Alım fiyatının vergisel bir dezavantajı yok. 2043 yılına kadar da beklemeden satacağım için sıkıntı yok. O kadar uzun vadeli bir yatırım istemezdim zaten. Mesela bugün 2043 eurobond'u 75$ dan alsanız, seçim sonrası ülkenin CDS'sinin kısmen gerileyeceğini de varsayarsak muhtemelen 82$'a kadar çıkarsa iki üç ayda dolarınıza yaklaşık 9% getiri elde edersiniz. 2043 yılına kadar tutmayı düşünmediğim için birleşik faizlerle çok ilgilenmedim. Açıkçası ilk kuponu almadan çoktan çıkarım diye düşünüyorum. İş bankası, Akbank, Garanti hepsi Eurobond satıyor. Anlayan MT bulmak gerek ama.
Kısa vadeli bir pozisyon için bir itirazım yok ama riski de o kadar artıyor. Terse de gidebilir sonuçta , zemin kaygan.
Bir de bildiğim kadarıyla kupon faizi gelirini devlet biraz daha insaflı vergilendiriyor .(muafiyetler , alt limitler v.b) . Ancak alış fiyatı üzerinden yapılan ticaretlerde bildiğim kadarıyla full gelir vergisi tahakkuk ettiriliyor.(%35'e kadar yolu var). Kupon getirisi dışında kalan işlemler yani düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmak vergi muafiyetine tabi değil.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Evet, vergi kısmı sıkıntı olabilir. Kupon getirileri için bu sene 34k limit var. Onun üstüne çıkarsa diğer gelirlerinizle beraber o zaman vergilendiriliyor. Dediğiniz gibi kupon getirilerinin bile 35%'e kadar yolu var. Alım satım farkı direk vergiye tabii ama eğer ciddi başka gelirleriniz yoksa 35%'lik dilime yani 80k üstü gelire ulaşmak da kolay değil. 1 milyon dolarlık alırsanız vergisi sıkıntı olabilir ama normalde döviz mevduatlarda da stopaj zaten 18%. Alım satıma ÜFE farkı uygulanmakta aynı zamanda.
Yine de kupon faizi dışındaki alım satım farkına uygulanan vergiyi biraz tehlikeli buluyorum. Zira bu yüksek oranlı vergi direk anapara için uygulanıyor. Dikkat etmek lazım. Bir de genel gelir vergisi beyannamesine her türlü gelir girebiliyor.Örneğin kira gelirleri de kademe artışına neden oluyor. Yani kira geliri veya temettü elde ediliyorsa eurobond için özellikle kupon faizi haricindeki alım-satım kazançlarında %35'lik dilime ulaşmak o kadar zor değil.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
bunu hesaplamanın bir yolu yok çünkü verilen oran havuz oranlarıdır.
yani kullandırdığı kredilerden oluşan havuzdaki ortalama finansman oranın ortalamasından paylaşım yapıyor 90-10 mesela
bu havuzun getirisi %20 ise 90-10 da sana %18 veriyor gibi düşün, 95-5 verirse %19 veriyor gibi..
tahakkuk edenden %15 stopaj elbette var..
ama buradaki sorun vade sonunda ne geleceğini bilemezsin..
çünkü havuzdaki krediler sürekli güncellenir, krediler kapanır açılır ve ortalama kredi oranları değişir..
sen senin vade dönüşündeki havuzun ortalama oranından paylaşım oranı alırsın..
bugün 10 veriyorsa yarın 11 de verebilir 9 da..
mesela şu an katılım bankalarının dağıttığı kar payları düşük gelsede 1 ay sonra bugünden çok daha büyük bir oran verecekler, çünkü kredi oranları arttığı için size de daha çok kar payı dağıtacaklar..
anlaşıldığını ümit ediyorum.
syg,
Yer İmleri