Amatör bir yatırımcıyım ve endeksi uzun vadede yenemeyeceğini düşünüyorum. Bundan dolayı son on yılın endeks grafiğine bakmak borsaya daha fazla para yatırmamı engelliyor. Özellikle dolar bazında baktığımda 2009 krizinin dibine yaklaştığımızı görüyorum. Hem de global veya adı konulmuş yerel bir kriz olmadan.

Tabii ki borsadan hisse aldığımızda endekse değil şirkete ortak oluyoruz ve son on yılda dolar bazında çok iyi konuma gelmiş şirketler de var. Ancak dediğim gibi bilgili ve tecrübeli bir yatırımcı olmadığım için önümüzdeki on yılın bomba şirketlerini bulabilme konusunda kendime güvenmiyorum. Bu bomba şirketleri bulabilecek kadar yatırım işine odaklanmak da istemiyorum açıkçası. Erken emekli olabilmek için bu işe çok fazla zaman harcamak bana mevcut işimi yatırımcılıkla değiştirmek gibi geliyor.

Benim ihtiyacım olan ise mesleğimden kazandığım paraları pasif gelire dönüştürebilmek. Gelişmiş ve stabil borsaya sahip ülkedeki insanlar gördüğüm kadarıyla düşük komisyonlu endeks ETF'leri ile bu işi görüyorlar. Minimum efor ile yıllık ortalama bir getiri sağlamak için en iyi yol bu. Ancak bizdeki endeksin durumundan dolayı(ve düşük komisyonlu EFT olmamasından) bu yatırım şeklini izleyemiyoruz. Ağır gelir vergisinden dolayı da yurtdışındaki bu ETF'lere yatırım yapmak cazibesini kaybediyor.

Yeni yatırıma başlayan kendim adıma iki tane seçenek görüyorum: Birincisi; gelir vergisi yükünü hafifletmenin yolunu bulabilirsem düşük komisyonlu Amerikan EFT'leri almak. Ancak Amerikan borsaları son on yıldır nefes almadan çıktığı için girmek için kötü bir zaman olabilir. İkincisi; geçmişte iyi performans göstermiş sağlam şirketler ucuzladığında gözümü kapatıp alım yapmak. Ancak çok vakit ayıramadığım için bu alımlar benim için al-unut gibi olacaklar. Ama al-unut işlemininin bizim borsada işlemediğini ve önerilmediğini de okuyorum.

Bir yıldır yaşadığım kafa karışıklığını burada yazıya dökmek istedim. Kendim için de geleceğe bir not olsun