Arkadaş da karın ağrısı var....
tvc_9567bf928f69de12aa38750caf2cf317.jpg
Arkadaş da karın ağrısı var....
tvc_9567bf928f69de12aa38750caf2cf317.jpg
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
Dün gelen AB bölgesi verilerine baktığımızda enflasyon idare ederken, büyümenin pekte parlak olmadığı görülüyordu..tipik bir mini stagflasyon örneği..biz daha büyüğünü yaşayacağızda, konumuz o değil şimdilik..
Esasen ECB'nin bırak faiz arttırmayı, Ocak'tan sonra bile QE'lere devam kararı alırsa benim için sürpriz olmaz..çünkü AB bölgesinde büyüme sakata girecek gibi gözüküyor..
Peki bütün bunların alıntıladığım yukarıdaki yazımla ne ilgisi var..ilgisi şu, ileriye doğru bir projeksiyon yapıldığında ABD'nin maalesef ''kırarım bacaklarınızı'' demeye devam edeceği gerçeği..yani bizim paçavracıların aksine güçten düşeceği yokta, benim tahminim ABD'nin ileride ekonomik anlamda gücüne güç katacağı yönünde..
Açıklayayım;
Resesyonlar krizler dünyanın gerçeği..kaçınılmaz..
İlk Jim Rickards demişti sanırım; FED bir dahaki resesyona/krize hazırlık için faiz oranını 3'lere çekecek..
Dün eski başkan danışmanlarından birisi (Reagan'nındı sanırım) FED'in aynı mantıkla, yani bir sonraki resesyon/kriz için önümüzdeki iki senede faizleri 4'e getirmesi gerektiğinden bahsetti..
Walla ne yalan söyliyeyim irkildim..Şu an FED faizi 2 olduğuna göre, FED'in önümüzdeki 2 sende sekiz arttırım daha yapması global ölçekte nasıl bir sıkıntı yaratır, düşünmek lazım..daha birde ''taper'' ın devam ettiği düşünülürse..
Neyse, öyle yada böyle FED faizleri hazır fırsat elindeyken(büyüme ve enflasyon rakamları açısından) arttırmaya devam edecek..artık ne kadar gidebilirse..Trump onu demiş, bunu demiş pek bir önemi yok..gemisini kurtaran kaptan..
Şurası belliki önümüzdeki resesyondan/krizden en güçlü çıkacak ülke yine ABD olacak gözüküyor..bu bir temenni değil, tesbittir..çünki yukarıda anlattığım gibi, Avrupa geriden nal toplamakla meşgul..Japonya zaten allahlık Ali bey..en güçlü rakip ÇİN'in Yuanı bile dolar fonlamasının zorlaşmasından beri dolar karşısında %8'den fazla değer kaybetti..başka bir şey demeye gerek yok sanırım..Diğer geri kalanlara gelince, önce biz dahil dolara gark olmuş kıvranıyoruz..
ÖZET: Öyle yada böyle bir sonraki resesyon/krizden en güçlü çıkacak ülke ABD olacaktır..Diğer ülkelerin pek savunma geliştirdiği söylenemez..kötü bir şekilde yakalanacaklar tahminim..bu durumda bize düşen en önemli görev uzun vadede dolar bağımlılığından kurtulabilmek olacaktır..pek ümidim yok ama tedbir almazsak kafamızın duvardan duvara çarpılması olasılık dahilindedir..bunlar sadece tesbitlerimdir, dolayısıyla YTD..saygılar..
NOT: Bu arada Atlanta FED 3. çeyrek büyüme tahminine 4,7 ile başladı..duyurulur..
Güzel analiz enki dostum.
ABD faizi artırarak elini hazırlıyor bir sonraki krize. Önce olmak istiyor. Faiz artışlarına başladığında aklıma bu gelmişti...
Katar tarafından ses seda çıkmıyo hatta sesisizce çekildiler demiştim geçenlerde
http://www.patronlardunyasi.com/habe...asliyor/208473
Süleyman S. nun açıklamaları var casus rahip üzerinden bize baskı uygulayamazlar..
Ben genelde haberleri tersinden okuyorum..
Demek ki baskı vardır ve büyüktür.
Ve demek ki tutuştular..
Hızlı bir şekilde çark edip batı bloğuda dönebilir miyiz yeniden..
Hazır rusya ile ABD de anlaşmışken..
Katar iran çin falan derken bir anda yeniden kendimizi ABD ile sarmaş dolaş bulmayalım..![]()
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "kamu kontrolündeki fiyat ve ücretlerin geçmişe endekslemeyi azaltacak şekilde büyük ölçüde enflasyon hedefleri ile uyumlu olarak belirleneceğini varsaydık", dedi.
Nasıl yani?TCMB'nin hedef enflasyonu %5 değil mi? Yoksa ufukta %5 ücret zammı mı var?
----------------------------------
IMF'nin 30 Nisan raporundaki şu cümle ile bütün benzerlikler, eminim, tesadüfidir! "The backward-looking component of public wage indexation should also be reformed, as it can increase disinflation costs and, with spillovers to private sector collective wage bargaining, that can lead to negative wage-inflation spirals as well as exacerbating informality".
U.S. SAID TO PREPARE LIST OF TURKEY ECONOMIC SANCTIONS TARGETS .
Dolar 5 tl
Euro 6 ya gidiyor..
No panic in the classroom..
Çözülür..az önce adamların dışişleri sitesinden baktım..
Adamlar biliyorlar en zayıf noktamızı, ekonomi..oradan işleyecekler..
Almanya ve Rusya ile yaşanan son olayları ve onların ekonomik tedbirlerini örnek almışlar..
Ehhh herşeyin bir bedekli var hayatta..yerken içerken, uçup kaçarken düşünülecekti..
Çözülecek mecburen..![]()
Yer İmleri