Originally Posted by
selka
Deðerli arkadaþlar...
Ne AKP düþmanýyým, ne CHP sempatizaný ya da tam tersi.. Amacým asla siyaset deðildir... Baþlýk adýndan belli... Türkiye Ekonomisi..
HDP hariç her parti benim partimdir ve hepsine de duruma göre oy verebilirim...
Bunu belirttikten sonra...
Memlekette asla Ekonomi çökecek, þöyle bitecek böyle bitecek senaryolarý HÝKAYEDÝR:..
Bu senaryolar öyle ki 3 senede bir her zaman senaryosunu bilmemize raðmen bizlere izlettirilir...
2008 Mortgage Krizinde ABD de 150 adet dev finans þirketi battý...
Batan battýðý ile kaldý, kalan saðlar ile devam edildi...
Bi'þey olmadý.... Bilakis daha da iyi oldu ekonomiler...
Devamýnda;
Türkiyede 15 Temmuz oldu...
Ertesi gün piyasalar çoþtu.. Bi'þey olmadý...
Þu an da da bi'þey olmaz..
Ne olur? Söyleyeyim...
Bir adama borcumuz var ve adam her yýl borcumuza %15 zam yapýyor, ve biz maaþ zammý olarak %12 alýyoruz...
Yani fakirleþiriz...
Ciddi anlamda bir kriz için Çiller Krizi, 2001 krizi gibi oluþumlar için daha çok mesafemizin olduðunu düþünüyorum...
2001 krizinde kiþi baþý gelir yýllýk 2,000 USD idi... Borç 100 milyar USD idi... Gidecek yer kalmamýþtý...
2018 de kiþi baþý gelir yýllýk 12,000 USD.... Borç 400 milyar USD...Kriz kopacak bir durum var mý?
Bence yok.... Mesafe ve oynamak için alan hala geniþ....
Ne olur? 12,000 USD binen vergiler, alýnan ÖTV ler, artan KDV ler ile 10,000 e oradan 8,000 e oradan 5,000 oradan 3,000 USD a gelir....
Ne zaman ki fakirleþme boyutunda yer kalmaz, iþte o an borcu ödeyemez ve dengemiz bozulur ve kriz çýkar...
Ama þimdilik CEPTEN yemeye devam...
Krizde olan HALK; otobüs ile gezer toplu ulaþým araçlarýný kullanýr...
Kullanan halkýn%15'i...
Kalan hepsi HUSUSÝ araçlarda hemde bir baþýna...
Demek ki hala yerimiz var...
Böyle ekonomilerde gelir daðýlýmý bozulur... AMa gelir daðýlýmý bozulmasý KRÝZ çýkartmaz... Zengin ile fakirin arasýný açar...
Kriz Zenginin de fakirinde fakirleþmesi ile olur...
Ama bizde sermaye sahibi hayatýndan memnun.. Borcunu rahatlýkla çevirir... Mesela Doðuþ, mesela ACUN Medya mesela Ülker.. Hepsi borçlarýný yapýlandýrýr, 4 yýl sonra öder.. 4 yýl sonra mý Allah Kerimdir...
Sanayi de ki borcu olan KOBI mi? O yapýlandýramaz... Ezilir.. Altta kalanýn caný çýksýn ekonomisidir bu... Batarsa o batsýn...
Kriz mi? Dedim ya biri kazanýyor diðer kaybediyorsa KRÝZ çýkmaz FAKÝRLEÞME olur... Senin ise hangi tarafta kaldýðýn önemlidir...
Zenginleþme tarafýnda mýsýn? Fakirleþme tarafýnda mýsýn?
Mesela benim 1,000,000 TL var diyelim. %15 ile aylýk faizde Aylýk 12,500 TL net faiz geliri...
Diðeri Asgari ücretli iþçi 1600 TL maaþlý.. Sabah 8 akþam 8.... Her ay fakirleþme tam gaz...
Böyle durumda kriz olmaz.. Dediðim gibi krizi her iki taraflý olur...
Türkiye Borcunu þimdilik çevirir... Altýn alýp topraða gömmenin bence anlamý yoktur...
BU yaðma ekonomik sistemden YABANCI çýkmýyor sen sermaye sahibi niye çýkýyorsun?
Ha bu YAÐMA FAÝZ EKONOMÝSÝ ni kim yarattý? Nasýl BÝter? bunlar ayrý konu...
Ýstenirse o da tartýþýlýr...
Ama bence þu an kriz yok...
Borç yüksekse Mazot 9 TL çýkarýlýr, emlak vergisi %25 artýrýlýr, araç ÖTV si KDV si %25 artar; olur biter...
Kim neye itiraz edecek?
Yer Ýmleri