Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
29,70 10% 5,61 Mn 27,02 / 29,70
68,75 10% 865,28 Mn 68,75 / 68,75
103,40 10% 9,37 Mn 103,40 / 103,40
37,40 10% 75,39 Mn 32,86 / 37,40
47,36 9.99% 154,19 Mn 42,42 / 47,36
12,42 -10% 773,06 Mn 12,42 / 13,30
41,08 -9.99% 35,75 Mn 41,08 / 41,08
23,24 -9.99% 716,42 Mn 23,24 / 26,24
11,63 -9.98% 295,01 Mn 11,63 / 13,02
8,23 -9.96% 30,33 Mn 8,23 / 8,23
240,50 0.12% 19,58 Mr 234,00 / 241,50
294,00 0.17% 8,83 Mr 290,50 / 295,50
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
13,18 0% 6,28 Mr 12,95 / 13,34
192,60 1.74% 5,42 Mr 189,00 / 192,60
16,73 -2.68% 538,85 Mn 16,56 / 17,34
66,90 -0.52% 5,27 Mr 66,10 / 68,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
670,50 -0.37% 2,44 Mr 670,50 / 685,00
86,95 -1.02% 351,46 Mn 86,25 / 88,45
110,50 -0.72% 132,84 Mn 109,70 / 112,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
27,20 -0.8% 92,71 Mn 26,92 / 27,58
10,79 -4.09% 454,26 Mn 10,75 / 11,55
71,60 -4.15% 513,73 Mn 71,55 / 75,40

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 1003/1081 lklk ... 35039039539931001100210031004100510131053 ... SonSon
Arama sonucu : 8643 madde; 8,017 - 8,024 aras.

Konu: Orta uzun vadeli (Boa) hedefe kadar disiplin (2)

1. imizde ok hain var

Borsa stanbul Ynetim Kurulu Bakan Himmet Karada ile son haftalarda Trkiye piyasalarnda estirilen speklatif giriimlerin perde arkasn konutuk. “imizde ok hain var”

Borsa stanbul Ynetim Kurulu Bakan Himmet Karada
    pheli giriimleri SPK’ya raporladklarn belirten Karada, yeni speklatif giriimlere kar seime kadar teyakkuzda olacaklarn anlatt. Karada, dolarn 4,92 liradan dnd o gece ahit olduklarn anlatt: “Sahurdan itibaren piyasalar yakndan takip ettik. Benim bilgim dahilinde milyarca dolar dviz bozduruldu ve kurun daha da yukar kmas engellendi.”

Trkiye geen yl kaydettii yzde 7,4’lk bymeyle gl bir byme baarsna imza att. Gl retim ve sanayi faaliyetinden beslendii iyice ortaya kan Trkiye ekonomisinin bu yl da en az yzde 5 bymesi bekleniyor. nmzdeki hafta aklanacak ilk eyrek bymle verisinin yzde 7’nin zerinde gelmesi bekleniyor. hracat ve turizm gelirlerinden kaynakl Trkiye’ye ok nemli bir dviz girdisi var. Buna ramen Trkiye’ni son haftalarda kar karya kald finansal saldr dikkat ekti. Merkez Bankas’n faiz arttrmaya zorlayan ve 300 baz puanlk art koparan evrelerin, Trkiye finans piyasalarna ynelik speklatif giriimleri bir miktar durulduysa da lkeye ciddi bir yk getirdi.

Son haftalarda Trkiye piyasalarnda estirilen speklatif giriimlerin perde arkasn Borsa stanbul Ynetim ve cra Kurulu Bakan Hikmet Karada ile konutu. Varlk Fonu Bakanl’n da yrten Karada’a, bu apkasndan dolay da sorular ynelttik. te Karada’n sorularmza verdii cevaplar.

MZDE OK HAN VAR

* Hala teyakkuz devam ediyor mu?

Teyakkuz ayn ekilde devam ediyor. erdeki oyuncularyla da koordine yapyorlar. imizde ok hain var ya.

* Dardan gelen emirleri Trkiye'de giren kim?

Bizim bildiimiz adamlar. ok var bunlardan. Diyorlar ya ‘sizin tarafta CIA’dan maal ok gazeteci var’ diye. Her kesimden bol miktarda var. Bazen onlar bilindik adamlar. Bir de bizden gzkp avanaklndan ya da bu kumpasa den, kiiler de var. imdi yle eyler yaptryorlar. Biz sonuta uluslararas yatrm ekme hedefinde olan bir lkeyiz. Bazen uluslararas yatrmclar belli haberleri farkl gstererek, algy deitirerek, yle korkutuyorlar ki, byle panikle sonuta imdi uluslararas yatrmclar da sonuta paralarn yatryorlar bir lkeye. Bu ben konutuumda seim ncesinde maysn son haftas planlanyordu. Ama bir hafta nce baladlar. Bir panik algs oluturdular. Yatrmcnn ok ciddi zararla anaparann yzde 50-60 altnda satp kmasn planladlar.

