Sayfa 8/1230 İlkİlk ... 67891018581085081008 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 57 - 64 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Uzun vade yatırım için ne güzel günler...hisseler düşüyor diye sevinmemiz lazım...ama başlık malda yakalanan, ve ne olacak bu portföyün hali diyen ky gibi sessiz
    Kağıt düşerken sevinmemiz lafına da katılmıyorum.

Mayıs 2013 endeks 5 cent, derken gezi olayları derken parasal genişlemeye son verilmesi, derken faiz artışlar. Bu arada bizde 17/25 aralık krizi.

Borsa sürekli göçüyor, Mayıs 2013 te 68 TL olan ttrak habire düşüyor, 55 TL lere inmiş, derken bir gün efsane bir düşüş oldu yanlış hatırlamıyorsam 48 TL ye düşmüştü. Sadece bir günlük fırsattı ondan sonra tekrar artışa geçti ve 90'lara kadar çıktı. 48 TL'yi gördüğü o gün alım için sadece bir gün fırsat verdi, o gün elinde para varsa ve tümünü gömecek cesaretin varsa sadece bir günlük fırsattı.

Diyelim ki çok cesurdun ve elinde para vardı gömdün tüm paranı, kağıt daha sonra 90 TL lere çıktı. O gün kü 48 TL dolar 2 TL desen 24 dolar falan ederdi. Hadi 2.2 olsun, 22 dolardı.

Bugün ttrak ne kadar 11.50 dolar.

Zarara bakar mısın adam 4 sene önce tarihi dipten almış üstelik sadece bir günlüğüne o fırsatı verdi. Ve bugün hissesi dolar olarak yarı fiyatında.

Şimdi bu adam hissesi düştü diye niye sevinsin, elinde şu an ne kadar para olursa olsun, bu adamda akıl varsa bir daha bu kağıttan alır mı?

Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku

Mayıs 2013 endeks 5 cent, derken gezi olayları derken parasal genişlemeye son verilmesi, derken faiz artışlar. Bu arada bizde 17/25 aralık krizi.

Borsa sürekli göçüyor, Mayıs 2013 te 68 TL olan ttrak habire düşüyor, 55 TL lere inmiş, derken bir gün efsane bir düşüş oldu yanlış hatırlamıyorsam 48 TL ye düşmüştü. Sadece bir günlük fırsattı ondan sonra tekrar artışa geçti ve 90'lara kadar çıktı. 48 TL'yi gördüğü o gün alım için sadece bir gün fırsat verdi, o gün elinde para varsa ve tümünü gömecek cesaretin varsa sadece bir günlük fırsattı.

Diyelim ki çok cesurdun ve elinde para vardı gömdün tüm paranı, kağıt daha sonra 90 TL lere çıktı. O gün kü 48 TL dolar 2 TL desen 24 dolar falan ederdi. Hadi 2.2 olsun, 22 dolardı.

Zarara bakar mısın adam 4 sene önce tarihi dipten almış üstelik sadece bir günlüğüne o fırsatı verdi. Ve bugün hissesi dolar olarak yarı fiyatında.

Şimdi bu adam hissesi düştü diye niye sevinsin, elinde şu an ne kadar para olursa olsun, bu adamda akıl varsa bir daha bu kağıttan alır mı?
    Sağlıklı fiyatlama yapılmıyor olabilir mi ?. Aselsandan, thy’ye bugün ki halkbank’a kadar garip fiyatlar mevcut. Mesela petkimin 2 milyar dolara %51’i satılmış bugün 1,4 milyar dolar piyasa değeri.

iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    O egeli ben değilim

3.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku

tam da sevdiğim örneği verdin...ttrak, grafik pahalı teorisini izah ederken sık sık andığım kağıt ttrak...100 kat çıkmış kağıt, nereye gidecekti...şu an yaşadığı düşüş, geç kalmış bir düşüştü...böyle çok kağıt var aslında.

ben hisseler düştüğünde seviniyorum, çünkü almayı planladığım miktarın çok azını almış durumdayım...düşsün ki, daha çok alayım.

