5-6 puan olması mümkün değil Hocam, çok uçmuşsunuz. Faaliyet giderleri ortalama kaynak (mevduat, tahvil arzı, sendikasyonlar) maliyetinin %3'ü civarındadır. Yıllık kaynak maliyetine şu an için %17 desek (büyük çoğunluk finansman bonosu ihracı ile karşılanıyor), 3x0.17=%0.5 yani yüzde yarım gibi bir ek maliyet getiriyor, böylece %17.5 oluyor. Faaliyet giderlerine ek olarak bankanın ödediği komisyon giderlerini de hesaba katarsak, toplam operasyonel giderlerin maliyeti 1 puan civarındadır ve ben de bunu baz aldım.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Hayır, ben gerçekten de OFAC'ın makul davranacağına ve her 2 taraf için de kabul edilebilir bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Piyasa değeri 1.9 milyar dolara düşmüş bir bankaya ne kadar ceza verebilirler ki? Ek olarak şunu da söyleyeyim: HALKB'nin yaptırımlara aykırı olarak yaptığı iddia edilen işlemlerin toplamı öyle abartıldığı gibi 50-100 milyar dolar filan değil, 15 milyar dolar civarındadır. İran ile TR arasındaki ticaret hacmine bakarsanız ne dediğimi anlarsınız. 2012-2015 arası yapılan işlemler işte bu kadar oluyor. 150-200-250 milyar dolarlık ambargoya aykırı işlem yapan diğer bankaların aldığı cezalar belli, hem de onlar çok daha büyük banka idiler ve ABD'de ciddi faaliyetleri bulunmaktaydı. Eğer ABD kendi kendini ayağından vurmak istemiyorsa makul ve anlayışlı olmak zorundadır. Ayrıca, T.C. ve Halk Bankası OFAC'tan bir kıyak beklemiyor, sadece makul olmalarını bekliyor.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
2009 Haziranından bu yana son 9 yıllık en düşük kapanışını yaptı hisse bugün. Defter değeri 2018 sonu itibariyle hisse başına 24 tl olacak. Demek ki şu anda 2018sonu DD'nin 7.24 : 24=%30'undan işlem görüyor. Piyasa HALKB'yi batık kategorisinde görüyor zira DD'ne oranla böyle %70 iskontolu işlem gören bir banka başka kategoriye girmez. Ancak bu piyasanın görüşüdür, bizim görüşümüz değil.
Bakın, İtalya'nın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena 500 küsür yıllık bir bankadır ve batık kredi oranının %25-30 gibi aşırı yüksek olması dolayısıyla bu banka batıktır, hem İtalyan makamlarınca hem de AB tarafından bir kaç kez kurtarılma operasyonlarına maruz kaldı ve bedellilerle tahsislilerle tahvil arzlarıyla sermaye enjeksiyonları yapıldı, böylece sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) bir nebze düzeltilmiş oldu, buna rağmen SYR Halkbankın SYR'sinin çok altındadır, bu banka Milano borsasında işlem görür, 2018 1Ç itibariyle aktifleri 137 milyar Euro'dur, piyasa değeri 3.2 milyar Euro'dur, defter değeri (özkaynakları) 9.3 milyar Euro'dur yani bu batık bankanın hissesi şu anda DD'nin 3.2 : 9.3=%35'inden işlem görmektedir, ki HALKB'ın işlem gördüğü PD/DD rasyosunun bile üzerinden. Öte yandan Monte dei Paschi'de batık kredi oranı %30'a yaklaşmışken Halkbank'taki oran sadece %2.9. Alın size piyasa fiyatlaması.
OFAC kararı 9 temmuzdan önce çıkmaz gibi geliyor bana çünkü CB seçimleri büyük ihtimal 2. tura kalacak ve sonuç 8 temmuz pazar gecesi belli olacak. Tabii ABD yeni CB'nin tavrını ve politikalarını öğrenmek, elini görmek isteyecektir, bu da en az bir kaç hafta alır. O zaman Temmuz sonuna kadar OFAC'ın HALKB ile ilgili kararını açıklamasını beklemeyelim. 1.5 ay daha bu belirsizlik devam eder gibi geliyor bana.
OFAC her an süpriz yapabilir, bu hükümete ciddi katkı sağlar. Belki anlaşmışlardır, ne malum günler içinde düşük bir ceza ile karşılayabiliriz...
Not: Buğday ambarındayım
OFAC şu anda kararını açıklamayarak ve dedikoduların üremesini sağlayarak zaten Türk ekonomisine ve Halkbank'a yeterince zarar veriyor. Bu verdiği zarar keseceği ceza miktardan kat ve kat fazladır. Halkbank batık fiyatına düşmüş hiç bir fon OFAC korkusundan alıma gelmiyor. Dolayısyla OFAC bu şekilde devam eder, açıklamaz. Belki bu durum yıllarca devam eder kılıcını tepemizde tutar.
Yer İmleri