Originally Posted by
Dudu
Asagida sn selka'nin kendi topiginde cok begendigim bir yazisi var. Yukaridaki yaziyi okuyunca aklima geldi affina siginarak burada paylasiyorum.
Ozellikle faiz konusunda yaptigi tanimlamayi cok begendim.
Okuyorum, bazen...
Moldova ya gideceðim... Yok Avusturya'ya gideceðim... Olmadý ABD'ye gideceðim..
Gideceðiniz bu ülkelerde FAÝZ yok.. Ýþçilik inanýlmaz pahalý ve Sermayeniz ne denli güçlü olursa olsun, 2 sene de ERÝR...
Kýsaca; TR'de ki gibi yan gelip yatamazsýnýz... (Þimdi lütfen TR deki bu ekonomik modeli ben yaratmýþým; sorumlu ben miþim gibi cevaplar yazmayýnýz. Ben sadece bir durum tespiti yapýyorum)
Parasýz, iþsiz, güçsüz olup yeni bir baþlangýç yapacaksanýz; cevabým nettir. "GÝDÝN"
Ama iþiniz var.. Gücünüz var... Belli bir birikiminiz var... cevabým yine nettir. "GÝDÝP REZÝL OLMAYIN"
Eþimin geçenlerde yurtdýþýna gitme durumu vardý.. Durumu deðerlendir dik... "I- ýh" Kazýn ayaðý hiç öyle deðil...
ABD de aylýk masraf 1250 USD kira en az 1250 USD aylýk harcama ( 2çocuk) minimum 2500 USD...
TR de çalýþ, oraya para gönder... I-ýhh... Belki 1 yada 2 ay.. 3 ay sonrasý zorlar...
Buradaki sermayeyi kullan..
ABD de yýllýk minimum 50,000 USD para harcamak gerekir ki.. Birkaç senede ABD de çalýþmadan yaþarsan TR de ömür boyu kazandýðýn sermaye sýcak tavaya konulmuþ tereyaðý gibi erir, biter...
ABD de ÇALIÞMAK ÞARTTTTTTTTT...
ABD de çalýþma koþullarýný inceledim.. Ýnanýlmaz vahþiler.. DR. da olsan, prof. da, iþçi de muslukçuda... Oturduðun yerden para kazanmak (TR gibi) asla mümkün deðil...
Dr. hastahaneye gelirken kart basýyor ve saatlik çalýþma saati baþlýyor, çýkarken kart basýyor ve para kazanma olayý duruyor..
ABD de olay yani kazançlar saatlik, günlük ve haftalýk.. En nihayetinde yýllýk kazançlar... Ýstersen doktor ol...
Aylýk diye bir kavram yok...
Bizde bir aylýk kavramý vardýr.. Çalýþsanda alýrsýn, çalýþmasanda.. O sebeble sürekli ..mýþ gibi yaparýz bizler...
Ne çalýþtðýmýz bellidir, ne de tatil yaptýðýmýz...
Çalýþmadýðýmýz için TATÝL de yapmayýz, evde otururuz.. Çünkü ekonomik düzen fýrýldaklýk üzerine kurulu olduðu için aldýðýn MAAÞ ýn 1 haftalýk otel masrafýnýn yarýsý etmez...
Ben hep derim...
Ekonomide FAÝZ "insanlarýn birbirlerine attýklarý kazýklarýn bir bütünüdür.." En sonunda bu kazýk bu toplumda yaþayan her bir bireye pay edilerek, geçirilir...
Þu an edildiði gibi...
ABD de, Almanyada, Avustralyada bu sebeble faiz yoktur.. Adam çalýþmasýnýda, eðlenmesinide, tatil yapmasýnýda bilirler...
Avustralya Melbourne de akrabamýz vardý..
Her yaz TR de Side de Alanya da, Kemer de 5 yýldýz lý otellerde ailesi ile geçirirdi.. Yani Avustralya kýþ iken o burada yazýn kendisi ve ailesi tatil yapar, Kýþýn orada eþþek gibi çalýþýrlardý...
Ama paranýn üzerinde bulunan Kraliçenin resmi TR de herþeyi çözüyordu.. Deðer yani..
Konuyu fazla saptýrmadan sonuca gelmek isterim... Burada 250,000 USD sermayen olsa %5 faiz ile aylýk gelirin 4250 TL dir... Yani köþedeki bankaya 250,000 USD yatýr, ömrünün sonuna kadar banka sana 900 USD ödeme yapar sende bu para ile TR de hiç çalýþmadan yaþayabilirsin...
Oysa ABD de 4 kiþilk bir aile en fazla 2 yada 3 senede bu parayý bitirir...
AMA TR de BÝTMEZ....
Dedim ya...
Giderken iyi düþünün... Her nereye giderseniz gidin ama oranýn zencisi olmak durumundasýnýz, ve deliler gibi çalýþarak...
Yer Ýmleri