4.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Sağlıklı fiyatlama yapılmıyor olabilir mi ?. Aselsandan, thy’ye bugün ki halkbank’a kadar garip fiyatlar mevcut. Mesela petkimin 2 milyar dolara %51’i satılmış bugün 1,4 milyar dolar piyasa değeri.

iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Sağlıklı fiyatlama yok doğru ama asıl sebep başka bence, kendimce cevabı Sn. Cautionary'nin mesajını alıntılayarak vereceğim.

5.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    tam da sevdiğim örneği verdin...ttrak, grafik pahalı teorisini izah ederken sık sık andığım kağıt ttrak...100 kat çıkmış kağıt, nereye gidecekti...şu an yaşadığı düşüş, geç kalmış bir düşüştü...böyle çok kağıt var aslında.
    Grafik pahalı teorisine katılmıyorum ben, tabi sizin yatırım yaparken izlediğiniz yol budur saygı duyarım.

Türk Traktörün düşmesinin başlıca iki sebebi var.

1. ve en önemli sebebi ciddi şekilde pazar kaybetmeye başladı, bir sürü çinli hintli marka pazara girdi hatta yerli başka markaları satın aldılar. Şu an habire ürettiğini stoğa koyuyor, satamıyor. İhracatı da geriliyor.

2. sebep ise aşırı borçlu iken temettüden hiç ödün vermedi, bol kepçe dağıttı. Sürekli artan kur ve faizler faaliyet karını çok fena eritiyor.

Tam tersi senaryo olsaydı,

1) Yurt içi pazar kaybetmese ve ihracatını gerilemek bir yana arttırabilseydi

2) Çok borçlu iken temettü dağıtmak yerine borçlarını ödese ve boşu boşuna faaliyet karı artan kur farkına ve faizlere gitmeseydi

Şu an 200 TL'yi geçmiş olabilirdi.

Gelecek sadece gelecekte ki karlılıkta, geçmişin hiç bir önemi yok. Bence.

6.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

ben hisseler düştüğünde seviniyorum, çünkü almayı planladığım miktarın çok azını almış durumdayım...düşsün ki, daha çok alayım.
    İlk mantık olarak doğru, elinizde nakit var ve düşerse daha çok alacağınız için sevineceksiniz.

Ama birde bunun devamı var. Diyelim ki istediğiniz fiyatlara indi ve borsa için ayırdığınız paranın tamamı ile %100 hisse senedine girdiniz.

Bundan sonrası artık ne kadar doğru hisse seçtiğiniz ile ilgili. Seçtiğiniz şirketin 10 sene sonra dolar bazlı faaliyet karı artmıyorsa bir sonraki krizde bir de bakmışsınız yine aynı noktaya geri dönmüşsünüz. Düşünün krizde aldınız fiyatı dolar bazlı 2 katına çıktı, 10 sene sonra başka bir krizde hoop yine aynı fiyata geri dönüş. E ne anladım ben bu işten dersiniz.

Tabi birde ttrak gibi olabilir, seçtiğiniz şirket pazar kaybeder küçülür o zaman 10 sene sonra dolar bazlı zararda da olabilirsiniz. Geçmişte krizde bile almış olsanız.

Örneği çoktur borsada, neredeyse bütün bankalar ve çimeno şirketleri. Hatta Sabancı Holding, Turkcell gibi devlerin kendisi.

Zaten öyle olmasa 18 sene sonra endeks dolar bazlı (enflasyon ilave edilmiş) %50'den fazla değer kaybetmiş olmazdı.

7. O yüzden çok sevdiğim bir söz var;

En pahalı endekste ucuz şirketler, en ucuz endekste pahalı şirketler mutlaka vardır.

Ve doğru şirketi seçebilmek için matematiksel bir formül yok maalesef. Bence başarı tamamen geleceği doğru tahmin edebilmekte.

8.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    O yüzden çok sevdiğim bir söz var;

En pahalı endekste ucuz şirketler, en ucuz endekste pahalı şirketler mutlaka vardır.

Ve doğru şirketi seçebilmek için matematiksel bir formül yok maalesef. Bence başarı tamamen geleceği doğru tahmin edebilmekte.
    Zaten dogru hisseyi seçmek bu işin olmazsa olmazı... o yüzden kafa yoruyor, bu kadar çalışıyoruz.

Ayrıca sürekli borsada pasif bekliyor olmayacağız, zamanı gelince hisseyle vedalaşmayı bilmek lazım.

Sayfa 8/1230 İlkİlk ... 67891018581085081008 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •