Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
kendimi tekrarlıyor pozisyonuna düşüyorum...ama yine yazacağım.

soru şu...toplam maddi varlığın ne kadar, bunun ne kadarı il-likit (ev, araba, arsa vs)..ne kadarı likit (nakit, altın, döviz, hisse senedi, mevduat vs)....likit varlıkların ne kadarı borsaya ayrılıyor.

şimdi mesela petkime bakıyorum...adam 150-200 bin tl yi sadece petkime bağlamış...bunun mantıklı-rasyonel bir yatırım olması için...toplam hisse portföyünün 2 milyon filan olması lazım...borsaya sokabilecek, kenarda bir 2 milyonu daha olması lazım...diğer likit enstrümanlarda 4-5 milyonu olması lazım...il likit varlıklarının da 10-15 milyon etmesi lazım.

evin yok, belki araban bile yok...dişinden tırnağından arttırıp 300 bin tl biriktirmişsin, bunun da 200 bin tl sinin petkime gömmüşsün...sağlam geleceği parlak diye..ama bir kötü bilanço ile 2 haftada %40 düşüyor...her gün %3-5...için yanıyor, kalbin duracak gibi oluyor.

girişte bu nedenle portföy oluşturma teknikleri, stratejilerini konuştuk..yazıştık...inanılmaz hesapsız kitapsız işler yapılıyor, saçma sapan riskler göze alınıyor.

sonra bist te uzun vade para kazanılmaz..burası kumarhane...burası şöyle, burası böyle...sanki her şeyi çok iyi yaptın, tüm kurallara uydun, herşeye rağmen sonuç kötü oldu...zaten yola çıkarken %90 kaybedecek şekilde başlamışsın işe...başarılı olsan sürpriz, şans olurdu.
Araba için oranım 1/10 dur .1 milyonluk varlığım olursa max.
100 binlik arabaya binme hakkim olur diye dusunurum...portfoyum mevduat yüzde 90 altın yüzde 7 ...yüzde 3 te hisse ..hisse az ama artıracağım. Benim mantığım da şu var hayatı idame ettirecek kadar bir rakam 300 bin civarı yeter üstü olan bence kira getirisi olan bir gayrimenkul yahut gelire ihtiyacı yoksa tarla veya arsa alınabilir ..

SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.