Borsa stanbul Bakan Karada, Ekonomi Mdrmz brahim Acar ve muhabirimiz Mesude Demirhan’n sorularn cevaplandrd.

HKMETE ZARAR VERMEK STYORLAR

Burada bir kendilerinden olan kii ve kurumlar var. Reyting kurulular, uluslararas kurulular, Trkiye'de destekledikleri gazeteci ve finans kesiminden kiiler illaki var. Bir de bizim tarafta bu korku ve krlganlklar besleyici demeler alyorlar. Alglarla finansal sisteme olan gveni zedeleyerek bir panik havasyla kartyorlar. Bundan politik kazanm elde etme politikalar var. Seim ncesi dnemde kur ykselirse ve faiz artarsa bundan mevcut hkmet zarar grr. Ekonomik olarak da kazanma hedefleri var.

SIKI TAKP YAPIYORUZ

* Bu tr speklatif hareketler takip edilebiliyor mu?

Takip edilebilir. Ben borsa ile ilgili olanlar detayl olarak takip edebiliyorum. Ama para piyasalar ile ilgili olanlar takip etme grevi Merkez Bankas'na ait.

* Grebildikleriniz yasal snrlarnn dna kan organize hareketler mi oluyor?

Yasal snrda da yapyorlar. Yani yatrmc algsn negatife dndrerek sat basks oluturma, ksa vadeli oklarla gri alanda yani bir maniplasyon ve speklasyon arasnda eyler. Ama drste eyler deil.

70 BN DENEYECEKLERD

* Hisse senetlerini ucuzlatp alt seviyeden kapatma oyununa dikkat ektiniz. Borsann nereye kadar drebileceini tahmin ediyordunuz?

Borsa stanbul’da biliyorsunuz dn ve bugn (28-29 Mays) toparland. Bizde 80 binleri 70'li rakamlar deneyeceklerdi. 100 binin altnda piyasay ok yakn takip ettik. 100 binin altnda baarl olamadlar.

KUR YKSELN AIKLAYAN BREY YOK

* Geen hafta dviz piyasalarna ok ciddi saldrmalarna ramen borsaya fazla yklenmediler sanki…

Tabii geen hafta kurlara daha youn alm olabilirler. Halen de devam ediyorlar. Bence bir mant yok. Geen haftaya gre Amerika'da faizler aa ynl hareket ediyor. 3.12'den 2.86'ya inmi. Brent petrol de aa ynl hareket ediyor. Merkez Bankas politikas biraz daha ngrlebilir oldu. Orada da sknt yok. Yani yukar ynl hareketi aklayacak birey yok. Piyasalar ksa vadede dengesini bulacaktr.

* Peki ne oldu da, 70-80 bini gze alamadlar?

Biraz biz nlem aldk. Biraz da kurun ykselmesiyle beraber, borsa da artk bu fiyat seviyesinden sat ok daha fazla zarar anlamna geliyor. Yani 2 dolara aldnz hisseyi 50 sente satacaksnz. Ortalama hesaplamalar yaptnzda da onun gereki bir fiyatlama olmadn firma karllklarna gre grebiliyorsunuz zaten.

* Hangi nlemleri aldnz?

Aa sat ilemleriyle ilgili bir dzenlemeler yaptk. Piyasann nemli oyuncular, yatrmclar anlk takip ediyoruz. Maniplatif bir ilem var m? Sknt nereden kaynaklanyor? Gerektiinde yatrmc bazna kadar inip gryoruz.

* Maniplatif giriimleri rakamlara dkyor musunuz?

statistik olarak bir dkm yok. Sermaye Piyasas Kurulu’na durumu rapor ediyoruz. Herhangi bir sermaye piyasas suu var m yok mu SPK karar veriyor. Biz raporlama yapyoruz. Su boyutuna SPK karar veriyor.

YEN OK BEKLEMYORUZ

* Siz yeni bir tazyik bekliyor musunuz?

Seim arifesinde ben byle ok byk yeni bir tazyik... nmzdeki haftay takip etmek lazm ama ok art ok anlamnda bireyler, sert bir hareket beklemiyorum.

* Bunu PPK toplantsna m balyorsunuz?

Biraz ona da netleme saland. Piyasalarda haziran ile beraber tamamen seim atmosferine giriyoruz. Haziran'n ilk haftasndan sonra ok sert hareket beklemiyorum.

