Originally Posted by
wiseinvestor
Benim hesabı geçelim, yıllara yayılı alımlarım ve genelde belli dirençleri geçince aldım, hesapları genel ekseriyete göre yapmıyorum. Sadece dolarla bile tutmuyorum fırsat maliyeti bile koyuyorum üzerinde, öyle olunca hiç de dediğiniz gibi 5 kat 10 kat felan kar çıkmıyor.
Petkim piyasa değeri 1,6 milyar dolarlarda şu anda, bırakın 10 katı; 5 kat olması için 300 milyon dolar piyasa değeri görmüş olması lazımdı, değil böyle piyasa fiyatları 1 milyar dolar altında bile fazla kalmamıştır. Şu kadarını söyleyim 2000'lerde 5 milyar dolarları da görmüştü. Bırakalım yüksek enflasyonist ortamda katları vs. hal böyle olunca kar nasıl olabiliyor? Şunu da ekleyim 2008 yılında bu şirket 4 küsür milyar dolar üzerinden azerilere satıldı. Şu anda 1,6 milyar dolar, bu bile yeter olayı özetlemek için.
Dostum konu düşmesi çıkması değil, kar etmek vs. de değil. Senet bu düşer de çıkar da. Konu şu, bu borsa yatırımcısına saygı göstermiyor. ABD'de çok sert düşüşler var tarihinde (87 kara p.tesi misa) ama her iki kişiden birinin borsa yatırım var.
Bu sebepten önemseniyor ve piyasası regüle. Bizde toplasan birkaç onbin kişi kimsenin umrunda değil. Açın bakın 100 yıllık dow grafiğine nereden girerse girsin 10 yıl bekleyen mutlaka kazanmış. Bir de bizim dolar bazlı grafiğe bakın sürekli düşüyor, nereden girersen gir zarar.
Şimdi bunun tercümesini türkçeye çeviriyorum. Ben girdim petkime sizin hesapla kardan zarar ama uzunca bekleyip doğru dürüst en azından beklentim olanı kazanamadım. Bir noktaya geldi, anlamsız bir şekilde açıklamasız bir şekilde füze gibi düştü, insider oldu o oldu bu oldu. Çok güzel belki size veya başkalarına da fırsat oldu, olmalı da. Ama şimdi bu olanı biteni normal görüp sorgulamazsanız emin olun yarın aynısı sizin de başınıza gelecek. Bir noktaya kadar para kazandım zannedeceksiniz ama sonra bakacaksınız gümm kucakta.
Ben artık bu borsaya inancımı kaybetmeye başladım, bakın daha çok uzun olmayan bir vade önce nasdaq'a küçük bir parça yatırmıştım ve çok pahalı diye düşünüyordum. Şu anda ne oldu dersiniz, dolar patlamış, nasdaq yükselmiş ve bizim borsayı fersah fersah geçmiş.
Bu düzen böyle devam ettikce pahalı diye bir kavram yok, ne olursa olsun para oraya gider ve bu mezbelelikte yatırımcı kimse kalmaz, herkes alsat birbirini ütmeye çalışır.
Yer İmleri