su gelinen nokta acisindan soruyorum ?
faiz ile kur'u kontrol altina alabilirmisiniz, aldiginizi varsayalim (hadi fakirlesmeyelim) kimi zenginlestirecegiz bu durumda !!?
kur faiz sarmalina girildigi zaman , cozum bellidir. niye elimdeki faiz silahini devredeyim ?? kur bir metadir, talep varsa bugun alinir yarin satilir. denge nerede ise orada olusur, bunu faizle kisa sureli engellersiniz belki ama talebi cozmeniz mumkun degil
Asla yatırım tavsiyesi olarak nitelendirilemez !!!
Kur enflasyon ve faiz döngüsüne girmişiz zaten.
Bu sarmalı kırmanın yolu şudur: Cari açık değil , cari fazla vereceksin.
İhracatı daha da artıramıyoruz, çünkü ithalata dayalı bir üretim modelimiz var.
Yapısal tedbirler, inovasyon, markalaşma vs. burada önem kazanıyor ama bunlar uzun vadede sonuç getirebilecek tedbirlerdir.
İthalatı azaltmak da orta vadeli bir tedbirdir. Hint fakiri gibi yaşamaya gerek yok. İthal araba, telefon vs. bunlara ilave vergi koyacaksın.
Faiz ise kısa vadede tek çekeceğin silahtır. Ama geç kalınmıştır.
2006 Haziran'daki kur hareketi faiz artışıyla önlenmiştir. O zamanki başkan Durmuş Yılmaz'dı.
Tayyip sevmezdi Durmuş'u faizleri yükseltiyor diye ama adam erken davranarak doğrusunu yapmıştı.
2014 Ocak ayının sonunda dolar 2.38 olduğunda gece 24'te TCMB acil toplanmıştı. Erdem Başçı geç de olsa faizi 400 baz puan artırdı, doların ateşini düşürdü.
4 TL'den beri doların artışını mal gibi izleyen TCMB çok gecikmiştir.
Bana göre 2 gün içinde TCMB acil toplantı yaparak faiz artıracaktır.
Aslında artırmasa da ELLIOT'a göre uzatan son 5. dalganın parabolik dalgalarını yapmaktayız.
2-3 hafta önce 400 baz puan artırsa dalga boyları böyle uzun olmaz dolar da 4.40'a dayanmazdı.
Geçen yıl Eylülde başlayan ARA TREND 1-2 günde bitecek zaten. Sonra 4-5 aylık bir düşüş trendi izleriz.
DUHUL : 1999
Çok güzel konuşuyorsun..Sanıyorum ki algım bozulmuş dolar böyle aylarca yükselecek 6 liraya kadar..BIST ise aylarca hatta yil boyu düşecek..Şuan bu düşünceden uyuyamıyorum.
Lenovo P1a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sn. mohikan,
kur ve enflasyon arasinda sabit, pozitif korelasyon asla saptanamamistir ! bu sebeple burada sarmal yoktur
sarmal olmasi icin faizi de dahil etmek gerekiyor ki buna zorlaniyor MB ?
ayrica
kur ile faiz arasindaki iliski icin negatif korelasyon bağıntısı zayıftır ! evet ateşini söndürme ifadesi doğrudur, ama bu kısa vadeli bir ilişkidir. uzun vadeli planda talebi olan bir meta icin cozum sozkonusu degildir !!
kur dengesini kendi bulmalidir, kur'un yukari gitmesi ekonomi icin olumsuz degildir ! petrol ve turevleri konusundaki girdiler disindaki hicbir girdi alternatifsiz degildir.
bu durumda faizi surekli yukseltmek orta ve uzun vadede hem daha yuksek kur hem de daha yuksek faiz demek olacaktir. bu da enflasyonu tetikler !
kur'a baski kuracagiz ve finans cevrelerini memnun edecegiz diye, iç ekonomi dinamigine darbe vurmak asil büyük problemdir !?
Çok geç kalındı zaten faiz artışı için bu saatten sonra artırmanın mantıgi yok..Dolar 3.8 iken bu hamleler gelmeliydi..Ben faizin artmasını ülkenin zararına görmüyordum tabiki 3.8ken..dezenflasyon gerek bunun içinde üretim..bukadar basit.
Lenovo P1a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kur ile enflasyon arasında pozitif korelasyon vardır. Nasıl olmaz?
Kur geçişkenliği diye bir oran vardır.
Normal dönemlerde geçişkenlik %10-15'ken ekonominin ısındığı dönemlerde %25'e kadar çıkar.
Faiz ile enflasyon arasında da enflasyonun menşeine göre pozitif veya negatif korelasyon vardır.
Şu anda bizdeki enflasyon daha çok talep kaynaklı olduğu için faizleri artırmak orta vadede enflasyonu düşürecektir. Yani NEGATİF bir korelasyon olacaktır.
Arz eksikliğine dayalı bir enflasyon olsa idi faiz artırdığın zaman ekonomi daha da daralır ve faiz ile enflasyon arasında POZİTİF bir korelasyon olurdu.
Sonuç olarak TCMB faizleri zamanında artırsaydı KUR bu kadar yükselmez ve 4 TL altında olurdu, enflasyon da %15'lere çıkmazdı.
Sadece büyüme %7 değil de %3-4 olurdu bu da idare ederdi.
Ama hükümet seçim yapmayı aylar öncesinden kafaya koyduğu için gaza bastı da bastı.
Bankalardan kredi kullananlara KGF ile kefil olundu.Hazine'den herkese para saçmaya başladılar.
Denk olmasıyla övündüğümüz bütçe açık vermeye başladı.
Sonuçta geldiğimiz nokta bu.
BÜYÜME 2-3 puan fazla olsun derken KUR, FAİZ, ENFLASYON yükseldi. Yani döngü başladı. Geçmiş olsun.
DUHUL : 1999
kur artislarinin enflasyon uzerine etkileri uzerine yapilan her objektif bilimsel arastirma (degiskenlerini uydurmadiklari)aradaki bagintinin zayif olduguna isaret eder. ayrica aralarindaki var olan iliskinin sebep veya sonuc mu oldugunu gosterecek bir delili de sabit ifade edemez.
faiz ile kur arasindaki negatif korelasyonda kisa vadelidir ve bagintisi zayiftir. surekli faizi artirarak kur yukselislerini engellemeyi dusunmekten bahsediyorum. bir silahtir cekersiniz yer ya da yemez.
deginmedim ama siz deginmissiniz faiz ile enflasyon arasindaki korelasyon sabittir. ama zaten enflasyonlar %90 talep kaynaklidir. bu acidan ekonomiyi sogutma veya isitma yonunde faiz kullanilabilir ?! ama bu durumu kur politikasi ile birlikte degerlendirerek hareket etmek hata olur ?!
geldigimiz noktada MB'nin faizi yukseltip surekli kura baski kurmasi isteniyor aramizdaki fark bu ! bu finansal bir hamledir iktisadi degil ? ben bir hamle denenebilecegini ve bununla ilgili bi sekilde mudahale yapildigini soyluyorum ama bu kalitsal olmamali ! basaramazsiniz. kur kendi dengesini bulmali
kaldiki ekonomik buyume icin bir miktar yuksek enflasyonun goze alinacagini tum iktisat cevrelerinde kabul edilen gercektir. faizi sadece enflasyona mudahale araci olarak silah olarak kullanmak bu durumda mantiklidir !? yoksa kura mudahale etmek icin kullanmak safliktir ...
bu durumda faiz kur enflasyon sarmali yoktur, yaratilmak istenen faiz kur sarmalidir bunun icine MB girmemelidir....
Yer İmleri