* 24 Haziran seimleri ve sonrasna ilikin tablo mu ortaya kmaya balayacak?

Aynen. imdi oyunun kurgusu neydi? lk nce operasyon indirim. u an fiyatlar aa ynl indirilmi oldu. Bizim endeks veya hisse fiyatlar dolar fiyat baznda yzde 20-30 ucuzlad zaten. Artk bundan sonra dn ve bugn grdnz gibi alm ynnde hareketler artt. Artk yatrm dnemi nk. ok uygun fiyatlara geldi zaten. Seimden sonra reel deerler anlamnda da bir toparlanma bekliyoruz. Seim ncesinde de ksmen grlr. Biliyorsunuz piyasa genellikle satn almay seim sonrasna brakmyor genellikle. nceden okuyup satn alyorlar.

Gl bir Trkiye istemiyorlar

* Ne istiyorlar Trkiye'den? Neden bu tr saldrlarn hedefinde hep Trkiye oluyor?

Trkiye bulunduu blge itibariyle birok devletin ve ekonomik oluumun dikkatini ekiyor. Burada bamsz, gl ve ynlendiremez bir otoritenin varl onlarn bu blgedeki karlarn zedeliyor. lerini zorlatryor. Mmkn olduunca ynlendirilen, ynetilen, kontrol edilen, hkmetler ve ynetimler istiyorlar burada. Onlara kalrsa mmknse ok partili bir koalisyon iktidar olsun. Kenardan da byle IMF standart yap monte etsinler. Byle bir yapy daha ok ynlendirebilir ve isteklerini dayatabilirler. Ekonomik anlamda da, siyasi anlamda da IMF’nin belirledii standartlarla idare edilen bir Trkiye'nin Afrin'de operasyon yapma imkan olmaz. Brak Afrin operasyon yapmay; memura ve askere vereceimiz maaa, alacamz mermiye kadar karmak istiyorlar. Bugn bunu yapamadklar iin Trkiye’yi IMF’ye doru itelemeye alyorlar.

* ki- hafta nce yatrmcya ‘tedirgin olmayn bekleyin’ tavsiyeniz vard.

lk defa olmad iin srekli byle krlganlk dnemlerinin ncesinde panii kaplp, ok ksa vadeli oklarla normal hisseleri ellerinden karmamalar lazm. Sermaye piyasalarnda yatrmclarn sabrl olmalar lazm. Bu arada kamu kurumsal fonlarnn sermaye piyasalarna doru ynlendirilmesi lazm. sizlik fonu ve dier fonlar gibi.

Varlk Fonu’nun altyaps tamam

* Varlk Fonu’nda bamsz denetleme sreci ne zaman tamamlanacak?

Denetim sreci tamamlanacak. nmzdeki haftaya bitirirler galiba. Bamsz denetim tamamlannca zaten hem faaliyet raporu hem bamsz denetim sonucu finansallarmz yaynlanm olacak. Seim ncesi dnemde Varlk Fonu’nun alt yap almalarn tamamlam olacaz. Finansallarn hazrlanmas bamsz denetim, stratejik planda gerekli admlarn atlmas sonunda da kuvvetli gl bir finansal aktr olarak hazr olacak.

* Srecin bu kadar uzamasnn sebebi nedir?

Varlk Fonu gzel bir konseptte kuruldu. Ama bunun ne zaman daha aktif kullanlacak ne zaman biraz daha geri planda kalacak, bu tamamen siyasilerin tercihleriyle alakal. Siyasetin devlet ynetiminin ncelikleri deiebiliyor. u ana kadar ok aktif bir ara olarak kullanlmad. Bu da bir tercih. Seimden sonra Cumhurbakanmzn da belirttii gibi finansal piyasalarda aktif kullanlma hedef var. Bu da bir tercih. Piyasada yanl bir beklenti olumu.

Tosuncuk kadar gven veremedik

**Bu sreten sonra borsaya, hisse senetlerine, tahvillerine kaynan nereden geleceini tahmin ediyorsunuz?

Bizim tasarruflarmz yeterli seviyede var. Uluslararas sisteme ak bir yapdayz. Tasarruf eksii deil tasarruf kanallarnda problem olduunu dnyorum. Anadolu insannn tercihlerine uygun yatrm aralar sunma konusunda halen yetersiziz. Bunu neden sylyoruz. Bir tane tosun kyor. Milyar liraya kadar para bulabiliyor. Onu uzaydan getirmedi ki. te Anadolu insanndan. Dolandrc o kadar fonu bulabiliyor da acaba sermaye piyasalarnda birok halka arzda hedeflenen rakamn zerinde paralar bir dolandrcya kaptrlabiliyor. Demek ki Anadolu insannda para var. Burada biz demek ki insanlara gven vermede o tosuncuk kadar olamadk.

