Originally Posted by
Epicurist
Ben verginin nasıl hesaplandığını biliyorum. Her yıl kendi vergimi kendim hesaplarım. Verdiğim örneğin ekstrem olduğunun farkındayım, ama imkansız değil, hesaplama 100.000 nominal için yapılıyor. 1.000.000'da olabilir yukarıda verdiğiniz vergi dilimleri anlamını yitirirdi. Önemli olan vergi kuralı elde edilmeyen gelirin vergisini almamaktır. Siz bunu öneriyorsunuz. Yani maliyeye faizsiz borç vermemi. Bunu yapmam bunu maliye de isteyemez. Diyelim şirket default etti ödemiyor ama ben maliyeye o parayı kazanmış gibi vergi verdim, sizin sistemde. Ne olacak ? Kusura bakmayın oluru olsa olur derim ama yok. Bu arada bilginiz olsun diye söylüyorum tam hatırlamıyorum ama 2001 ya da 2008 krizinde aktifbank ya da çalık holding'in Eurobond faizi %40 oldu. Bir kaç gün için alsak mı diye düşünürken fırsat vermedi, faizi düştü tekrar yükselsin diye bekledik ama kaçtı. Dolayısı ile verdiğim örnek olabilir bir şey. Daha düşük faizlerde bile negatif getiri alınabilir.
Bir de şunu söyleyeyim ben burada kimseye bir şey öğretmeye çalışmıyorum, oysa siz vergi TL olarak ödenir ya da vergi dilimleri şudur gibi temel şeyleri ders verir gibi anlatıyorsunuz, komik oluyor.
ben vergilendirme konularını iyi bildiğinizin farkındayım. ama %35 dilime girince tüm meblağın %35 ile çarpılması konuyu bilmeyen birinin yanlış anlamasına neden olabilir diye hesaplama yöntemini yazdım. ayrıca diyelim ki bir eurobond aldık, iki kupon ödedi, biz de kuponların vergisini verdik, sonra şirket iflas etti. bu durumda anaparayı kaybetmiş olmamıza rağmen yine vergi vermiş oluyoruz. şu anki mevzuatta da durum değişmiyor.
bu arada kimseye bir şey öğretmeye çalışmıyorsunuz ama ben sizden birçok şey öğrenmek istiyorum
daha sorularım var o kadar kolay kurtulamazsınız 
mesela diyelim ki bir eurobondu aldık ama hiç kupon ödemeden sattık. alış fiyatını temiz fiyattan mı kirli fiyattan mı hesaplayacağız? kupon ödemiş olsa temiz fiyatı kullanıyoruz çünkü ilk kupon ödemesinden birikmiş faizi çıkarıp vergisini veriyoruz. ama hiç kupon ödememişse gelirimiz olmayan birikmiş faizin vergisini verecek miyiz?
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri