki 8.5 dolarda ki doların dünya üzerinde ki dolaşım miktar ve reel değerleri aynı değil. 2001 de 280- 400 dolar ons 2008 krizi sonrası genişlemeci politikalar ile 1200-1900-1300 bandında seyir halinde. FED in emisyon hacmi QE ile 800 milyon dolardan 4 trilyon dolara çıktı. Dolar / Euro paritesi 0.82 den 1.40 ları gördüğü malumunuz. Yani O dolar bu dolar değil. Yani eski tarihlerde ki değerli dolar ile ölçümlenirse şimdiki değerlerle her iki arz 20-30 dolar olacaktır. Ayrıca AB ve Japonyanın genişlemeci politikaları ile Çinin tahvil piyasası 2.1 tilyon dolara dayanarak ABD nin dış ticaret ve bütçe açığını fonladılar.
ABD bankaları mortgace türev piyasalarda ki toksik varlıkları buharlaşmadığına göre hala bilançolarda ve kar yazarak DOW u 26000 lere taşıdılar. Dediğiniz gibi bu sene 2 faiz artışı ile bu senenin sonunda ABD ekonomisi durgunluğa girer. Keza bütçe açıkları ile bir eroinman gibi gelsin OE diyecekleri günler yakındır. Sürdürülemez bir büyüme var ve 3 de son bulur . Faizi de 2.75 e getirirlerse bir kaç mermi elde ederler , geri vites indirim için. Bakalım bu bilek güreşi nasıl son bulacak. Dün Trump hımm hımm diyordu; biz faiz artırıyoruz, onlar devalüe ediyorlar dedi ÇİN ve Japonyaya ayar veriyordu. Bakalım bugün Abe ' ye ne el ense çekecek. Sİzden çok istifade ediyoruz. Halk Bankası Ynt. Kurul başk ını Sayın Süleyman Recep Özdil beyi şahsen tanıyorum. Kıymetli biridir. Bir finans kuruluşunda Genel Md. Yrd ı idi bende personel müdürü idim. Çok donanımlı biridir.
Hocam, Yaşar Erdinç gerçekten de donanımlı ve bilgili biri ancak dediklerinin ve beklentilerinin genelde tersi çıkıyor. Bunun nedeni de piyasa adamı olmaması ve piyasada rasyonellik araması. Bildiğin üzere a) borsanın bir sanattır, ilim değildir, en temel kuralı algıdır, ana motoru da sürü psikolojisidir; b) borsada rasyonellik (mantık) aranamamalıdır; c) piyasa ile borsa lineer değildir, non-lineerdir; d) piyasada asla equilibrium (güçler arasındaki denge) yoktur, Yaşar Erdinç gibi bunu arayanlar da maalesef onu bulamazlar.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Hocam gayet güzel yorumlarda bulunmuşsun, eline sağlık. Bir kaç konuda size katılamayacağım, örneğin net alıcı net satıcı durumu gibi. Borsada işlem gören herhangi bir hissede yapılan işlemlerde ne net alıcı olur ne de net satıcı. Borsanın işleme prensibi olan zero sum prensibi gereği alımlar her zaman satımlara, satımlar da her zaman alımlara eşittir, herhangi bir treydde alınan/satılan lotların karşılığında ayni sayı ve fiyat seviyesinde satılan/alınan lotlar vardır. Alınan lotların sayısı her zaman satılanlara eşittir, satılanlar da alınanlara. Peki o zaman hisse neden düşüyor? Bunun nedeni basit: Hissede satıcılar son 8 aydır dominant güç, bunu biliyoruz. Satış yapmak isteyenler ortaya çıktığında bunları almak isteyen potansiyel alıcılar mevcut belirsizliklerin ve risklerin ışığında bir risk primi talep edip risk primine bağlı olarak ancak ve ancak düşük fiyattan bunları almaya razı oluyorlar. Talep edilen risk primi, ki bu düşük fiyata tekabül ediyor, satıcı tarafından kabul gördüğünde de treyd (alım-satım) oluşuyor. Çıkış trendinde de bunun tersi söz konusudur. O zaman dominant güç alıcılar oluyor. Satıcılar da bu sefer risk primi değil de gelecekte oluşması muhtemel primden bir pay talep ederler ve satış fiyatını yükseltirler. Alıcılar da buna rıza gösterirse fiyatlar yükselmeye başlar. Açığa satışlara gelince, onlar düşüş sürecini hızlandırıp hissedeki volatiliteyi yükseltir. Zaman zaman da bir kar tanesinin çığa dönüşmesi gibi işler rayından çıkar ve düşüşler olması gerekenden çok daha fazla abartılır. Sizin tezinizin aksine, açığa satışlar hissenin performansına doğrudan etki eder.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yer İmleri