20 bine aldklarn 40 bine satacaklar

* TL’ye destek iin nemli bir karar aldnz. Miktar ne kadar?

Biz irket olarak finansal kurulularn merkezindeyiz. Biz satyoruz. Burada bir miktar odakl yaklammz yok. Kur geliri elde etme yaklammz yok. Seim ncesi Haziran ay sonuna kadar zaten ksa vadeli bir ihtiyacmz yok. Hemen kur ucuzlad aldk byle bir ey yapmadk. Biz sadece sattk sadece Trk ekonomisine ve Trk lirasna piyasaya olan gvenimizi yansttk. be milyon kazanm kaybetmiiz ok nemli deil. O gn sahurdan itibaren, piyasalar yakndan takip ettik. Benim bilgim dahilinde milyarca dolar dviz bozduruldu ve kurun o gn yukar ynl hareketi ciddi anlamda frenlendi.

* Kamu kurumlarndan m geldi bu satlar?

Kamu ve zel birok adm atld. Biz samimiyiz. unu gsteriyoruz. Hesaplamalarmz yapyoruz. Kurun bu seviyesinin makul olmadn, herhangi bir ekonomi veriyle de desteklenmediini piyasaya akladk. Asl aklama oydu. Orada da ka milyon bozdurduk. Bizim bu durula paylamak istediimiz ey bu tr detaylar deil.

DOLARDAK SALDIRI YURT DII KAYNAKLI

* Bu kadar dolar kim toplad? Yurtdna m gtrlyor?

O talep byk oranda yurtd kaynaklyd. Sahurda Japonya piyasalar ak, o taraftan bir taleple ykseldi ve 4.90’l rakamlar grd. Bu gerek bir talep midir? Bir kurgu mudur? Maniplatif bir hareket midir? Onun analizini yapacak olan Merkez Bankas ve Para Politikas Kurulu. Biz hisselerdeki btn detaylar grebiliyoruz ama para politikas ve para piyasas tarafnda asl sorumlu ve grevli olan kurum Merkez Bankas taraf tabii.

u anda dolar baznda borsa endeksi 22 binlerde. Bedava gibi birey. Geziye 40 bin ksrle girmitik. Borsa 118 bin iken endeks kur 3.50 olduunda 33 binden 22 bine inmi endeks. Yurtd yatrmc iin yzde 30-35 ucuzlam. Yani benim sylemeye altm bu ite. 22 bine 20 bine aldklarn seim sonrasnda 30 bin 40 bin bandnda satacaklar. 3 aylk dnemde nereden buldun bu kadar kar

SM-J710FQ cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.

2.  Alnt Originally Posted by decamercion Yazy Oku
    Endekste testere yapyorlar. KY dililer arasnda un ufak oluyor. Muhtemelen asrn liderimizin ingilizlere gnderdii ulaklar ii beceremediler.
    ngilizler yada parann sahiplerine bir kere taviz verirseniz hep daha ok ister. Ki biz 15 yldr veriyoruz.
    Muhtemelen onlar ne olacan daha tarafsz gzle gryorlar. Bu arada doe bank galiba riskli bankalar grubuna alnm.
    Dostum sen malda msn?
    may the force be with you

Alnt Originally Posted by tulipomania Yazy Oku
    Dostum sen malda msn?
    Ben 97 den beri hep maldaym. Malsz yatmam ben

4.  Alnt Originally Posted by decamercion Yazy Oku
    Ben 97 den beri hep maldaym. Malsz yatmam ben
    Hi yle bir halin yok gibi. Tebrik ederim seni...

Hi yle bir halin yok gibi. Tebrik ederim seni...
    Bunu nereden kardnz anlamadm. Brak mal byle havalarda kredili mala girerim mesela u anda bile kredili mal tayorum.

6. Yrek m yedin sen 🤣. Biz elde ne varsa frsat olduka satyorum. Benimkiler erez ama olsun. Bana gre kol gibi zarar.
     Alnt Originally Posted by decamercion Yazy Oku
    Bunu nereden kardnz anlamadm. Brak mal byle havalarda kredili mala girerim mesela u anda bile kredili mal tayorum.
    Hisse konusunda kesinlikle ytd. Kendi kararnz kendiniz verin. Kendi paranz kendiniz harcayp mutlu olun.

7.  Alnt Originally Posted by decamercion Yazy Oku
    Samimi gelmiyor.

samimi gelmiyor.
    belki inandrr sizi

Sayfa 1003/1081 lklk ... 35039039539931001100210031004100510131053 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz