Originally Posted by
Cautionary
kendimi tekrarlýyor pozisyonuna düþüyorum...ama yine yazacaðým.
soru þu...toplam maddi varlýðýn ne kadar, bunun ne kadarý il-likit (ev, araba, arsa vs)..ne kadarý likit (nakit, altýn, döviz, hisse senedi, mevduat vs)....likit varlýklarýn ne kadarý borsaya ayrýlýyor.
þimdi mesela petkime bakýyorum...adam 150-200 bin tl yi sadece petkime baðlamýþ...bunun mantýklý-rasyonel bir yatýrým olmasý için...toplam hisse portföyünün 2 milyon filan olmasý lazým...borsaya sokabilecek, kenarda bir 2 milyonu daha olmasý lazým...diðer likit enstrümanlarda 4-5 milyonu olmasý lazým...il likit varlýklarýnýn da 10-15 milyon etmesi lazým.
evin yok, belki araban bile yok...diþinden týrnaðýndan arttýrýp 300 bin tl biriktirmiþsin, bunun da 200 bin tl sinin petkime gömmüþsün...saðlam geleceði parlak diye..ama bir kötü bilanço ile 2 haftada %40 düþüyor...her gün %3-5...için yanýyor, kalbin duracak gibi oluyor.
giriþte bu nedenle portföy oluþturma teknikleri, stratejilerini konuþtuk..yazýþtýk...inanýlmaz hesapsýz kitapsýz iþler yapýlýyor, saçma sapan riskler göze alýnýyor.
sonra bist te uzun vade para kazanýlmaz..burasý kumarhane...burasý þöyle, burasý böyle...sanki her þeyi çok iyi yaptýn, tüm kurallara uydun, herþeye raðmen sonuç kötü oldu...zaten yola çýkarken %90 kaybedecek þekilde baþlamýþsýn iþe...baþarýlý olsan sürpriz, þans olurdu.
Bunu benim için yazmadýðýný varsayarak yorumlayým, herkesin portfoy risk daðýlýmý kendi bileceði iþ, yaþýna, tercihine, yatýrým anlayýþýna göre deðiþir, hap gibi herkese ayný reçete olmaz, ama riski bölmek lazým o net. Nihayetinde gidip kredili alým yapmadýk, xu30 dýþý senet almadýk, geleceði parlak olduðunu düþündüðümüz, görece ucuz bir þirkete 10 yýldýr ortaðýz, daha nasýl uzun vadeci olalým.
Senet çatýr çatýr düþtü, üstelik yatýrýmlarý bitiþ arefesinde, bir kötü bilanço ile olacak þey mi, ben uzun vadeciyim diye bunu dert etmemek saçmalýk olur, ciddi dert ettim hatta sýrf bu sebepten artýk yatýrým stratejimi deðiþtiriyorum bu borsa için. Ortada net bir fiyat var, nereden nereye geldiði var, sanki çok yükselmþ gibi, isterse seneye 10 katýna çýksýn artýk. Normal bir borsada bu hareketler olmaz, zaten insider'ýn her türlüsü açýkça dönüyor. Türk borsasýnýn uzun vadede getiri saðlamadýðý ise, ilk elden tecrübe etmiþ benim için tartýþmasýz bir gerçek, dedem 20 tl'ye tarla almýþ hesaplarýna da, aldatmacý uzun lineer grafiklere de karným tok, isteyen de yapar kendi bilir.
1994, 2000, 2008 krizlerini gördüm, 2000 ve 2008 krizlerinde görece dip seviyelerden senet aldým, bu defa ilave almayacaðým, tercihim bu yönde.
Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer Ýmleri