Originally Posted by
selka
Sn.Karamizah hep dedim ve demeye de devam ediyorum. Türk halkı olarak; belki haklı gerekçeler olarak belki ekonomik kriz sebebi ile; her zaman PASİF lerde yer aldık. Türklere sorsan herkesin tarla, bağ, bahçe, ev, kat, daire vardır... Der ki; hepsi 1,000,000 USD eder.. Oysa aynı kişilere sorsan 50,000 USD var mı? Yok ki derler...
Genelde Yahudi ve Ermeni tüccarlar pasiflerde olmaz lar.. Aktif kalemlerdelerdir. USD, Euro, Altın gibi... Bunlar ile borç verirler, alırken USD, altın isterler... Ev yada daire istemezler.. Senin pasif kalemin güçlüdür ama borcun vadesi geldi mi lazım olan USD dır.. Hem de NAKİT...
O an nakit yok ise; seninle "Kedinin Fare ile oynadığı gibi oynarlar"
Geçenlerde bir grafik inceledim.. Son 10 yılda borç alınan her 3 USD ın 2 si Gayrimenkullerde kullanılmış...
Gerçekten çok vahim bir tablo idi.. Oysa bu evler ne katma değer sağlar ne de borcu geri ödemek için kar...
Sn.Elma elbette haklısınız. Lakin, o vakit dükkanı kapatıp gitmek gerekir.. Bunu yapamayacağımıza göre tekrar bir noktadan başlayıp 2010 lar da yapabildiğimizi tekrar yapmalıyız. O zaman 2 yıllık tahvil faizimizin %4,5 lar da olduğunu biliyorum... Şimdi %20 küsürlerde...
Bu faiz artışının tamamının finansal odaklı olduğunu düşünmüyorum. O zamanda aynı oranda CARİ açık vardı, o zamanda da enflasyon vardı, o zaman da da borç vardı.. Çalışıp borcumuzu ödüyoruz..
Bence sıkıntı acaba HÜKÜMET demokrasiyi askıya alır mı? Yabancının endişesi budur..
Bu konuyu hükümet yabancıya iyi anlatır, ikna ederse; sıkı mali politika izleyeceklerini söylerler ise, paraları ile çok hızlı bir şekilde geri dönerler.
Bu argümanlara itirazım yok... Cevaplarım var...
FED olayı %0,25 lik bir faiz artışı... Ancak; Türkiye'de tüm faiz artışlarının ve USD bilanço küçültme riskinin tamamıyla fiyatlandığını düşünüyorum. Hem de abartılı bir şekilde...
FED sonsuza dek faiz artıramaz..
Unutmayalım ki FED %0,50 olan politika faizini 2012 Mayıs ayında TED BERNANKE ile yapılan açıklama ile %0,25 kademeler ile %2 ye kadar artırmış durumda... Geleceği nihai nokta %2,50 ile en fazla %3,0 olacağıdır...
Belki de %2,5 ile bitirecekler... Çünkü gelişmiş 350 milyonluk bir ekonomide çarkları STOP ettirmek çok kolaydır.. gelişmiş ekonomilerde faizler ile oynamak; Gelişmekte olan ülkeler gibi basit değildir...
Mesela Japonya...
Yani; FED olayının ve özel sektör borç yapısının; Türkiye'de TL varlıklarda dibine kadar fiyatların içinde olduğunu düşünüyorum..
Bakın bugün AKBNK borsa nın en değerli markası ve bankasıdır.. 1.ci dir. 2018/7 ayında 6,42 TL ile fiyatlandı.. Bugünden itibaren %10 düşürürek giderseniz 2008 yılı 7 ayında 2,46 TL yi görürsünüz...
2008 yılı 7.ay da ABD ve tüm dünyada GLOBAL BANKACILIK ve FİNANS krizi tüm gücüyle patlamıştı.. Hergün ABD de 2 yada 3 banka 1 yıl boyunca battı... ABD de 2008 ve 2009 yılında 250 adet irili ufaklı finans ve banka kuruluşları batmıştı...
