Benim hedefim %50 ama malesef gerçekleşme %40larda. Bir disiplinde yok
Bazı lüks harcamalardan feragat edemiyorum. Her ay Bir akşam yemeği/eğlenceye maaşın %5ini bırakmak euroya rağmen yurtdışı tatili demek gibi
%20 birikimle uzun vadede büyük hayallere ulaşmak zor.
%50 birikim demek senin 100tlnin 50 syle geçinebiliyorsun demek.
Kalan 50yi %5reelgetiri ile değerlendirmek demek 8 yıl sonunda 400tl yatırıp 500 tl olması demek o 500ü ben artık çalışmıcam diyen biri %0 reel getiri(mevduat diyelim) ile 10yılda harcayabilir
Yani %50 birikim yapan biri geliri 3000 olsun 10000 olsun 8 yıl çalışarak aynı kondüsyonda sonraki 10yıllık hayatını garantilemiş olur..
Herşeyin başı sağlık çok kasmamak gerek YTD
Selamlar,
Tasarruf etme ve yatırım yapma işini "2250 TL biriktiremiyorum, ne yapak ölek mi?" ye getirmemek için günlük 75 TL önerdim. Kendim için 75 TL başkası için 50 TL olur 25 TL veya 200 TL. Günlük hedeflere ulaşmak, her gün yaptığımız şeylerde tasarruf edecek noktalar bulmanın çok daha kolay olduğunu düşünüyorum.
Önemli olan her gün hesaba üç beş kuruş para atabilmek. Eksik kaldığında onu tamamlayacak yollar bulabilmek. Ya da fazlası için çalışabilmek.
Mevcut kafa yapısıyla harcamalardan feragat etmeden, lüksten kaçınmadan, ek gelir elde etmenin yollarını bulmadan bu tutarı biriktirmek tabii ki zor.
Ama yattığı yerden günlük 75 TL biriktirseydi herkes milyoner olabilirdi zaten. Ama maalesef etrafta pek yok.
Saygılar.
Temettü emeklisi aday adayı.
www.lattedenborsaya.com
Son düzenleme : oguzvortex19; 24-06-2018 saat: 13:56.
mrmilyoner ve lattenborsaya.com en sevdiğim bloglar arasında. yazınız motive edici güzel olmuş.
özelllikle hesaplama aracı küçük birikimlerin de nasıl dağ olabileceğini gösteriyor.
Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir.
syg.
https://www.investor.gov/additional-...est-calculator
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
aynen ben de fırsat buldukca bu iki bloga bakıyorum.
diğer yandan 75 tl rakamı aslında çokta büyük değil ama genelde bu tür erken emeklilik hesaplarında evlilik/çocuk faktörü sanırım ıskalanıyor.
İstanbulda bir memur çiftin dahi eline geçen para 8k civarı, eğer nispeten iyi bir konum varsa veya doktor vb.. nispeten yüksek maaaşlı bir iş varsa bahsedilen aylık rakam gelirin 10% - 15% i civarı oluyor.
motivasyon açısından günlük rakam tabii ki cazip ama pratikte bu rakam gelirin 1/3 ü gibi birşey olmalı sanki.
bekar arkadaşlar belki 50% gibi oranlar görebilirler ama evliyken harcamaların bir kısmı maalesef sizin kontrolünüzde olamıyor veya çocuğunuza birşey alırken kriterleriniz farklı olmak zorunda kalıyor.
Bu grafiği 3 hafta kadar önce paylaşmıştım, güncel durumda değişen bir şey yok, günlükler hala satta...bu durum sürdükçe endeksin düşme ihtimali çıkma ihtimalinden çok daha fazladır, bu nedenle hisse portföyü endeks short kontrat ile koruma altındadır.
Sabah adet üzere coşkulu bir açılış oldu, ama heyecan kısa sürdü...90 bin altına gelinirse hisse portföyünde ek alımlar yaparım.
Yer İmleri