Originally Posted by
selka
Değerli arkadaşlar...
Ne AKP düşmanıyım, ne CHP sempatizanı ya da tam tersi.. Amacım asla siyaset değildir... Başlık adından belli... Türkiye Ekonomisi..
HDP hariç her parti benim partimdir ve hepsine de duruma göre oy verebilirim...
Bunu belirttikten sonra...
Memlekette asla Ekonomi çökecek, şöyle bitecek böyle bitecek senaryoları HİKAYEDİR:..
Bu senaryolar öyle ki 3 senede bir her zaman senaryosunu bilmemize rağmen bizlere izlettirilir...
2008 Mortgage Krizinde ABD de 150 adet dev finans şirketi battı...
Batan battığı ile kaldı, kalan sağlar ile devam edildi...
Bi'şey olmadı.... Bilakis daha da iyi oldu ekonomiler...
Devamında;
Türkiyede 15 Temmuz oldu...
Ertesi gün piyasalar çoştu.. Bi'şey olmadı...
Şu an da da bi'şey olmaz..
Ne olur? Söyleyeyim...
Bir adama borcumuz var ve adam her yıl borcumuza %15 zam yapıyor, ve biz maaş zammı olarak %12 alıyoruz...
Yani fakirleşiriz...
Ciddi anlamda bir kriz için Çiller Krizi, 2001 krizi gibi oluşumlar için daha çok mesafemizin olduğunu düşünüyorum...
2001 krizinde kişi başı gelir yıllık 2,000 USD idi... Borç 100 milyar USD idi... Gidecek yer kalmamıştı...
2018 de kişi başı gelir yıllık 12,000 USD.... Borç 400 milyar USD...Kriz kopacak bir durum var mı?
Bence yok.... Mesafe ve oynamak için alan hala geniş....
Ne olur? 12,000 USD binen vergiler, alınan ÖTV ler, artan KDV ler ile 10,000 e oradan 8,000 e oradan 5,000 oradan 3,000 USD a gelir....
Ne zaman ki fakirleşme boyutunda yer kalmaz, işte o an borcu ödeyemez ve dengemiz bozulur ve kriz çıkar...
Ama şimdilik CEPTEN yemeye devam...
Krizde olan HALK; otobüs ile gezer toplu ulaşım araçlarını kullanır...
Kullanan halkın%15'i...
Kalan hepsi HUSUSİ araçlarda hemde bir başına...
Demek ki hala yerimiz var...
Böyle ekonomilerde gelir dağılımı bozulur... AMa gelir dağılımı bozulması KRİZ çıkartmaz... Zengin ile fakirin arasını açar...
Kriz Zenginin de fakirinde fakirleşmesi ile olur...
Ama bizde sermaye sahibi hayatından memnun.. Borcunu rahatlıkla çevirir... Mesela Doğuş, mesela ACUN Medya mesela Ülker.. Hepsi borçlarını yapılandırır, 4 yıl sonra öder.. 4 yıl sonra mı Allah Kerimdir...
Sanayi de ki borcu olan KOBI mi? O yapılandıramaz... Ezilir.. Altta kalanın canı çıksın ekonomisidir bu... Batarsa o batsın...
Kriz mi? Dedim ya biri kazanıyor diğer kaybediyorsa KRİZ çıkmaz FAKİRLEŞME olur... Senin ise hangi tarafta kaldığın önemlidir...
Zenginleşme tarafında mısın? Fakirleşme tarafında mısın?
Mesela benim 1,000,000 TL var diyelim. %15 ile aylık faizde Aylık 12,500 TL net faiz geliri...
Diğeri Asgari ücretli işçi 1600 TL maaşlı.. Sabah 8 akşam 8.... Her ay fakirleşme tam gaz...
Böyle durumda kriz olmaz.. Dediğim gibi krizi her iki taraflı olur...
Türkiye Borcunu şimdilik çevirir... Altın alıp toprağa gömmenin bence anlamı yoktur...
BU yağma ekonomik sistemden YABANCI çıkmıyor sen sermaye sahibi niye çıkıyorsun?
Ha bu YAĞMA FAİZ EKONOMİSİ ni kim yarattı? Nasıl Bİter? bunlar ayrı konu...
İstenirse o da tartışılır...
Ama bence şu an kriz yok...
Borç yüksekse Mazot 9 TL çıkarılır, emlak vergisi %25 artırılır, araç ÖTV si KDV si %25 artar; olur biter...
Kim neye itiraz edecek?
Yer İmleri