Batanlardan birisi Amerikan DOLARI nı tarihte ilk basan BANKALARDAN birisi olan 1700 lü yıllardan beri faaliyet içinde olan LEHMAN BROTHERS idi.. Kriz bu denli ciddi idi...
Bu küresel kriz ile 2008 de Akbank 2,46 TL ile DİBİ görmüştü.. 2008 yılının 2,46 TL si=2018 yılının 6,42 TL si...
Daha fiyatların içinde ne kadar olması gerek...
Ben burada RASYONEL düşünmeyi bırakıp tamamen tekrar modunda Enflasyon, Cari açık, Özel sektör borç arasında gerçekleri bir türlü göremediğimizi düşünüyorum.
Bakın Japonya ve AB dönem başkanı Junker arasında dünya ticaretinin %33'ünü oluşturan ve aralarında gümrük vergilerini kaldıracakları bir anlaşmaya imza atıldı; piyasalar görmedi...
ABD-ÇİN arasındaki ticaret savaşlarından Türkiye ve benzer ülkeler ABD ye ve Çin e daha fazla mal satıp karlı çıkabilirler.. Ben bu durumda EREĞLİ gibi demir çelik sektörümüzü çok avantajlı görüyorum.. Ama piyasalar bunu da görmedi....
Trump ile Putin Helsinki zirvesinde dünya tarihinde daha önce hiç olmadığı kadar samimi ve dost canlısı bir toplantı sergilediler ki ABD de demokratlar dahi eleştirdi.. DÜnya ticareti ve barışı için bence çok önemli idi.. Ama piyasalar bunu da görmedi....
Suriye Savaşı ile allah aşkına bir tane haber duyan varsa yazsın buraya.. Hemde lafımı geri alayım. Suriye Savaşında dahi ABD Rusya bitirmediler ama en azından DURDURDULAR.... Ama piyasalar bunu da görmedi....
Türkiye'de Turizm tüm yılların en iyi rekorları ile 2018 Temmuz ayında kadar NET 20 milyar USD gelir yazdı. Ekim ayına kadar hedef 36 milyar USD... Her yer tıklım tıklım.... Turizm tam gaz... Avrupalısı, Rusu, ortadoğulusu... Ama piyasalar bunu da görmedi....
Türkiye'de seçimler bitti. Belki de en önemli belirsizlik ortadan kalktı. Seçimler sebebi ile 5000 puan birden düşen borsa; Başkan başka partiden olursa; meclis başka partiden olursa endişeleri ile de bir 10,000 puan daha düşen endeks; Başkanında, meclisinde aynı partiden olmasını görmezden geldi.. Geçmiş 25 seçimin 25 inide alan AKP için; şimdi de 9 ay sonraki Belediye seçimleri risk oluşturuyor diyoruz.. Ben size buradan yazayım 10 ay sonraki yerel seçimleri piyasa için gerçekte SIFIR risk olmalıdır...
Ekonomi bakanı OVP ben tek başıma hazırlamayacağım, her konudan her düşünceden, siyasetçi, ekonomist bilim adamı, yatırımcı olucak ve bu önümüzdeki 2 ay çok sıkı gece gündüz çalışıp herkese piyasa taleplerine uygun OVP hazırlayıp uygulayacağız diyor. Ama piyasalar bunu da görmüyor...
Varsa yoksa enflasyon, dış borç, cari açık....
Yahu azıcık rasyonalite... Bu yukarıdakiler Türk ekonomisinde Haziran 2018 de mi bir anda mı oldu? 2018 Ocak ayında yok
muydu?
O sebeple ben herşeyin fiyatların içinde fazlası ile olduğunu düşünüyorum ki gele gele MB 100 baz puan artırmadı USD 3,92 oldu diyoruz...
Yahu geçen ay MB 500 baz puan faiz artırdı da USD a ne oldu ki; bu sefer 100 baz puan artırsa USD ın belini kıracaktı, kıramadı oldu diiyoruz...
Anadoluda bir laf vardır ya " Kör idi; öldü Sürme göz oldu..."
Sn.Ada çok teşekkür ederim... Okumanız bana yeter.
Yer İmleri